Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Θουκυδίδης και o λαϊκισμός ΠΑΣΟΚ

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

"Κουβάρι η μετονομασία υπουργείων. Επικοινωνιακή τακτική, χωρίς λειτουργικές σκοπιμότητες, που συχνά οδηγεί σε τραγελαφικές συγχύσεις αρμοδιοτήτων".
Αυτός είναι  ο τίτλος αθηναϊκών εφημερίδων.
Πρόκειται γι' αυτό ακριβώς που αναδεικνύει ανάγλυφα τη λειτουργία του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ (βλ. το έργο μου: "Ο Λαϊκισμός στην Ελλάδα", Αθήνα 2002, εκδ. "Ergo").
Έγραφα τότε: "Λαϊκισμός σημαίνει: παλινδρόμηση, παλιμβουλία, παλινωδία και μία πολιτική πρακτική και θεωρία που ενώ φαίνεται (εντελώς ψεύτικα) ότι οδηγεί μπροστά το λαό και την κοινωνία, τους γυρίζει πίσω και πολλές φορές απίστευτα πίσω. Διαστρεβλώνει, εκχυδαΐζει και συσκοτίζει την αλήθεια. Παραποιεί τα γεγονότα, νοθεύει τις ιδεολογίες, αφυδατώνει τον πολιτικό λόγο και σε τελευταία ανάλυση συρρικνώνει την κοινωνική δυναμική και αποδεκατίζει τα πραγματικά  κοινωνικά αδικήματα πιθηκοποιώντας τη σκέψη στη συχνότητα του ξύλινου αρχηγικού λόγου και την αρχηγική απόφαση" (βλ. σελ. 23).
Δυστυχώς για την Ελλάδα, τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και οι παπαγαλίζοντες διαμορφωτές της κοινής γνώμης, αγνοούν, κατά κανόνα την ουσία και τις κοινωνιοκτόνες και εθνοκτόνες παρενέργειες του λαϊκισμού.
Αναλύοντας τότε τις συνέπειες του λαϊκισμού έγραφα: "Ζοφερό τα μέλλον της Ελλάδας" (σελ. 28) και παρέθετα και τούτη την άποψη του ιστορικού Γιάννη Καρδάκου: "Η θεωρία του λαϊκισμού μπορεί να προκαλεί εντύπωση στους ανιστόρητους και αμόρφωτους, δεν έχει όμως καμιά σχέση με το μαρξισμό.... κάτω απ' αυτόν κρύβεται η θεωρία του αυθορμητισμού" (βλ. ό.π. σελ. 21).
Επειδή, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε μπορεί ούτε θέλει ν' αλλάξει τα πράγματα, αλλάζει τις έννοιες των λέξεων και τις ονομασίες των υπουργείων χτυπώντας νερό το χαβάνι, δηλαδή θορυβεί χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Το κάνει αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτο για να κρύβει η κυβέρνηση την ανικανότητά της και δεύτερο να σκεπάζει τα ανομήματα και τη διαφθορά της, επιβεβαιώνοντας τον Θουκυδίδη που έγραφε και τα εξής για τους εμπόλεμους του Πελοποννησιακού Πολέμου: "Και κατήντησαν να μεταβάλουν αυθαιρέτως την καθιερωμένην σημασίαν των λέξεων, δια των οποίων δηλούνται τα πράγματα" ("Ιστορίαι", Γ΄,  82, 10).
Αυτά ακριβώς έκαναν και κάνουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ –και όχι μόνο- παίζοντας λεκτικά με τις αλλαγές των ονομάτων των υπουργείων – και όχι μόνο.
Το μόνο που γνωρίζουν καλά, πολύ καλά, οι κυβερνώντες της μεταπολίτευσης είναι το ρήμα ΕΞΑΠΑΤΩ σ' όλους τους χρόνους και σ' όλες τις κλίσεις!
Όσο για την πλειοψηφία του "κυρίαρχου" λαού, αυτή απολαμβάνει την απάτη εθισμένη στον μαζοχισμό της.
Εδώ ανακύπτει η αναγκαιότητα της ψυχιατρικής επιστήμης για να μας ερμηνεύσει την αρρωστημένη συμπεριφορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: