Philip Reeker: Το ζήτημα του ονόματος θα επιλυθεί με βάση το μοντέλο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας
Σκόπια.
Το ζήτημα της ονομασίας του νοτιοσλαβικού κράτους, πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα της συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Αυτό το μήνυμα μετέφερε στα Σκόπια, ο βοηθός υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την Ευρώπη και την Ευαρασία, Φίλιπ Ρίκερ, σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ίβανοφ.
Ο πρώην πρέσβης στα Σκόπια και νυν βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι στο ζήτημα του ονόματος μπορεί να βρεθεί λύση, ιδιαίτερα, όπως επεσήμανε, μετά την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και αφού οι αρχές δείχνουν προθυμία και επιθυμία για την επίλυση αυτής της διαφοράς.
Είναι η ίδια η έννοια, όπως μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, για παράδειγμα, η οποία προωθήθηκε και υπήρχε το πλεονέκτημα ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατέληξαν σε συμφωνία την 29η Απριλίου και τώρα τα δύο μέρη εργάζονται για εφαρμογή της.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση που βλέπουμε ότι ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, έθεσε μια πρόταση και ελπίζω ότι θα έρθει η ώρα να εργαστούμε για το θέμα αυτό. Φυσικά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και υποστηρίζουμε αυτήν τη διαδικασία. Είναι απαραίτητο να υπάρξει βούληση και επιθυμία» δήλωσε ο Philip Reeker.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και τόνισε ότι η αντιπολίτευση παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις δημοκρατίες.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Φίλιπ Ρίκερ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ίβανοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεσκι, τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ χθες επισκέφθηκε τη Δήμαρχο του Τέτοβο, Τέουτα Αρίφι.
Ο Ρίκερ θα παρακολουθήσει την αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Αδριατικής Χάρτας.
Στη συνάντηση εκλήθησαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ως παρατηρητές, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
Τελεσίγραφο από Βουλγαρία: «Θα μπλοκάρουμε τα Σκόπια»
Εν είδει τελεσιγράφου- ultimatum – οι εκπρόσωποι της Βουλγαρίας κατέστησαν σαφές ότι , αν στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματισθεί στις 27 Ιουνίου, δεν έχει υπογραφεί συμφωνία καλής γειτονίας, τότε
η Σόφια θα στηρίξει τον αποκλεισμό που προτείνει η Ελλάδα για τα Σκόπια, δημοσιεύει το σκοπιανό Sky, επικαλούμενο το επίσημο νοτιοσλαβικό πρακτορείο.
Αυτό αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση διπλωματών των μονίμων αποστολών των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, καθώς και στις συνεδριάσεις του COREPER Group (Πρέσβεις των κρατών μελών της Ένωσης).
Καμία από τις πρεσβείες των χωρών που αναφέρονται δεν θέλησαν να σχολιάσουν αυτήν την αναφορά, αλλά σύμφωνα με τις τρέχουσες συζητήσεις και την άποψη του πρέσβη της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Τζάντσεφ, κατέστη σαφές ότι θα δοθεί το «πράσινο φώς» για τη FYROM στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μόνο αν τεθεί σε επίπεδο κορυφής.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παραμένει άγνωστη η θέση της Ελλάδας, της οποίας οι διπλωμάτες είναι σιωπηλοί στις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η σύσταση Επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων στο Κοινοβούλιο την 24η Δεκεμβρίου, δεν θα εμποδίσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα, ώστε να μην επιτρέψει στη χώρα μας να λάβει ημερομηνία ένταξης για τις διαπραγματεύσεις», γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.
Αμερικανικοί διπλωμάτες στο Τέτοβο
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες Paul Wholers (α) και Philip Reeker (δ) επισκέφθηκαν τον αλβανικό δήμο του νοτιοσλαβικού κράτους και συζήτησαν με τη δήμαρχο Teuta Arifi.
Τέτοβο.
Η Αλβανή δήμαρχος της πόλης Τέτοβο του νοτιοσλαβικού κράτους, Τέουτα Αρίφι, υποδέχθηκε σήμερα στο δημαρχικό μέγαρο τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Πωλ Γουόλερς.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και οι διαδικασίες της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας και τονίστηκε η σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.
Η δήμαρχος Τέουτα Αρίφι, ενημέρωσε τους αμερικανούς διπλωμάτες για τα σχέδια του δήμου για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, την αύξηση της διαφάνειας και τη λογοδοσία στο έργο της δημοτικής αρχής και των δημοσίων έργων που γίνονται στην πόλη.
Η Αρίφι ευχαρίστησε τους διπλωμάτες για την υποστήριξη των ΗΠΑ μέσω των προγραμμάτων λογισμικού για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αλβανοί Σκοπίων: Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία» είναι αποδεκτή από εμάς
Σκόπια.
Ο αρχηγός του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, εξήγησε γιατί ανέλαβε διπλωματική επίθεση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σήμερα στη Γερμανία.
«Η κυβέρνηση συνασπισμού κατανοεί ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας. Εμείς, οι Αλβανοί έχουμε ενημερώσει προς όλα τα σλαβικά κόμματα για
εκείνα τα οποία διαφωνούμε.
Δεν συμφωνούμε η χώρα να ονομάζεται «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία Μακεδονικού Έθνους» ή να παραμείνει το όνομα ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε ο Αχμέτι.
«Οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός είναι αποδεκτός για εμάς. Όπως για παράδειγμα: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κλπ.
»Επί του παρόντος υπάρχει μία πρόταση από το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ως εκ τούτου το DUI είναι εδώ και έχει αναλάβει διπλωματική δραστηριότητα, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα και σήμερα να συμβαλλόμενα μέρη να καθίσουν σε κοινό τραπέζι.
Ωστόσο, δεν είμαι αισιόδοξος, ότι λύση θα προκύψει τώρα τον Ιούνιο, προκειμένου να λάβουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», δήλωσε ο Αχμέτι.
Όσο αναφορά το θέμα που δημοσιεύεται τακτικά ότι, δηλαδή, οι Αλβανοί στα Βαλκάνια θα πρέπει να ζούνε σε ένα κοινό κράτος, όπως λ.χ. μια Μεγάλη Αλβανία, ο Αλί Αχμέτι, δήλωσε:
«Η Μεγάλη Αλβανία είναι μια ιδεολογία που γεννήθηκε στα μεγάλα κέντρα της Σερβίας του Μιλόσεβιτς προκειμένου να απορρίψει τις νομικές απαιτήσεις των Αλβανών που ζούσαν τότε στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
»Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα, για τους Αλβανούς που ζούνε στο νοτιοσλαβικό κράτος, είναι τα δικαιώματα που προβλέπονται από τη Συμφωνία της Οχρίδας, η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ όλων των εθνικών ομάδων που ζουν στο κράτος μας, δηλαδή: Οι Σλάβοι, οι Αλβανοί, οι Βλάχοι, οι Τούρκοι, οι Ρομά, οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι κλπ»
Ο Αλί Αχμέτι, χθες στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται, συναντήθηκε στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Dr.Hojsgen, έναν από τους στενούς συνεργάτες της εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
«Η ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους εξαρτάται από το όνομα»
«Οι απόψεις δύο πολιτικών αναλυτών»
Σκόπια.
Ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, στις πρόσφατες διπλωματικές δραστηριότητες επανέλαβαν ότι το νοτιοσλαβικό κράτος αξίζει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ έχουν ως δικαιολογία την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που είχε
αποφασίσει υπέρ της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.
Ο Rizvan Sulejmani, από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Διαπολιτισμού, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, να προβεί σε επιλογή υπέρ των Σκοπίων στη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ένταξης, να αναπτυχθούν διαπραγματεύσεις για το διακανονισμό της διαφωνίας του ονόματος.
«Τώρα, το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερο στα Βαλκάνια και το νοτιοσλαβικό κράτος, ενώ καλλιεργείται ο μύθος της καταστροφής αν δεν ενταχθεί και ο πληθυσμός ελπίζει ότι με την ένταξη στην ΕΕ, θα λυθούν όλα τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα»
« Είναι σαφές ότι οι υποστηρικτές της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχουν χάσει τα κύρια επιχειρήματα ότι η Ευρώπη είναι η λύση για τα πάντα και προσπαθούν να κρατήσουν εντυπώσεις για το ευρωπαϊκό όνειρο», θα πεί ο Σουλεϊμάνι.
Προσθέτει ακόμη ότι αν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τον ακραίο εθνικισμό που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σουλεϊμάνι εντοπίζει διαφορετικές φωνές των διανοουμένων από την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής πορείας και αναζήτηση για ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στον ΟΗΕ, με το όνομα « Δημοκρατία Μακεδονία», αν συμβεί αυτό τότε θα περιπλέξουν περισσότερο περαιτέρω την κατάσταση, λέει ο αναλυτής.
Ο Bojan Maricic, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Παιδείας των Σκοπίων, θα υπογραμμίζει την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
«Τα πάντα έχουν πραγματοποιηθεί μυστικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να πει ποιο είναι το πρόβλημα – η ελληνική πλευρά ή η νοτιοσλαβική ή υπάρχει έλλειψη βούλησης για εξεύρεση λύσης και από τις δύο πλευρές. Αυτή η μυστικότητα επηρεάζει τόσο την Ελλάδα, όσο και εμάς», θα τονίσει ο Μαρίσιτς, ο οποίος αναφέρεται και σε άλλα προβλήματα, που εμποδίζουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως είναι η πολιτική κρίση και οι διακρατικές σχέσεις.
«Δεν είναι μόνο το θέμα της ονομασίας, αλλά ολόκληρο το σώμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν έχουμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Εκτός αν πούμε για την κοινή συνεδρίαση που πρόσφατα έγινε μεταξύ των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Σερβίας, αλλά το ζήτημα της διαφοράς δεν έγινε αντικείμενο των διαβουλεύσεων, επειδή η Σερβία έχει σχετικά καλές σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», επισημαίνει ο Μάρισιτς.
«Σλαβιστές από 23 χώρες θα μελετήσουν τη νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων»
Σλαβιστές και «μακεδονιστές», νέοι επιστήμονες, ιστορικοί, εθνολόγοι, φοιτητές από πανεπιστήμια είκοσι τριών χωρών από όλον τον κόσμο θα πληροφορηθούν για τη νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λογοτεχνία, σε ένα Διεθνές Συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί
στην πόλη της Οχρίδας από αύριο έως και τις 28 Ιουνίου 2013, γράφει το δημοσίευμα του νοτιοσλαβικού Dnevnik.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 89 Σλαβιστές- μελετητές της σλαβικής γλώσσας, από 23 χώρες, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τις σλαβικές χώρες: Ρωσία, Πολωνία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Κροατία. Συμμετέχουν ακόμη σλαβιστές από τις ΗΠΑ και από χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκονται και σλαβιστές από τη Νότιο Κορέα και την Κίνα και για πρώτη φορά συμμετέχει στο Συνέδριο και σλαβιστής-μελετητής, από τη Φινλανδία.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο της Οχρίδας «Κύριλλος και Μεθόδιος».
Υπενθυμίζεται ότι η νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων, διδάσκεται σε 11 τμήματα κέντρων γλωσσών παγκοσμίως καθώς και σε 28 Ινστιτούτα ή υπηρεσίες και σημειώνεται ότι πέρσι εγκρίθηκε η εκμάθησή της στο Κίεβο- ως νοτιοσλαβική γλώσσα- με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών.
{Οι Νοτιοσλάβοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη σλαβική γλώσσα τους, με την ονομασία «μακεδονική»}.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου