Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Γι’ άλλη μια φορά, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους διέρχεται διά συμπληγάδων. Αφορμή, η απόλυση τεσσάρων Ελλαδιτών, που είχαν προσληφθεί με νομότυπες διαδικασίες για να επανδρώσουν και να ενισχύσουν την ομάδα των ταυτοποιήσεων.
Πρόκειται για δύο αρχαιολόγους και δύο ανθρωπολόγους (οι δύο εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων), που προσελήφθησαν τον περασμένο Μάιο στη θέση έκτακτου αρχαιολόγου και ανθρωπολόγου καθορισμένης διάρκειας, στο Γραφείο του Εκπροσώπου της ελληνικής πλευράς, στην ΔΕΑ. Οι τέσσερις Ελλαδίτες επιστήμονες, που εργοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών, απολύθηκαν επειδή αυτό απαίτησαν οι Τούρκοι. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στη ΔΕΑ, Άριστος Αριστοτέλους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Σ», είπε ότι κατεβλήθησαν αλλεπάλληλες προσπάθειες από την ε/κ πλευρά, στο πλαίσιο της ΔΕΑ και σε άλλα επίπεδα, χωρίς να ξεπεραστεί και να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.
Τελικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες χειρίστηκαν το ζήτημα και επειδή, προφανώς, δεν βρήκαν εναλλακτική λύση, προτίμησαν να υποκύψουν στην εξωφρενική απαίτηση των Τούρκων και να αφήσουν στον δρόμο τους τέσσερις Ελλαδίτες. Δεν μας ικανοποιούν οι δικαιολογίες της πλευράς μας γι΄ αυτό το πελώριο ζήτημα. Πρώτον, επειδή γι' ακόμα μια φορά η ελληνική πλευρά υποκύπτει στον τουρκικό παραλογισμό. Δεύτερον, η απόφαση της ε/κ πλευράς να απολύσει, χωρίς να αποκαταστήσει, εργοδοτικά και μισθολογικά, τους Ελλαδίτες προσβάλλει όλους μας. Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και υποχρεούται να εργοδοτεί κοινοτικούς, δηλαδή και Ελλαδίτες, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα για συγκεκριμένες θέσεις. Οι τέσσερις Ελλαδίτες ορθά επιλέγηκαν για τα προσόντα και την ακαδημαϊκή εμπειρογνωμοσύνη τους. Τέταρτον, απορούμε: Δεν υπήρχε καμία εναλλακτική λύση;
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρότεινε η πλευρά μας, που απέρριψε η τουρκική. Η πρόσληψη ειδικών για να εργαστούν στη ΔΕΑ γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τις σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς και το κοινοτικό κεκτημένο. Με απλά λόγια, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέκυψε στις τουρκικές αξιώσεις, παραβίασε κοινοτικές νομοθεσίες, κανονισμούς και το κοινοτικό κεκτημένο, για να ικανοποιήσει τις τουρκικές αξιώσεις.
Πώς να χαρακτηρίσουμε τέτοια συμπεριφορά; Ψοφοδεή; Δουλοπρεπή; Ραγιαδίστικη; Πρόκειται γι' ακόμα έναν αφόρητο αυτοεξευτελισμό και γελοιοποίηση της πλευράς μας, που ανέχθηκε αυτόβουλα να αυτοκαταργηθεί ως Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, για να μη φωνάζουν και να μη διαμαρτύρονται οι Τούρκοι. Κι ας μην προταχθεί ότι το πρόγραμμα είναι δικοινοτικό και, άρα, δεν πρέπει να προσλαμβάνονται κοινοτικοί. Ένα τέτοιο κωμικό επιχείρημα δεν ευσταθεί, με την εξής απλή συλλογιστική: Ας υποθέσουμε ότι καμία πλευρά δεν διαθέτει π.χ., ανθρωπολόγους.
Δεν πρέπει να προσληφθούν ανθρωπολόγοι ξένοι, ας πούμε κοινοτικοί, επειδή θα ουρλιάζει η τουρκική πλευρά; Τι γελοιότητες είναι αυτές, που μαστιγώνουν την κοινή λογική και προσβάλλουν όλους; Να θυμίσουμε ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό, με τον άλλοτε Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες Μάικλ Μόλερ. Επειδή οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι, τάχα, ήταν… φιλέλληνας, απαίτησαν και πέτυχαν την εκδίωξή του. Όπως ακριβώς πράττουν και τώρα. Αυτά δεν θα συνέβαιναν, αν οι αρμόδιοι διέθεταν τσίπα αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και σεβασμού προς τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, που αφήνουν ξανά έρμαιο στην τουρκική αδιστακτότητα.
www.simerini.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου