Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Θυμάστε τις θριαμβολογίες πριν από μερικές εβδομάδες για την κατ' αρχάς θετική απόφαση της Τουρκίας να ικανοποιήσει το αίτημα των Ιμβρίων για την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο; Απλώς επισημαίνουμε ότι αυτού του είδους τα αιτήματα έχουν συμβολική σημασία, επί της ουσίας, όμως, μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.
— Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη γίνεται έκκληση να βρεθεί έστω και ένας μαθητής για να γραφτεί στο σχολείο. Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και έχει να κάνει με την επιστροφή περιουσιών, την ασφάλεια διαβίωσης στο νησί, που θα επιτρέψουν έτσι πιθανόν την επανεγκατάσταση ξεριζωμένων Ιμβρίων στο νησί τους. Και τότε θα υπάρχουν και παιδιά που θα εγγραφούν στο σχολείο.
• Η παρουσία ενός διπλωμάτη σε συγκεκριμένο πόστο μπορεί μερικές φορές να είναι καταλυτική για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα αναφερθούμε στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά θα δανειστούμε ένα παράδειγμα από την Κύπρο. Ο φρενήρης ρυθμός στη βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ δεν είναι άσχετος με την παρουσία στην κυπριακή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ του πρέσβη Τάσου Τζωνή, ικανότατου διπλωμάτη, που αποτέλεσε και έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου.
— Μέχρι τότε ας είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς για τέτοιες ανέξοδες κινήσεις συνήθως πληρώνουμε μάλλον ασύμφορο τίμημα στη Θράκη και αλλού...
— Δεν θα κουραστούμε να θέτουμε το ερώτημα ξανά και ξανά. Πόση ανοχή μπορεί να δείξει κάποιος σε ανθρώπους που, υποτίθεται, ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα της χώρας και την ίδια ώρα κανακεύουν τους δυο ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης; Απλώς να σας ενημερώσουμε ότι οι κ. Α. Μέτε και Ι. Σερήφ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στα Κατεχόμενα για να προσκυνήσουν το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς και να φωτογραφηθούν δίπλα στους τούρκους επισήμους…
• Θα μου πείτε, τι μας φταίνε οι ψευτομουφτήδες και οι προστάτες και συνεργάτες τους στη Θράκη και στο Κοινοβούλιο, όταν ακόμη και από την ελεύθερη Κύπρο υπήρξαν άνθρωποι που φρόντισαν να περάσουν στα Κατεχόμενα διακριτικά για να δώσουν συλλυπητήρια στον υιό του κατοχικού ηγέτη, τον Σερντάρ Ντενκτάς…
— Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής πολιτικής, όπως την πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα προερχόμενα προφανώς από επίσημες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός, ντόκτωρ Δημήτριος Δρούτσας εξελέγη (αντι)πρόεδρος της Επιτροπής... Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απ' όπου θα συμβάλλει πλέον στην πρόοδο και ευημερία της Γηραιάς Ηπείρου.
— Οποία… αθλιότης. Η κ. Άννυ Ποδηματά, η οποία ως δημοσιογράφος κατέφευγε για πληροφορίες στους παρά τον Γιώργο κηπουρούς, σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του και όχι στην Επιτροπή Βιομηχανίας κ.λπ.
— Πρέπει να παρατηρήσει κανείς, πάντως, ότι σε αντίθεση με τον Σ. Λαμπρινίδη, που επέδειξε σεμνότητα τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του όσο και αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας, ο οποίος, αν θυμάστε, προέβαινε και σε συστάσεις προς τους βουλευτές, συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα στον ελληνικό πολιτικό κόσμο.
— Σε εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου τον είδαμε να ξιφουλκεί εναντίον του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις και αλλά τέτοια όμορφα. Το θέμα όμως που τίθεται, αλλά προφανώς δεν το ήξεραν οι συνομιλητές του για να το θέσουν, είναι ότι και ο ίδιος ως εκπρόσωπος του πιο χαρακτηριστικού πολιτικού κατεστημένου, και μάλιστα ως διορισμένος από τον αρχηγό, διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα για το οποίο όσον αφορά τις απόρρητες δαπάνες υπάρχει σοβαρό θέμα αδιαφανών μεθόδων τουλάχιστον στην υπέρογκη αύξησή τους κατά τη διάρκεια της θητείας του.
• Για να μην ξεχνάμε ότι μεμπτό δεν είναι μόνο να μην είναι καλός «μεταρρυθμιστής» ένας υπουργός που δεν απολύει ή αντιστέκεται στην πλήρη κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως αντιλαμβάνεται τις «μεταρρυθμίσεις» η «τρόικα», αλλά και η αδιαφανής διαχείριση δημόσιου χρήματος.
— Αλλά προφανώς το «κρείττον σιγάν» δεν διδάσκεται στα αυστριακά πανεπιστήμια…
— Επεισόδια και εντάσεις προκαλούνται διαρκώς τους τελευταίους μήνες στα Σκόπια, με τους Αλβανούς να δηλώνουν την παρουσία τους και τη διαφορετικότητά τους με κάθε ευκαιρία, από τις πολλές που τους δίνει ο κ. Γκρούεφσκι. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός με τον σκληρό εθνικισμό του προσβάλλει και την αλβανική συνιστώσα του κράτους, κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες. Οι Αλβανοί όλο και περισσότερο νιώθουν ότι ο μακεδονισμός του κ. Γκρούεφσκι δεν είναι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και των ιδίων, καθώς με τη σφραγίδα της «Μακεδονίας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» επιχειρείται η διαγραφή του αλβανικού στοιχείου, το οποίο σύντομα, λόγω της δημογραφικής αύξησής του, θα ξεπεράσει το σημερινό πλειοψηφούν σλαβικό στοιχείο…
— Αυτή η εσωτερική αντίθεση της ΠΓΔΜ όλο και θα κλιμακώνεται, όσο ο κ. Γκρούεφσκι και οι συν αυτώ επιμένουν στον στείρο και σκληρό εθνικισμό τους. Έτσι, λοιπόν, η υπόθεση αυτή αφορά και την Ελλάδα, η οποία μπορεί και πρέπει να δείξει στο αλβανικό στοιχείο ότι το συμφέρον του δεν εστιάζεται ούτε στη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας, ούτε στην ανέγερση μνημείων με αναπαραστάσεις της «Μεγάλης Μακεδονίας», που περιλαμβάνουν εκτός της Βόρειας Ελλάδας και τμήμα της Αλβανίας.

— Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκοψε την πίτα του και τίμησε δυο προσωπικότητες για τη στήριξη που έχουν προσφέρει στην ορθοδοξία, τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στην Πόλη.
Στην εκδήλωση φέτος τιμήθηκαν ένας ομογενής, ο δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, και ο Βασίλειος Μπορνόβας, τ. γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
— Στο δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών αναφέρει για τον κ. Μπορνόβα: «Με ρηξικέλευθες απόψεις και πράξεις που αγγίζουν τον βαθύτερο πυρήνα της ύπαρξης και του μέλλοντος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, ανέδειξε το Σισμανόγλειο Μέγαρο σε υποδειγματικό κέντρο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων. Απομένει τώρα η συνέχιση του ιστορικού και εθνικού αυτού έργου...».
— Ας ελπίσουμε ότι και στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν την ίδια αντίληψη για το έργο που πρόσφερε ο έλληνας διπλωμάτης, δημιουργώντας ντε φάκτο ένα σημαντικό Πολιτιστικό Κέντρο και Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο κέντρο μιας από τις πιο σημαντικές ιστορικές εστίες του Ελληνισμού.
— Προκαλεί απορία η σπουδή της Διεύθυνσης Προσωπικού του ΥΠΕΞ να αντικατασταθεί ο σύμβουλος ΟΕΥ στο Μπουένος Άιρες με αφορμή την ασθένεια του νυν υπηρετούντος συμβούλου... 


Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: