Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Λευκωσία, σε σχέση με το περιεχόμενο της Έκθεσης του Μπαν Κι Μουν. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε χθες ότι ο Γ.Γ. «ουσιαστικά αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία», προσδιορίζοντάς την ως «νότια Κύπρο», ενώ επιχειρεί χειραγώγηση των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί το κράτος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «υπάρχει ελευθεροτυπία στην Κύπρο, δεν μπορούν να παίρνουν οδηγίες τα ΜΜΕ για το πώς θα συμπεριφέρνονται».
Από πλευράς του, ο Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι ο Γ.Γ. θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υποδεικνύει πώς πρέπει να σκέφτονται τα πολιτικά κόμματα και να καθορίζει τον τρόπο προσέγγισής τους στα ζητήματα της επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επιμένει στη συνεχιζόμενη πλύση εγκεφάλου του κυπριακού λαού από ΜΜΕ, αλλά και με πολιτικά κόμματα που διαφωνούν με τους χειρισμούς, τις ενέργειες και τις παραλείψεις των εδώ εκπροσώπων του, σε σχέση με την εξεύρεση λύσης και όχι μόνο». Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των κομμάτων και των ΜΜΕ να διαχειριστούν τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα όπως οι ίδιοι θεωρούν ορθότερο, κατέληξε.
Η φράση «κυπριακός λαός» που χρησιμοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την τριμερή συνάντηση, αποτελεί δική του θέση και σκέψη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει την αρχή ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί». Στην Άγκυρα οι εφημερίδες αναφέρονταν σε νέα πρωτοβουλία των ΗΕ, ενώ προειδοποιούσαν ότι «το τέλος της διαδικασίας στην Κύπρο μπορεί να είναι μοιραίο» και «στην Κύπρο κίνδυνος μοιραίας αποτυχίας», διότι «κλείνει το παράθυρο, καθώς «οι Τούρκοι θέλουν λύση και οι Ρωμιοί εμποδίζουν». Η «Μιλιέτ» αναδημοσίευσε άρθρο της «New York Times», βάσει του οποίου, αν τα ΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτύχουν να επιλύσουν το Κυπριακό, η Τουρκία πιθανόν να επιδιώξει τη διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» στο πρότυπο Ταϊβάν ή Κοσόβου. Τα ΜΜΕ των κατεχομένων, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι ο κ. Μπαν προειδοποίησε για κίνδυνο, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν από τις εκλογές του Μαΐου στις ελεύθερες περιοχές, και αυτές στην Τουρκία του Ιουνίου. Η «Κίπρις» εστίασε στη δήλωση ότι η προσπάθεια θα κινδυνεύσει θανάσιμα. Η «Γενί Ντουζέν» υπογράμμισε ότι οι συνομιλητές πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες τους για την πορεία της διαδικασίας, για την υποβολή νέας έκθεσης μετά τρίμηνο και ότι το Κυπριακό βρίσκεται για 47 χρόνια στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η «Αφρίκα» έγραψε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, ίσως ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις. Η «Χαλκίν Σεσί» μίλησε για «ξεκάθαρα μηνύματα από τον Μπαν», τονίζοντας στο σημείο πως η μοίρα του λαού βρίσκεται στα χέρια των διαπραγματευτών. Η «Κίπρισλι» τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Προειδοποίηση για θανάσιμο ρίσκο». Η «Βολκάν» έγραψε ότι στο περιουσιακό η τ/κ πλευρά υπέβαλε νέες προτάσεις, ενώ η «Χαμπερνάρ» έγραφε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε ρίσκο.
Βαθιά απογοητευμένο, χαρακτηρίζει τον Γ.Γ. η «Financial Times». Σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρεται ότι η Έκθεση υποβλήθηκε εν μέσω φόβων για… διχοτόμηση και θέλει να δώσει το μήνυμα ότι τα ΗΕ θα μπορούσαν να αποσύρουν την ειρηνευτική τους δύναμη από την Κύπρο, στην περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Αναφέρεται, επίσης, ότι η έλλειψη πραγματικής προόδου στις διαπραγματεύσεις προκαλεί απογοήτευση και στα κράτη μέλη της Ε.Ε., που αντιμετωπίζουν ως εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας τις διαφωνίες Ε/κ και Τ/κ.
Πηγή : http://www.sigmalive.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου