Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Απαράδεκτος ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.για την Κύπρο.

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Σε μια δήλωση άκρως ντροπιαστική για την Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προέβη ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Λίγο ή πολύ υπαινίχθηκε ότι η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια στην Τουρκία και δεν την πιέζει επαρκώς στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί της, γιατί πρέπει να την επιβραβεύσει για το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και να τιμωρήσει, παράλληλα, τους Ε/κ για το δικό τους «όχι». Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, αυτή ήταν η απάντησή του στην ερώτηση που του τέθηκε, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ε.Ε. επιτρέπει στην Τουρκία να διαπραγματεύεται την ένταξή της, ενώ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και της Κύπρου. Ο Φούλε είπε ότι μπορεί η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ πλευρά να ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, είχε, όμως, συνέπειες· με λίγα λόγια, δηλαδή, ότι έπρεπε να τιμωρηθούμε για την άσκηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων ως Κύπριοι πολίτες. «Η Κύπρος, περιλαμβανομένου του μέρους που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης, έγινε μέλος της Ε.Ε. Οι Τ/κ είναι πολίτες της Ε.Ε. αλλά το κεκτημένο αναστάληκε σε αυτή την περιοχή», ανέφερε. Και εξήγησε πως «λόγω της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, τώρα εναπόκειται στους δύο ηγέτες -τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ προηγουμένως, και τον κ. Έρογλου τώρα- να εξεύρουν λύση».
Πάλι καλά που θυμήθηκε να αναφέρει ότι η Τουρκία έχει την υποχρέωση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, όπως επίσης και τη δέσμευση για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Σημείωσε, κιόλας, ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος, χωρίς τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν ομόφωνα την ένταξή της και η τουρκική στάση έναντι των υποχρεώσεων είναι υπό ανασκόπηση.
Και μιας και η Ευρώπη εκπέμπει αυτού του είδους τα παράλογα μηνύματα προς την Άγκυρα, η Τουρκία εντοπίζει το πρόσφορο έδαφος και αδράττει κάθε ευκαιρία που της δίδεται για αντεπιθέσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι πάσχει από έλλειψη οράματος, σε σχέση με την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, ο Νταβούτογλου είπε πως «αναμένουμε περισσότερη αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ε.Ε. Αναμένουμε η Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της για πλήρη ένταξη της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα κρίνει ως έλλειψη οράματος την καθυστέρηση στις διαδικασίες ένταξης. Τόνισε ότι αναμένει κοινή δράση της Ευρώπης και της Τουρκίας υπέρ της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «επιθυμούμε τα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί για το άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων να αρθούν αμέσως και να γίνει διαχείριση της ευρωπαϊκής διαδικασίας για την Τουρκία με υγιή τρόπο».
Δεν παρέλειψε, επίσης, να κατσαδιάσει την Ε.Ε. για το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων, κατηγορώντας την για «μεροληπτική μεταχείριση». «Έχουμε κάνει πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά να μην περιμένει κανείς να εφαρμόσουμε τους όρους της συμφωνίας αυτής, δίχως να υπάρχει προοπτική κατάργησης των θεωρήσεων», προειδοποίησε. Κάλεσε την Ευρώπη να αναλογιστεί το κέρδος που θα έχει από την τουρκική ένταξη, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο κέρδος της πολιτικής της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Ευρασία, στο θέμα της ενέργειας αλλά και σε διάφορες εστίες κρίσης.
Από πλευράς της, η Επίτροπος Άστον δήλωσε ότι η Ε.Ε. πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει ένας καλός, στρατηγικός διάλογος με την Τουρκία. «Είστε μια υποψήφια χώρα και, κατά τη γνώμη μου, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, είστε, επίσης, ένας εταίρος πολύ-πολύ σημαντικός στις προσπάθειές μας σε όλο τον κόσμο», είπε στον Νταβούτογλου. Η Ε.Ε., πρόσθεσε, επιθυμεί μια λύση στο Κυπριακό, που να είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ, η Άστον περιορίστηκε να πει ότι δεν μιλά για λογαριασμό της.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: