Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)



Σλαβόφιλος αμερικανός αναλυτής πιστεύει ότι με την οικονομική πίεση οι ΗΠΑ θα κάμψουν την ελληνική αντίσταση για το όνομα των Σκοπίων

Σύμφωνα με τον αναλυτή των ΗΠΑ, Δανιήλ Σέρβερ- Daniel Serwer η ελληνο-σκοπιανή διαφορά θα μπορούσε να επιλυθεί πριν από την επικείμενη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με αμερικανική πίεση.
«Οι Έλληνες  έχουν καλή διπλωματία, ισχυρό λόμπι  στην Ουάσιγκτον και οι Αμερικανοί  δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής καμία προθυμία να συμμετάσχουν έντονα στο ζήτημα αυτό.
Αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η διαφορά με τα Σκόπια, αποτελεί απόλυτη προυπόθεση για την περαιτέρω υποστήριξη των ΗΠΑ στα οικονομικά θέματα της Ελλάδας, τότε θα έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν αυτό το ‘στόρι’. Μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους που δεν το πράττουν, είπε Σέρβερ.

Σκόπια.
Τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης έχουν καταφέρει να παρομοιάσουν τον πρωθυπουργό  Νίκολα Γκρούεφσκι με τον πρώην Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Οι φημολογίες για μια τέτοια σύγκριση είναι πολύ εμφανής και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο Γκρούεφσκι θεωρείται ένας «μικρός Μιλόσεβιτς».
Το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών- DPAOrhan Ibrahimi, ονομάζει ως νέο-φασίστα τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συγκρίνοντας τις απόψεις  του με τις πολιτικές του πρώην Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο ηγέτης του DPA, Μεντούχ Τάτσι εδώ και καιρό σχετικά με τις δολοφονίες στο Σμίλκοβτσι και τις συλλήψεις Αλβανών, είχε δηλώσει ότι ο Γκρούεφσκι κάνει συλλήψεις όπως επί εποχής Μιλόσεβιτς.
Τα αλβανικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας- DR, συγκρίνει την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με εκείνη του πρώην δικτάτορα της Σερβίας. Σύμφωνα με  την DR ο πρωθυπουργός δεν έχει μόνο εθνικιστικές απόψεις αλλά και προσβλητικές προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πόποσκι: Μετά από 20 χρόνια όλοι έχουν ξεχάσει από πού προήλθε η διαφορά του ονόματος!

Σκόπια.
«Τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα. Η Αθήνα έχει συμφέρον να στηρίξει την FYROM στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Τα παραπάνω δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών του σλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι,  στην εφημερίδα ‘Βέτσερ’.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Πόποσκι θα στείλει το ίδιο μήνυμα προς τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο θα συναντηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Πόποσκι δήλωσε ότι  κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Αβραμόπουλος έχει ήδη ξεχάσει, από πού ξεκίνησε η διαφωνία του ονόματος.
«Εκείνη την εποχή είχε επιβληθεί αυτή η διαφορά καθώς οι συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές στην περιοχή. Σήμερα, είναι είκοσι φορές ασφαλέστερη η Ελλάδα από κινδύνους του είδους αυτού. Ήθελα να στείλω το μήνυμα αυτό. Τα κέρδη θα είναι κοινά», είπε ο Πόποσκι.



Η επέτειος της καθοριστικής μάχης του Κουμάνοβο κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, συζητείται να διοργανωθεί από τα Σκόπια και τη Σερβία σε κρατικό επίπεδο.
Ωστόσο οι ιστορικοί των Σκοπίων τονίζουν ότι «δεν πρέπει  λησμονηθεί ότι ο σλαβικός λαός της περιοχής  έζησε τη μεγαλύτερη τραγωδία του- σε ένα τμήμα της εθνικής επικράτειας», σύμφωνα με τη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.
Οι αντιδράσεις αυτές έκαναν την εμφάνισή τους,  ότι δηλαδή θα εορτασθεί από τους Σέρβους η μάχη αυτή, κατά την οποία ο σερβικός στρατός νίκησε τον τούρκικο στρατό. 
(Καθώς ο σλαβικός λαός δεν ‘φαίνεται’ πουθενά).
Στην τελετή της επετείου της μάχης αναμένεται να παραστεί  ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Σύμφωνα με το Σλάβο ιστορικό  Νίκολα Ζέκοφ, αν επιτραπεί στη Σερβία να γιορτάσει την επέτειο αυτή, στο έδαφος των Σκοπίων, τότε πρέπει και η Σερβία να μην απαγορεύει τη γιορτή του АСНОМ  (Αντιφασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης Σλαβομακεδονίας-1945) στο μοναστήρι του ‘Αγίου Προχόρ Πσίνσκι’ που βρίσκεται πλέον σε σερβικό έδαφος.
Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να βρεθεί μια κοινή γλώσσα, είπε ο Ζέκοφ.



Ελληνικές πηγές αρνούνται ότι πωλούν την πρεσβεία στα Σκόπια, μετά τις αρχικές αναφορές ότι στις πωλήσεις των κτηριακών εγκαταστάσεων  των ελληνικών πρεσβείων βρίσκεται και το κτήριο που βρίσκεται στα Σκόπια, ανέφερε η Ούτρινσκι Βέσνικ.
«Η πρεσβεία στα Σκόπια θα είναι η τελευταία του συνόλου των υφιστάμενων προς πώληση και οι πληροφορίες που την θέλουν να πωλείται  είναι ένα απόλυτο ψέμα», είπαν οι πηγές πληροφόρησης.

Σκόπια.
Μυστηριώδης αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων στο κράτος των Σκοπίων, γράφει σήμερα η σλαβική εφημερίδα Ούτρινσκι.
Το πολυσυζητημένο θέμα των φανταστικών ψηφοφόρων  δεν έχει φύγει από τη δημοσιότητα αφού δεν έγινε τίποτε, παρά τις προσπάθειες των ιδρυμάτων με τους εκλογικούς καταλόγους, γράφει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Σλαβικό Κέντρο Ευρωπαϊκής Παιδείας ο αριθμός των ψηφοφόρων  στη χώρα είναι εξωπραγματικός.
«Οι εκτιμήσεις μας ομιλούν ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες ψηφοφόροι δεν υπάρχουν, είναι ανύπαρκτοι», είπε εκπρόσωπος του Κέντρου.


«Μετά τη Σλούπτσανε η Λευκή βίβλος φέρνει διχόνοια στην άμυνα!», γράφει χαρακτηριστικά το σλαβικό  δημοσίευμα
Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι, αλβανικής καταγωγής, έκανε άλλη μια γκάφα μετά αυτή στο Σλούπτσανε, όπου με συνοδεία αξιωματικών του Στρατού των Σκοπίων –ARM, προσκύνησε το μνημείο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.
Τώρα ο Μπεσίμι παρουσίασε μια Λευκή Βίβλο για την Άμυνας της Χώρας, γραμμένη σε τρεις γλώσσες.
Η απόδοση δεν είναι αντιπροσωπευτική του Γενικού Επιτελείου της ARM. Και αυτό γιατί το βιβλίο είναι  σε τρεις γλώσσες και όχι στα σλαβικά που είναι η επίσημη γλώσσα.
Σύμφωνα με το νόμο για τις γλώσσες, το βιβλίο έπρεπε να είναι στη σλαβική γλώσσα και στη συνέχεια να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Ο Στρατός και η Αστυνομία δεν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός της σλαβικής.
Ανώνυμες πηγές ομιλούν για δεύτερη γκάφα του Υπουργού. Τακτική του είναι να μεταφέρει τα γεγονότα στη σλαβική, στην αλβανική και την αγγλική γλώσσα για να παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι επισκέπτες στη χώρα.
Τα αγγλικά σύμφωνα με τις πηγές ήταν μια μάσκα για να βάλει την αλβανική γλώσσα, γράφει το δημοσίευμα.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: