Με μια ανακοίνωση η οποία θα μπορούσε να διδάσκεται σε σχολές ακαδημίες ή ακόμα και στις νομικές σπουδές, αφού λέει τόσα πολλά, ενώ φαίνεται να μη λέει τίποτα το καινούργιο επί της ουσίας, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε θέματα Στρατηγικών Επικοινωνιών (Strategic Comminications), Μπεν Ρόουντς, αναφέρεται στα αποτελέσματα των αμερικανικών ερευνών για τη διαπίστωση εάν το καθεστώς Άσαντ ή/και οι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Συρία…
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Καταρχάς, οι αντικαθεστωτικοί… απαλλάσσονται πάσης κατηγορίας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που διενήργησαν την έρευνα. Ο δε Άσαντ τα χρησιμοποίησε σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας «σαρίν», αλλά «σε μικρή κλίμακα», προκαλώντας τον θάνατο περίπου 150 πολιτών (ενώ υποτίθεται ότι τα θύματα του εμφυλίου προσεγγίζουν επισήμως τα 100.000). Τι θέλουν να πουν με αυτή τη διατύπωση; Όντως επιθυμούν να «σκοτώσουν» το δικό τους κείμενο;
Εδώ και μία να ήταν η φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα αυτά, ο αριθμός των θυμάτων είναι αστείος μπροστά στο καθημερινό μακελειό στη χώρα. Αν δε οι περιστάσεις είναι πολλές, μοιάζει ακόμα και σα να θέλουν να… «αθωώσουν» και να «απενοχοποιήσουν» τη χρήση των χημικών, αφού σε επίπεδο αποτελεσμάτων ωχριούν μπροστά στην αγριότητα που επιδεικνύουν οι εμπόλεμοι στις καθημερινές μάχες.
Υπάρχει βέβαια εξήγηση. Η τόσο περιορισμένη χρήση είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για εκ προθέσεως ενέργεια του καθεστώτος με στόχο να απαξιώσει την αμερικανική απειλή ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τέχνασμα βγαλμένο μέσα από τη θεωρία της πυρηνικής αποτροπής, η οποία πέραν του επιπέδου των όπλων μαζικής καταστροφής (WMD: Weapons of Mass Destruction) βρίσκει εφαρμογή και στο συμβατικό επίπεδο.
Στο πυρηνικό το σκεπτικό ήταν το ακόλουθο: Πόσο αξιόπιστο είναι να απειλείς με πυρηνικό πλήγμα έναν αντίπαλο ο οποίος έχει προβεί σε μια οριακή πρόκληση με στόχο να απαξιώσει σταδιακά το αποτρεπτικό σου δόγμα που προβλέπει γενικώς τη χρήση πυρηνικών σε περίπτωση που δεχθείς επίθεση; Ή να απειλείς με μαζικά αντίποινα (massive retaliation) σε περίπτωση συμβατικής προέλασης του αντιπάλου στα εδάφη που προστατεύεις, ιδίως τη στιγμή που η άλλη πλευρά έχει τη διασφαλισμένη δυνατότητα να σου επιφέρει βαρύτατο πυρηνικό πλήγμα ανταποδίδοντας τη δική σου πρώτη εκτόξευση;
Στο συμβατικό επίπεδο, η λογική είναι παρόμοια και θυμίζει αρκετά την κατάσταση στην Κύπρο,με τους Τούρκους να προβαίνουν κατά καιρούς σε μεμονωμένες μικρής κλίμακας προκλήσεις στην «πράσινη ζώνη» με σκοπό να συσσωρευτούν πολλαπλές ελληνοκυπριακές αδράνειες σε περιστατικά, με αποτέλεσμα σε εύλογο χρονικό διάστημα το διατυπωθέν δόγμα να έχει απαξιωθεί και να έχει ακυρωθεί στην πράξη.
Κάτι παρόμοιο ενδεχομένως συνέβη και στη Συρία, με τον Άσαντ να προσπαθεί να καταστήσει αναξιόπιστη την αμερικανική απειλή, αποδεικνύοντας ότι και μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά αψηφώντας τις προειδοποιήσεις και οι Αμερικανοί να μην αντιδράσουν. Η αναφορά σε διάφορα περιστατικά και όσα αναφέραμε παραπάνω κριτικάροντας την ανακοίνωση του Μπεν Ρόουντς, ενισχύει αυτό το σκεπτικό.
Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποφύγουν τη στρατιωτική εμπλοκή αφού, μεταξύ άλλων, δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που είχαν θέσει με τις γενικόλογες διακηρύξεις τους, αλλά επίσης να μη δώσουν στον Άσαντ την εντύπωση ότι η συμπεριφορά του δεν επισείει συγκεκριμένη τιμωρία. Οπότε, για τον λόγο αυτό, δηλώνουν ότι κλιμακώνουν την υποστήριξη και τον εφοδιασμό με υλικά πάσης φύσεως τους εχθρούς του. Στην ουσία του αποστέλλουν έμμεσο μήνυμα καλώντας τον να σταματήσει αυτό το στρατηγικό «παιχνίδι».
Οι ΗΠΑ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, της στρατιωτικής επιλογής συμπεριλαμβανομένης, ωστόσο, τονίζουν με έμφαση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, στο οποίο εντάσσεται, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η δια των διαπραγματεύσεων τερματισμός και διευθέτηση της σύγκρουσης. Άρα στέλνουν και έμμεσο μήνυμα στη Ρωσία ότι παραμένουν σταθεροί στην κοινή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνόδου για την επίλυση του προβλήματος…
Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ότι η ανακοίνωση αποτελεί προαναγγελία λήψης στρατιωτικών μέτρων, η παραπάνω εξήγηση φαντάζει ποιο εύλογη…
ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΕΔΩ: http://mignatiou.com/2013/06/statement-by-deputy-national-security-advisor-ben-rhodes-on-syrian-chemical-weapons-use/#more-5748
www.defence-pint.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου