Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Επέμβαση ΗΠΑ και Γ.Α.Παπανδρέου στις Εκλογές στη Σερβία


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με το βιβλίο «Αμερικανική διπλωματική υπηρεσία και διπλωματία του 21ουαιώνα», που εξέδωσε το περιοδικό Foreign Policy, σε δήλωση του πρώην αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Κάμερον Μάντερ, η ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας και του αρχηγού του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στις εκλογές του 2008, ήταν η  εκδίκηση του για τον εμπρησμό στην αμερικανική πρεσβεία το Φεβρουάριο του 2008, τον οποίο ενέκρινε ο τότε σέρβος π/θ Κοστούνιτσα, ο οποίος στη συνέχεια δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια ώστε να συλληφθούν οι εμπρηστές.

Σύμφωνα με τον κ. Μάντερ, το κλειδί για την απομάκρυνση του Κοστούνιτσα ήταν η στέρηση της στήριξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, του Ίβιτσα Ντάτσιτς (σημερινού πρωθυπουργού), τον οποίο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μάντερ «μετατρέψαμε σε φιλοευρωπαίο, χωρίς να τον εξαγοράσουμε, απλά τον πείσαμε».

Ο κ. Μάντερ ισχυρίζεται επίσης ότι «αυτό που χρειαζόμασταν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν η διεθνής νομιμότητα» και ως εκ τούτου «κανονίσαμε ο τότε π/θ της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ζαπαθέρο και ο μελλοντικός π/θ της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,  να προσκαλέσουν τον Ίβιτσα Ντάτσιτς για επίσκεψη και να του διαμηνύσουν ότι θα εγκριθεί η ένταξη του κόμματος του στη ΣΔ εάν στηρίξει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στις εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Μάντερ, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς το έπραξε, «μαχαιρώνοντας πισώπλατα τον Κοστούνιτσα». Στο απόσπασμα της εν λόγω έκδοσης του Foreign Policy αναφέρεται επίσης ότι «ο Μάντερ πέτυχε το στόχο του, καθώς το κόμμα του Κοστούνιτσα έχασε τις εκλογές, ενώ ο Ντάτσιτς συνεργάστηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς, ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου κυβέρνησης και ΥΠΕΣ, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στις τελευταίες εκλογές του 2012, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Σερβίας».

Για το θέμα αντέδρασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας SPS και με τον εκπρόσωπο του Τζιόρτζε Μιλίτσεβιτς, τόνισε ότι «το SPS δεν προέβη στη συνεργασία με το DS προ τετραετίας διότι πείστηκε από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Κάμερον Μάντερ, ούτε από οποιονδήποτε άλλο πρέσβη, ούτε ο στόχος του σχηματισμού κυβέρνησης ήταν να βλάψει οποιοδήποτε κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του DSS».

Ο κ. Μιλίτσεβιτς διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς ότι «ο Ντάτσιτς μετατράπηκε σε φιλοευρωπαίο σε αντάλλαγμα για την είσοδο του κόμματός του στη ΣΔ, την οποία του υποσχέθηκαν ο Χοσέ Λουίς Ζαπαθέρο και ο Γιώργος Παπανδρέου», τονίζοντας ότι το γεγονός ότι το SPS δεν είναι μέλος της ΣΔ δείχνει κατά πόσο είναι αληθείς οι ισχυρισμοί του κ. Μάντερ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) αρνήθηκε να σχολιάσει τις ως άνω αναφορές, ενώ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS), Πέταρ Πέτκοβιτς χαρακτήρισε τις αναφορές του κ. Μάντερ ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα βρίσκεται πίσω από οποιονδήποτε εμπρησμό ως ‘κατάφωρα παραπλανητικές’, τονίζοντας ότι «από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η μισή Σερβία κάηκε και σκοτώθηκαν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς».

Τελικά πέρα από τις ξεκάθαρες επεμβάσεις των ΗΠΑ στις εκλογικές διαδικασίες, είναι εντυπωσιακό και το »πούλημα» του Παπανδρέου προς τον Ντάσιτς που ακόμα περιμένει το κόμμα του να γίνει μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτό θα πει συνέπεια και εντιμότητα …
www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: