Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Το ψήφισμα, φέρει τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη»


Σύμφωνο με τις προσεγγίσεις της Αθήνας σε ζητήματα μειονοτήτων και θρησκευτικών ελευθεριών είναι το ψήφισμα που υιοθέτησε προχθές το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣτΕ). Με το ψήφισμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», υιοθετείται ομώνυμη έκθεση του Γάλλου βουλευτή Μισέλ Ινό και αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων στα ζητήματα μειονοτήτων, αλλά και των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς αποδέχεται τον Οικουμενικό του χαρακτήρα, ενώ απορρίπτει τη λογική της «αμοιβαιότητας» ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στη Κωνσταντινούπολη και στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Ειδικότερα, με το ψήφισμα η ΚΣΣτΕ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και χωρίς να επηρεάζονται από τον τρόπο που η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τους δικούς της πολίτες. «Η συνεχής καταφυγή των δύο αυτών χωρών στην έννοια της αμοιβαιότητας, προκειμένου να αρνηθούν στις μειονότητές τους τα δικαιώματα που τους εξασφαλίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, είναι αναχρονιστική και μπορεί να ζημιώσει την εθνική ενότητα της κάθε χώρας στις αρχές αυτές του 21ου αιώνα», αναφέρεται σχετικά και ζητείται «η αντιμετώπιση των μειονοτήτων να γίνεται πλέον από κάθε χώρα βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ΚΣΣτΕ αποδέχθηκε τον «Οικουμενικό» χαρακτήρα του. Ειδικότερα, με τροπολογίες που εγκρίθηκαν και που είχαν υποβληθεί κυρίως με την πρωτοβουλία Βουλγάρων βουλευτών, αναγνωρίσθηκε «νομικό πρόσωπο» του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, η έκφραση «Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο» αντικαταστάθηκε με την έκφραση «Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο», ενώ αναγνωρίσθηκε ότι «η Ορθόδοξη Βουλγαρική κοινότητα εντάσσεται στο Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο». Τέλος, ανάμεσα στα πολλά ζητήματα που θίγονται (απόδοση περιουσιών στα ιδρύματα της Πόλης, αποδοχή του διπλού πολιτιστικού χαρακτήρα σε Ίμβρο και Τένεδο κ.α.), το ψήφισμα προτείνει «μοντέλο» επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και την αναγνώρισή της ως παράρτημα της Θεολογικής Σχολής του Γαλατά Σαράι. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες τροπολογίες που είχαν εισηγηθεί Τούρκοι βουλευτές απορρίφθηκαν, όπως η Σχολή να μετονομασθεί από «Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» σε «Ανώτατο θεολογικό Ινστιτούτο ανήκον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
 
 
Πηγή : http://www.xronos.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: