Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ο γόρδιος δεσμός της Αμμοχώστου

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Στα χέρια του Φούλε και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
Οι Τούρκοι επιμένουν σε συμψηφισμό των εμπάργκο και Τύμπου, στη λογική χωριστών FIR, και παραπομπή σε διαδικασία αποδοχής του ψευδοκράτους
Τον γόρδιο δεσμό της Αμμοχώστου και των εμπάργκο θα επιχειρήσει να λύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τρόπον ώστε να συγκεράσει τις απόψεις της κυπριακής Κυβέρνησης και της τουρκικής στο θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου και της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έθεσε ενώπιον του Επιτρόπου, Αρμόδιου για Θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, αναφορικά με την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, το άνοιγμα του λιμανιού υπό την αιγίδα της Επιτροπής, κατά τρόπον ώστε να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξουν τα οκτώ συναφή μπλοκαρισμένα ενταξιακά κεφάλαια. 
Ο Επίτροπος Φούλε απάντησε ότι θα δει τι μπορεί να γίνει και προχωρά στην εξεύρεση τρόπων γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, αφού σε πρώτη φάση η τουρκική πλευρά δεν είπε όχι, αλλά κατέθεσε και εκείνη τις προτάσεις της. Εκ των πραγμάτων, στο παιγνίδι δεν είναι μόνον η κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και η Άγκυρα, η οποία είναι σαφής ως προς τις θέσεις της, αφού θέλει όπως συνδεθεί το άνοιγμα του λιμανιού υπό την εποπτεία της Ε.Ε. και η επιστροφή της πόλης με το άνοιγμα του αεροδρομίου τη Τύμπου. Θα ήταν, δε, έτοιμη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, να αποδεχθεί το άνοιγμα κάποιων λιμανιών και αεροδρομίων.
Τύμπου και κυριαρχία
Η τουρκική φόρμουλα είχε διαβιβαστεί και στον παρελθόν από την Επιτροπή προς την κυπριακή Κυβέρνηση, και είχε απορριφθεί, καθότι η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου έχει άμεση σχέση με το FIR και τα ζητήματα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελεί, άλλωστε, ένα από τα σημεία διαφωνίας στις συνομιλίες. Η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου θα σημάνει τη διχοτόμηση του κυπριακού FIR και της κυπριακής κυριαρχίας στον αέρα. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι, στην υποθετική περίπτωση που θα λειτουργήσει η Τύμπου υπό τον έλεγχον της Κυπριακής Δημοκρατίας, χάνει το παιγνίδι της αναγνώρισης η τουρκική πλευρά, ενώ, εάν δεχθεί η Λευκωσία οποιανδήποτε άλλη φόρμουλα, χάνει τον έλεγχο τμήματος του FIR και της κυριαρχίας της στον αέρα, που εξακολουθεί να ασκεί, παρά την κατοχή. 

Χωριστή οντότητα και κεφάλαια 

Η τουρκική πλευρά επιμένει στη λογική του συμψηφισμού και στην ουσία όπως γίνει αποδεκτή από μέρους της Λευκωσίας η ύπαρξη χωριστής οντότητας στα κατεχόμενα. Η λογική του συμψηφισμού υποβάλλει ότι θα αρθούν όλα τα "εμπάργκο". Δηλαδή, εκείνο που ισχυρίζεται ότι υπάρχει σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και εκείνο που επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνούμενη να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο. Η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία συνθηκών acknowledgement, με άλλα λόγια αποδοχής χωριστής οντότητας, εξέλιξη που θα προδικάσει και τον διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης.
Από την άλλη, η Λευκωσία μπορεί να συναινέσει σε μια φόρμουλα ΜΟΕ, με άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, εφόσον δεν υπάρχει ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν η φόρμουλα για την Αμμόχωστο είναι σε αυτήν τη λογική και εάν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, θα ξεμπλοκάρουν τα οκτώ σχετικά με το θέμα παγωμένα κεφάλαια.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: