Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Γερμανία "καταδικάζει" τον Άκη για τα υποβρύχια

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδικάσθηκαν δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal από το Πρωτοδικείο του Μονάχου, που κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν αξιωματούχους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για να προωθούν παραγγελίες υποβρυχίων. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Στα δύο υψηλόβαθμα στελέχη επιβλήθηκε επίσης χρηματικό πρόστιμο ύψους 36.000 ευρώ στον ένα και 18.000 στον άλλο. Η ίδια η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140.000 ευρώ.Η καταδικαστική απόφαση ήταν αναμενόμενη. Δικαστές, εισαγγελία, εκπρόσωποι της εταιρείας και συνήγοροι είχαν έρθει σε επαφή από το καλοκαίρι για να βολιδοσκοπήσουν, αν θα μπορούσε να κλείσει η υπόθεση με συμβιβασμό βάσει του άρθρου 257c του γερμανικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τελικά το δικαστήριο δέχτηκε να επιβάλει ήπιες ποινές με αντάλλαγμα τις ομολογίες των δύο κατηγορουμένων.Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου,  μεταξύ 2000 – 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας «οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών», ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας τον περασμένο Απρίλιο.Σύμφωνα με την απόφαση οι δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal ακόμη και μετά την αλλαγή του νόμου στη Γερμανία το 2000, διέθεσαν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας για τη δωροδοκία ξένων υψηλών αξιωματούχων.Ο ένας εκ των μάνατζερ, ο Γιοχαν Φρίντριχ Χάουν, είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Άμυνας τί θα πρέπει να κάνει για να «εξουδετερώσει» γαλλική ανταγωνιστή προσφορά και του δόθηκε τo όνομα ενός μεσάζοντος.
Συνολικά 36 εκατομ. ευρώ έρευσαν στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, δύο εκατομμύρια πήγαν στον τότε Πορτογάλο επίτιμο πρόξενο στο Μόναχο.    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη Πέμπτη (15.12), η οποία διήρκησε μόνο λίγες ώρες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήξεραν ποιοι καρπούνταν τις μίζες, αλλά και επίτηδες δεν ενδιαφέρθηκαν να το μάθουν.Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω ενός κυκλώματος μεσαζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ανάμεσά τους ανήκει και ο πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος όμως δεν διώκεται δικαστικά στην Ελλάδα. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας I του Μονάχου δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις σε βάρος 40 ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο δωροδοκίας.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει το 2009 διαμάχη διαρκείας μεταξύ της μητρικής τότε εταιρείας ΜΑΝ και του αραβικού επενδυτικού ομίλου IPIC, που ήθελε να εξαγοράσει τη Ferrostaal, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της και τα λεφτά της. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει πουληθεί στον εμπορικό όμιλο MPC με έδρα το Αμβούργο.
«Ο υπουργός που δωροδοκήθηκε»
Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου «φωτογραφίζει» τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη δωροδοκίας από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal για την αγορά υποβρυχίων. Ο συντάκτης του άρθρου Κλάους Οττ, ο οποίος προ ετών είχε βγάλει στη δημοσιότητα και την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Siemens, υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός έλαβε «πολλά χρήματα ως δωροδοκία» και ότι εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην Αθήνα μέσω Ελβετίας, Κύπρου, ΗΠΑ ή άλλων διαδρομών και χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την αγορά ακινήτων.
Μάλιστα ο Γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε ένα από τα ακίνητα κατοικεί ο πρώην υπουργός.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι το όνομα του κ.Τσοχατζόπουλου δεν αναφέρεται ρητώς στην απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου, το οποίο καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για «μίζες» συνολικού ύψους 62 εκατομμυριών ευρώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία στην περίοδο 2000-2007. 
Για την εισαγγελία του Μονάχου, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν μπορούν να υπάρξουν νομικές συνέπειες για τον πρώην υπουργό, αφενός γιατί καλύπτεται από την ασυλία για το επίμαχο χρονικό διάστημα και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα η παραγραφή αδικημάτων που συνδέονται με δωροδοκία γίνεται πιο γρήγορα για τους πολιτικούς απ΄ότι για τους απλούς πολίτες. 

Πηγή : http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: