Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Μολών Λαβέ» από τον Μίκη Θεοδωράκη

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών «Η Σπίθα» χθες στο θεάτρο «ΡΕΞ» με θέμα την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση. Ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε δριμύτατα τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση που όπως είπε αναδείχθηκαν σε κόμματα εξουσίας «χάρη στην εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης». Κάλεσε δε, τους πολίτες σε «ανυπακοή προκειμένου να ακυρωθούν όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις». Αναφερόμενος στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές συνομιλίες ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικοσυνθέτης υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί η χώρα μας «απόρθητο φρούριο» για να μπορέσουμε να ξαναπούμε «Μολών Λαβέ».
"Πως τολμάτε να μας πάτε πίσω 80 χρόνια" αναρωτήθηκε ο κ.Θεοδωράκης μιλώντας στο κατάμεστο θέατρο, σχολιάζοντας  την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Πατριωτική Αναγέννηση,ήταν το τρίπτυχο της ομιλίας του μουσικοσυνθέτη ο οποίος με έμφαση είπε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα "Ανήκομεν εις την Δύση" και να ενστερνιστούμε το δόγμα "Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα»."Η Δύση μας ταπείνωσε και μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε και πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο το ΝΑΤΟ "συνωμοτούν εδώ και δεκαετίες κατά της Ελλάδος και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο αμυντικό δόγμα όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Ο κ.Θεοδωράκης όπως ήταν φυσικό άσκησε δριμεία κριτική στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης σχολιάζοντας παράλληλα και τα θέματα του "μνημονίου και της πτώχευσης, του ΔΝΤ και της Ευρώπης των τραπεζών"."Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις μας ώστε το οικονομικό μας πρόβλημα να λυθεί από εμάς τους ίδιους» είπε και πρότεινε τη δημιουργία ενός «ρεαλιστικού προγράμματος αξιοποίησης του δυναμικού της χώρας».Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν την παθητική στάση και να διεκδικήσουν τη χώρα τους.
"Δεν είστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα. Είστε τα αφεντικά» είπε.
Σφοδρή ήταν η επίθεσή του και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος διότι όπως είπε «συνέτεινε παθητικά ή ενεργητικά στην περιθωριοποίηση του ελληνικού λαού» και στηλίτευσε το ρόλο του Κοινοβουλίου, το οποίο ευθέως κατηγόρησε για κάλυψη παράνομων διαδικασιών με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας.
Σκληρή ήταν και η κριτική του για τις ελληνικές κυβερνήσεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο κ.Θεοδωράκης στην ομιλία του εξέφρασε τους προβληματισμούς λέγοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση δεν μερίμνησε για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο."Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι το ΝΑΤΟ μας επέβαλε να μοιραστούμε το Αιγαίο με την Τουρκία;" αναρωτήθηκε και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς όπως είπε το Καστελόριζο κινδυνεύει να εξαιρεθεί της (ΑΟΖ) και να διεξάγεται ένας χορός εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων ευρώ «από αλλότρια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα δύο κράτη, χωρίς να ενημερώνονται οι λαοί, χωρίς να έχει ενημερωθεί καν η Βουλή των Ελλήνων».«Το αποκορύφωμα του μυστηρίου κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες ελληνο-τουρκικές συνομιλίες... Γι αυτό είναι ανάγκη να καταστήσουμε τη χώρα μας απόρθητο φρούριο για να μπορέσουμε να ξαναπούμε «Μολών Λαβέ»» τόνισε ο ίδιος.
Η "ανυπακοή" είναι η λύση σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Έλληνες πολίτες ώστε «να στρίψουμε την πλάτη στους φανερούς και κρυφούς συνεργάτες των Αμερικανών».

Πηγή : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: