Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Λιβύη τιμωρεί τον Ομπάμα

Του Μιχάλη Ιγνατίου


Από αλλού περίμενε το «κτύπημα» στην προεδρική του εκστρατεία του και από αλλού του ήρθε... Ο πρόεδρος Ομπάμα εισήλθε στην τελική ευθεία της αναμέτρησής του με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, έχοντας την υποχρέωση να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν την «Αραβική Ανοιξη», η οποία μπορεί να αποδειχθεί «χειμώνας» για τα όνειρά του.
Προκλήθηκε σοκ στην Αμερική, όταν δημοσιοποιή­θη­κε το βίντεο με τη δημόσια διαπόμπευση της σορού του Αμερικανού πρέσβη, Κρίστοφερ Στίβενς, ο οποίος δολο­φονήθηκε από μέλη της Αλ Κάιντα. Ο Αμερικα­νός πρόε­δρος και η Χίλαρι Κλίντον συγκλο­νίστηκαν από τη θέα του άψυχου σώματος του πρέσβη, που οι τρομοκράτες το περιέφεραν ως λάφυρο στους δρό­μους. Ηταν μία ήττα για όσους στο αμερικανικό διπλω­μα­τικό σώμα υποστήριξαν με πάθος τους αντιπάλους του Καντάφι, μη δίνοντας σημασία σε όσους προειδοποιούσαν ότι η Βεγγάζη είναι άνδρο της οργάνωσης που ίδρυσε ο Μπιν Λάντεν.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται από αναλυτές και από τους αντιπάλους του Ομπάμα είναι εάν εξυπηρετήθηκαν τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής με την ανατροπή καθεστώτων που ήταν φιλικά προς την Ουάσιγκτον. Για όσους απορούν, ο Καντάφι είχε προσέλθει αυτοπροσώπως στο αμερικανικό «μαντρί» και μάλιστα είχε αποδειχθεί ένας σοβαρός σύμμαχος στον αγώνα των Αμερικανών εναντίον της Αλ Κάιντα. Ο Μουμπάρακ έπαιζε πάντα το χαρτί των ΗΠΑ και ο δικτάτορας της Τυνησίας δεν δημιουργούσε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ο Ομπάμα αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η Αίγυπτος δεν είναι πια φιλική χώρα, ενώ για τη Λιβύη εκφράζονται φόβοι πως οι τρομοκράτες είναι τόσο ισχυροί σε στρατη­γικά σημεία της χώρας, ώστε να προβλέπεται και άλωση της εξουσίας με τη δύναμη των όπλων. Τα γεγο­νότα των τελευταίων ημερών δικαίωσαν όσους προειδο­ποιού­σαν τον Λευκό Οίκο για την ανικανότητα της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία στο όνομα της επιβολής της δημοκρατίας υποστήριξε μεν τους πολίτες των χωρών που επαναστάτησαν, χωρίς όμως να προλάβει την άνοδο στην εξουσία αντιαμερικανικών δικτατορικών καθεστώτων.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: