Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Στη Γενεύη με νέο... χρονοδιάγραμμα To Σχέδιο Ανάν προ των πυλών!

Τελεσιγραφικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διαδικασία των συνομιλιών Χριστόφια - Ερογλου για το Κυπριακό, καλώντας τους σε νέα συνάντηση στη Γενεύη, οπότε ο διεθνής οργανισμός θα «καθορίσει και τα επόμενα βήματά του».
Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη δεν έκρυβε εκπλήξεις και επρόκειτο περισσότερο περί τυπικής διαδικασίας προκειμένου να διαπιστωθούν οι γνωστές μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές και με το νέο χρονοδιάγραμμα να δοθεί η εντύπωση ότι ο διεθνής οργανισμός εξαντλεί όλα τα περιθώρια πριν καταλήξει σε αλλαγές και ανατροπή ουσιαστικά της διαδικασίας.Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε εντατικοποίηση των συνομιλιών επί όλων των εκκρεμοτήτων και των διαφορών και στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, πριν συναντήσει ξανά τους δύο ηγέτες στη Γενεύη στο τέλος Ιανουαρίου.Το πρόβλημα, όμως, μέχρι τώρα και η έλλειψη προόδου δεν ήταν αποτέλεσμα της αραιής συχνότητας ή της μικρής διάρκειας των απευθείας συνομιλιών, αλλά αντίθετα οφείλεται στις απολύτως ανελαστικές και διχοτομικές θέσεις που παρουσίαζε ο κ. Ερογλου.Εμμέσως έτσι η πρωτοβουλία των κινήσεων παραδίδεται από τα Ηνωμένα Εθνη στην ίδια την τουρκική πλευρά, που τηρώντας την ίδια στάση έχει πλέον τη δυνατότητα να συντηρήσει το αδιέξοδο μέχρις ότου οι δύο ηγέτες προσέλθουν και πάλι ενώπιον του γ.γ. στη Γενεύη.
Το ερώτημα όλων είναι τι θα ακολουθήσει μετά. Η φράση του κ. Μπαν Κι Μουν ότι οι δύο ηγέτες «θα προσδιορίσουν περαιτέρω συγκλίσεις, αλλά και τα βασικά θέματα που θα απομένουν να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια, ώστε να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους» δεν μπορεί να δεχθεί πολλές ερμηνείες.
Ο γ.γ. φαίνεται ότι ανασύρει την παλιά γνωστή συνταγή, καθώς η αναφορά του αυτή παραπέμπει σε παραδοχή των δύο μερών ότι αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία και συνεπώς θα πρέπει να επανεξεταστεί η όλη διαδικασία είτε με την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων από τα Ηνωμένα Εθνη υπό μορφή επιδιαιτησίας είτε ο διεθνής οργανισμός θα κηρύξει αδιέξοδη την προσπάθεια. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μπαν Κι Μουν ενώπιον των δύο ηγετών είχε προειδοποιήσει ότι οι «συνομιλίες δεν μπορεί να συνεχίζονται στο διηνεκές...».
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει για τη συνάντηση της Γενεύης, η Τουρκία δεν έχει πια να ανησυχεί για ενδεχόμενες απρόβλεπτες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της αθέτησης των δεσμεύσεών της έναντι της Κύπρου, με το επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η διαδικασία.
Αν και το θέμα γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν, δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως η πληροφορία ότι από πλευράς ΟΗΕ προτάθηκε η σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ και ελληνικές πηγές στις οποίες απευθυνθήκαμε απάντησαν ότι δεν υπήρξε τέτοιου είδους διερευνητική πρόταση προς την Αθήνα. Ο κ. Χριστόφιας, πάντως, δεν έκρυβε την ανακούφισή του φεύγοντας από τη Ν. Υόρκη, μια και όπως είπε δεν «επιβεβαιώθηκαν οι εικασίες και η καταστροφολογία που τον συνόδευαν στη Ν. Υόρκη».
Ίσως αυτά τα πιεστικά συναισθήματα, που αφορούν όμως κυρίως το εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου, οδήγησαν σε «αστοχία» τον Κύπριο πρόεδρο, καθώς εξερχόμενος της τριμερούς δήλωνε «πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα». Μιας συνάντησης όμως που είχε επιβεβαιώσει το αδιέξοδο και την έλλειψη προόδου.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: