Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων
Όταν στα 60 π.Χ. ο αδελφός του φιλοσόφου Κικέρωνα Κόιντος διορίστηκε έπαρχος της Ελλάδος, ο σπουδαγμένος στην Αθήνα αδελφός του τού έδινε κάποιες συμβουλές για το πώς πρέπει να διοικήσει αυτό τον λαό, στον οποίο –όπως έγραφε- «οφείλουμε πολλά και από τον πολιτισμό του οποίου τραφήκαμε και μεις ως έθνος».
Ανάμεσα στ’ άλλα του υποδείκνυε να «υποδέχεται τους Έλληνες στο κυβερνείο ελληνιστί».
Απαντώντας ο έπαρχος-αδελφός έγραφε: «Και ελληνικά τους μίλησα και επί μακρόν συζήτησα με τους εκπροσώπους τους. Αλλά αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Οι μεν διαβάλλουν τους δε και όλοι μαζί κάνουν ό,τι μπορούν για να φανούν αφερέγγυοι και αναξιόπιστοι. Δεν είμαι βέβαιος αν μισούν τη ρωμαϊκή διοίκηση περισσότερο από ό,τι επιβουλεύονται ο ένας τον άλλον».
Καταλήγοντας ο Κόιντος ρωτά τον σοφό Κικέρωνα: «Τί έχεις να πεις επ’ αυτού;»
Ο Κικέρων, απαντώντας του, έγραφε και τα εξής προσπαθώντας να υποστηρίξει τους Έλληνες: «Υπήρξα και εγώ ο ίδιος αποδέκτης της ελληνικής επιπολαιότητας και δουλοπρέπειας… προσπάθησα πάντα να ανακαλύψω τους καλούς, έντιμους και αξιοπρεπείς Έλληνες, αυτούς που τιμούν την ιστορία τους».
Ο φιλέλλην Κικέρων κατέληγε: «Αν τα συμφέροντα της ρωμαϊκής διοίκησης επιβάλλουν να τους στενοχωρήσεις, να το κάνεις. Μάλλον καλό θα τους κάνει» (το πλήρες κείμενο αυτών των επιστολών βλ. στο έργο του Θ. Παπαγγελή: «Η Ρώμη και ο κόσμος της», εκδ. «Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών», εκδ. 2005 και επανέκδοση για «Το Βήμα» , 2013, σελ. 181-183).
Αυτοί δυστυχώς είμαστε οι Έλληνες και αυτό το κακό συνεχίζεται αυξανόμενο έως σήμερα. Λειτουργεί, θα έλεγα, στο DNA μας (για το ζήτημα αυτό βλ. Α. Βακαλοπούλου: «Ο χαρακτήρας των Ελλήνων», Θεσσαλονίκη 1983 και Π. Παπαγαρυφάλλου «Η Κομμουνιστική Ουτοπία», εκδ. «Κάδμος», 2010, σελ. 91 επ. όπου το κεφάλαιο: «Η φύση του ανθρώπου και τα τρωτά της σημεία»).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου