Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σοφά λόγια του βασιλιά Γεωργίου Α για το πώς ψηφίζει ο λαός

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Μετά την ήττα της Ελλάδας στον ταπεινωτικό πόλεμο του 1897, η πατρίδα βρισκόταν στα κακά της χάλια και ο βασιλιάς έκανε περιοδείες στις επαρχίες για να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων.
Σε μία απ' αυτές, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του του είπε κατά­μουτρα: "Σεις διοικείτε δια των αντιπροσώπων που εκλέγετε. Εκλέξατε του χρηστούς και ηθικούς δια να διοικηθήτε χρηστώς και ηθικώς".
Θα έλεγα ότι από το 1897 έως σήμερα τα πράγματα στον πολιτικό μας βίο έγιναν πολύ χειρότερα, αφού όσο περισσότερο διεφθαρμένος είναι  ένας πολιτικός τόσο περισσότερο τον ψηφίζουν οι φαύλοι ψηφοφόροι".
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο βίτσιο του Ελληνικού λαού που ξεκινά από την εποχή του Πλάτωνος, περνά από την εποχή του Κωλέττη και του Σουρή και φθάνει στις μέρες μας με όλα του τα μεγαλεία! 2.500 χόνα ελληνικής πολιτείας και δημοκρατίας με πάντα παρούσα τη φαυλότητα του λαού την οποία καυτηρίασε ο Πλάτων στην "Πολιτεία" και διακωμώδησε ο σατιρικός μας Γ. Σουρής με τούτους τους στίχους: Πουλούσατε την ψήφο σας – αντί του αργυρίου – σαν πρόστυχοι ντελάληδες – του Αναβρυτηρίου. Το θλιβερό αυτό γεγονός ανέδειξα στο άρθρο μου: "Η διαλεκτική της διαφθοράς μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας" (βλ. περιοδικό "Πολιτικά Θέματα" της 21/5/1993).
Εν όψει αυτού του γεγονότος όσα λέγονται και όσα γίνονται ετούτα τα χρόνια  είναι παπαρολογίες. Η ρίζα των πραγμάτων έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Νίτσε είναι  ο άνθρωπος και ριζοσπαστικός έλεγε ο Μαρξ είναι αυτός που πιάνει τα πράγματα από τη ρίζα τους.
Από την άποψη αυτή έχει δίκαιο και ο δικός μας ψυχολόγος Χ.Κωνσταντόπουλος που χρόνια και χρόνια υποστηρίζει ότι από παιδείας και ανθρώπου άρξασθαι (βλ. τα έργα του: "Τραγωδία. Αριστοτελική κάθαρσις, τόμ. Β', Αθήνα 2005 (μαζί με την Α. Τζιροπούλου) και "Σταματήστε να πονάτε τα παιδιά" 2003).
Πρόκειται για το αιώνιο άλυτο πρόβλημα, το οποίο έχει πολλές πτυχές και πολλές αιτίες (Γι' αυτό το ζήτημα βλ. το έργο μου: "Η Κομμουνιστική Ουτοπία", εκδ. "Κάδμος", 2010).
Καταλήγοντας, είναι  χρήσιμο να παραθέσω και τούτο το συμπέρασμα του Γάλλου πολιτικού φιλοσόφου Σ. Μοντεσκιέ που έγραφε ότι: "Η διαφθορά των κρατών και των κοινωνιών αρχίζει πάντα από τους κυβερνώντες" (βλ. "Το πνεύμα των νόμων", εκδ. "Αναγνωστίδης", χ.χ. σελ. 70 επ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: