Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Διέλυσαν και βεβήλωσαν τάφους Ελλήνων στρατιωτών στα ΣκόπιαΤο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό που συνέβη στην πόλη Βαλάντοβο των Σκοπίων. Συγκεκριμένα το Υπ.Εξ. αναφέρει:
«Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια διαπίστωσε ότι άγνωστοι προέβησαν σε εκτεταμένο βανδαλισμό του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην πόλη Βαλάντοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων επικοινώνησε άμεσα με το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του, και ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι γεγονότα όπως αυτό επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν υπηρετούν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Συνδέσμου και ο Ακόλουθος Άμυνας μεταβαίνουν επί τόπου. Σημειώνεται ότι οι προκληθείσες ζημιές είναι σημαντικές. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, δια του οποίου θα ζητήσει από τις αρχές να καταδικάσουν το γεγονός και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων, καθώς και για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών.
Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που καλλιεργείται στην ΠΓΔΜ και που φτάνει στο σημείο να προσβάλει βάναυσα τους νεκρούς και να ασεβεί απέναντι στην ιστορία».
Η Μαριλένα Κοππά ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής προς τις αρχές της ΠΓΔΜ προκειμένου να καταδικάσουν απερίφραστα το βανδαλισμό, να φροντίσουν για την αποτελεσματική διαλεύκανση της υπόθεσης και για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών στο ελληνικό νεκροταφείο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Περιστατικά όπως η πρόσφατη βεβήλωση ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στην πόλη Βαλάντοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), βλάπτουν σοβαρά το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούν να οικοδομήσουν στις μεταξύ τους σχέσεις η Αθήνα και τα Σκόπια και δεν συμβιβάζονται με την έννοια της καλής γειτονίας. Ερωτάται, κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν έχει λάβει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και αν προτίθεται να ζητήσει από τις αρχές της ΠΓΔΜ να καταδικάσουν απερίφραστα την αποτρόπαια αυτή πράξη, φροντίζοντας για την αποτελεσματική διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκατάσταση των ζημιών στο ελληνικό νεκροταφείο;».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/288653/koppana-paremvei-i-ee-sti-pgdm-gia-ti-vevilosi-toy-ell-nekrotafeioy#ixzz2NcdI7gUD

Δεν υπάρχουν σχόλια: