Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: «Το ψευδές δίλημμα»


Σκόπια.
 «Αν θυσιάσει ο λαός,  το όνομα «Μακεδονία», και  ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτομάτως θα επιλυθούν όλα τα προβλήματά του
ή
αν δεχθεί να παραμείνει ο λαός με την ονομασία ‘μακεδονικός’ τότε θα αρχίσει ο Γολγοθάς στη χώρα».
Αυτό είναι το δίλημμα που τίθεται στο λαό και είναι απολύτως ψευδές, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές των Σκοπίων που κάθισαν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν εάν ο λαός αποφασίσει να αλλάξει ονομασία τότε θα αλλάξει η κατάσταση στην καθημερινότητά του.
Μάλιστα, οι λάτρεις της πολιτικής κατά τη συζήτηση, έθεσαν τροχοπέδη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας, όχι μόνο εξαιτίας της Ελλάδας για τη στάση της που έχει ως στόχο να αλλάξει την ταυτότητα των πολιτών αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των Βρυξελλών (για τη στάση που τηρούν).
"Αυτά είναι εν ολίγοις, μερικά από τα βασικά σημεία που προέκυψαν κατά τη συζήτηση που είχε ως κύριο θέμα τη συμφιλίωση μεταξύ των εθνών που είναι δυνατή μόνον όταν αναγνωριστούν οι ιστορικές πραγματικότητες", σημειώνει το δημοσίευμα. 
Συζητήθηκε ακόμη και το πρόβλημα που δημιουργείται από την Ελλάδα, καθώς οι κινήσεις της υπερβαίνουν τα όρια του ψηφίσματος.
Η συζήτηση εντάσσονταν στον δεύτερο κύκλο των συζητήσεων «100 χρόνια Βαλκανικών Πολέμων- μια ιστορική ευκαιρία για τη διαρκή συμφιλίωση μεταξύ των λαών» που διοργανώθηκε  από το Ινστιτούτο Πολιτικής και Διαπολιτισμικών Σπουδών, σημειώνει  το δημοσίευμα της  σκοπιανής Άλφα.

Σαμαράς: Ο Γκρούεφσκι δεν ακούει την πρόταση για ένα όνομα για γενική χρήση



Οκτώβριος 2, 2013.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετέφερε το φταίξιμο, για τη διαφορά στο όνομα της χώρας, στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και έκανε προσπάθεια να αναφέρει και άλλα βαλκανικά κράτη, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία που στέκονται στην ελληνική πλευρά στο ζήτημα του ονόματος», σημειώνει έντονα το ‘Κανάλ 5’ των Σκοπίων.
Ο Σαμαράς απάντησε σε ερώτημα του σκοπιανού πρακτορείου σε συνέδριο στο Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, όπου μίλησε για τα οικονομικά σχέδια της Ελλάδας και τη δύσκολη κατάσταση στην περιοχή.
«Είχαμε συζητήσει επί μακρόν  τη διαφορά με τον Νίμιτς, Την τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν εδώ στα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχει μια ακραία αδιαλλαξία από το συνάδελφό μου στα Σκόπια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Αυτό δεν συμβαίνει με τα Σκόπια. Να αναζητήσουν να βρουν  μια λύση που θα είναι ένα όνομα- erga omnes- όπως λένε στα λατινικά, μία λύση ενός ονόματος για κάθε χρήση. Δεν βλέπω τον  κ. Γκρούεφσκι να είναι ανοικτός σε αυτό. Πιστεύω ότι αν ζητήσω από τους συναδέλφους μου στην Αλβανία και στη Βουλγαρία, να απαντήσουν πιθανότατα, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα Σκόπια και όχι στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σαμαράς σε δείπνο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα που ιδρύθηκε τελευταία από τον μεγιστάνα της ελληνικής ναυτιλίας, εφοπλιστή  Σταύρο Νιάρχο.
 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής, από τους οποίους αποσκοπεί να βοηθήσουν τη χώρα στην οικονομική κρίση της. 
Ο Σαμαράς συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ, για να τους ενημερώσει για τη σύλληψη της ηγεσίας του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, τρίτου πιο δημοφιλούς στην Ελλάδα,  με επιδρομή της Αστυνομίας το Σάββατο, σημειώνει μεταξύ άλλων το σκοπιανό Κανάλ 5.

Συνάντηση Βούλγαρου ΥΠΕΞ με Stefan Füle για τα Σκόπια


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε στη συνάντησή του με το Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και ο Βούλγαρος διπλωμάτης ανέπτυξε τις θέσεις της Σόφιας, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων.
Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε σήμερα ότι στη συνάντηση ερευνήθηκαν οι πρωτοβουλίες για συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ως μια ευκαιρία για να ενταθούν  οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή.
Λεπτομέρειες από το περιεχόμενο των συζητήσεων Βιγκένιν-Φούλε δεν ανακοινώθηκαν.
Ωστόσο, τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η θέση της Σόφιας έναντι των Σκοπίων, παραμένει αμετάβλητη και η Βουλγαρία δεν έχει συμφωνήσει για λήψη ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, αφού δεν υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών συμφωνία για σχέσεις καλής γειτονίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 16 Οκτωβρίου, θα πρέπει να ανακοινώσει την έκθεση προόδου για τα Σκόπια και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων

Αλβανία- Έντι Ράμα: «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τους Αλβανούς των Σκοπίων»



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η  νέα αλβανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί για την αποτυχία των συμφωνιών των Αλβανών στα Σκόπια.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τους αδελφούς μας στα Σκόπια και εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την αποτυχία των συμφωνιών» ανέφερε χθες ο Ράμα σε «Online» πρώτη επικοινωνία με τους Αλβανούς πολίτες, όπου απάντησε στην ερώτηση «πρέπει να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν ισχυρές τις συμφωνίες των Αλβανών στα Σκόπια;»
Ο Ράμα δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, εκτός από μια σύντομη απάντηση.
Ερωτηθείς σχετικά με την συνεργασία των έξι χωρών των Βαλκανίων, ο Ράμα απάντησε ότι δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο στα Τίρανα, στο οποίο να επισημαίνεται  μια τέτοια πρωτοβουλία για αναβίωση μιας συνομοσπονδίας στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η πρόταση για συνομοσπονδία βαλκανικών κρατών του θυμίζει κάτι από το φάντασμα της διαβόητης Γιουγκοσλαβίας, σημειώνει το δημοσίευμα.
( Σημ. την πρόταση την είχε κάνει πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου)


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: