Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Δάνεια και Εθνική Ανεξαρτησία στην εποχή Κ.Καραμανλή. Υπόθεση Μέρντεν

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Βρισκόμαστε στο Νοέμβριο του 1958 και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός των Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πηγαίνουν στη Γερμανία "όπου διαπραγματεύονται τη σύναψη κρατικού δανείου ύψους 200 εκατομμυρίων μάρκων".
Η κυβέρνηση της Βόννης, για να δώσει το δάνειο, θέτει ως όρο ν' αφεθεί ελεύθερος ο εγκληματίας πολέμου Μ. Μέρντεν "που είχε διατελέσει γενικός διοικητής Θεσσαλονίκης κατά την κατοχή και βαρύνεται με κατηγορίες για σωρεία σοβαροτάτων αδικημάτων", και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη (κάποτε, κάποτε λειτουργεί η Δικαιοσύνη όχι μόνο για τους Ραμά).
Γράφει ο Τ. Τρίκκας: "Στις 20/1/1959, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο "περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου", το οποίο όμως δεν αφορούσε και τον Μέρντεν, "που κατηύθυνε τις επιχειρήσεις για τη σύλληψη και αποστολή στα στρατόπεδα εξόντωσης 40.000 Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης και για τη λεηλασία των περιουσιών τους και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 25 ετών".
Αλλά, η "υπερήφανη Ελλάς" – όπως χρόνια και χρόνια μας πιπιλίζουν οι κυβερνώντες – ψηφίζει το νομοσχέδιο, με την πλειοψηφία της ΕΡΕ, και "στις 5/11/1959, ο Μέρντεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται από την Ελλάδα" (Για το ζήτημα αυτό που συγκλόνισε την ελληνική πολιτική ζωή βλ. Τ. Τρίκκα: "ΕΔΑ (1951-1967), τόμ. Β΄εκδ. "Θεμέλιο", 2009, σελ. 761 επ. όπου το Κεφάλαιο: "Υπόθεση Μέρτεν"). Αυτή –και όχι μόνο- ήταν η κατάληξη της επαιτείας της ελληνικής κυβέρνησης για δανεικά.
Πάντα τα δάνεια υποτάσσουν άτομα, οικογένειες και κράτη, τα οποία εκτελούν τις αποφάσεις και τις θελήσεις των δανειστών. Όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα με το ΔΝΤ χάρις στις φροντίδες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τι περιμένετε ρε "υπερήφανοι" Ελληναράδες να σας κάνουν οι ξένοι δανειστές; Δεν θα σας πηδήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: