Σε άρθρο του στους Irish Times, ο Πολ Κρούγκμαν επισημαίνει πως στις ΗΠΑ «δεν έχουμε ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα», τονίζοντας πως αν και μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών δεν σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου, μια κήρυξη χρεοστασίου «μπορεί να προκαλέσει καταστροφή», κάτι που κατά τον γνωστό οικονομολόγο είτε «πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δεν το καταλαβαίνουν», είτε «δεν ενδιαφέρονται».
Στη συνέχεια, ο Κρούγκμαν συγκρίνει τα αντίστοιχα «λουκέτα» που μπήκαν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ το 1995 και το 1996, επισημαίνοντας πως «πολλοί παρατηρητές συμπέραναν πως τέτοια γεγονότα, αν και ξεκάθαρα άσχημα, δεν είναι καταστροφή, καθώς οι βασικές υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν και το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ενόχληση, αλλά όχι μια βλάβη διαρκείας».
Ωστόσο, αυτή η λογική εξακολουθεί να ισχύει μόνο σε ένα μικρό τμήμα σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, καθώς όπως υποστηρίζει τα «λουκέτα» του 1995 και του 1996 μπήκαν σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, ενώσήμερα «η οικονομία είναι αδύναμη, με τη μείωση των κρατικών δαπανών να είναι μία από τις κύριες αιτίες της αδυναμίας αυτής. Ένα λουκέτο αντιστοιχεί σε περαιτέρω οικονομικό πλήγμα, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις εάν συνεχιστεί επί μακρόν».
«Ενα λουκέτο στις κρατικές υπηρεσίες φαίνεται να έχει ήπια σημασία σε σχέση με την πιθανότητα το Κογκρέσο να αρνηθεί να αυξήσει το όριο χρέους», σημειώνει ο Κρούγκμαν και εξηγεί:
«Κατ' αρχάς, εάν οι ΗΠΑ αγγίξουν το όριο χρέους, αυτό θα οδηγήσει αναγκαστικά σε τεράστια άμεση περικοπή δαπανών, γεγονός που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις έριχνε πάλι σε ύφεση. Πέρα από αυτό, η αποτυχία αύξησης του ορίου του χρέους θα σήμαινε στάση πληρωμών στο υφιστάμενο χρέος τους. Και αυτό μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες. Εάν υποθέσουμε ότι καταστεί ξεκάθαρο πως τα αμερικανικά ομόλογα δεν είναι ασφαλή, πως η Αμερική δεν μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα διαρραγεί ολόκληρο το σύστημα. Ίσως, εάν ήμασταν τυχεροί, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να μπορούσαν να βρουν γρήγορα εναλλακτικούς διακανονισμούς. Όμως φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η χρεοκοπία θα προκαλούσε τεράστια χρηματοοικονομική κρίση, που θα έκανε την κρίση που έφερε η κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από πέντε χρόνια να μοιάζει με νάνο», υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος και προσθέτει πως «κανένα σώφρον πολιτικό σύστημα δεν θα διακινδύνευε κάτι τέτοιο».
Ωστόσο κατά τον Κρούγκμαν οι ΗΠΑ δεν έχουν ένα πολιτικό σύστημα που διέπεται από σωφροσύνη, αλλά ένα σύστημα όπου πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι μπορούν να αναγκάσουν τον Ομπάμα να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας με το να απειλούν με λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, με κήρυξη χρεοστασίου, ή και με τα δύο, υπογραμμίζει.
Κλείνοντας, ο Κρούγκμαν παραθέτει και την δική του εκτίμηση για το πως θα λήξει αυτή η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ λέγοντας: «Οι ψήφοι για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και για την αύξηση του ορίου χρέους υπάρχουν: κάθε Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψήφιζε υπέρ των αναγκαίων μέτρων, ενώ το ίδιο θα έπρατταν και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι. Το πρόβλημα είναι ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων, φοβούμενοι την οργή των ακραίων, δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν αυτές τις ψήφους. Τι θα συμβεί όμως αν ακόμα και οι πλουτοκράτες δεν έχουν τη δύναμη να χαλιναγωγήσουν τους ακραίους; Στην περίπτωση αυτή, ο Ομπάμα είτε θα αφήσει τις ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν είτε θα βρει κάποιον τρόπο να αψηφήσει τους εκβιαστές, ''ανταλλάσσοντας'' μια οικονομική κρίση με μια συνταγματική κρίση».
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου