Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Β. Κορέα: Απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονία του ηγέτη;


Τον περασμένο Νοέμβριο οι μυστικές υπηρεσίες σε χώρες της Δύσης αλά και οι νοτιοκορεατικές, είχαν πληροφορίες ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκ Γιανγκ και μάλιστα για αρκετή ώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τελευταίου 24ωρου αυτό οφειλόταν σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν που συνοδεύθηκε από απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη λίγο καιρό αργότερα.
Φαίνεται ότι στη Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να υφίσταται σύγκρουση ανάμεσα στα ανώτερα κλιμάκια του στρατεύματος και της οικογένειας που κυβερνάει τη χώρα. Οι δράστες φέρονται να κυκλώθηκαν από δυνάμεις πιστές στον ηγέτη και συνελήφθησαν. Προφανώς δεν χρειάζεται φαντασία για αν υποστηρίξουμε ότι η τύχη των επίδοξων πραξικοπηματιών είναι προδιαγεγραμμένη και ότι έχουν εκτελεστεί.
Οι δράστες φέρονται να προέρχονταν από την κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας που υπάγεται απευθείας στο γενικό επιτελείο, καθώς στην εικόνα προστέθηκαν δύο ακόμη υπηρεσίες πληροφοριών και κάποιοι στρατηγοί του καθεστώτος υποβιβάστηκαν στην ιεραρχία.
Αυτοί φέρονται να διοργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, αν και η ενέργεια του υποβιβασμού τους δείχνει ότι ήδη υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσον παραμένουν πιστοί στον ηγέτη… Ωστόσο, ένας από αυτούς, λίγο καιρό μετά τοποθετήθηκε εκ νέου στη θέση του και έχει καταγραφεί σε δημόσιες εμφανίσεις του ηγέτη να στέκεται δίπλα του.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις γύρω από το τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα είναι εξ ορισμού προβληματικές και μπορεί να μην απηχούν την πραγματικότητα, αφού η φύση του καθεστώτος δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων με ασφάλεια, ενώ ακόμα κι αν η εικόνα είναι καθαρή, το κίνητρο μη δημοσιοποίησης για την προστασία πολύτιμων πηγών στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας, είναι ισχυρό.

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: