Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Επικίνδυνες νυχτερινές πτήσεις Τούρκων με ΝΑΤΟϊκό μανδύα

ΤΡΙΗΜΕΡΟ με επικίνδυνες πτήσεις των Τούρκων, με ΝΑΤΟϊκό όμως μανδύα, για άλλη μια φορά αρχίζει σήμερα στο Αιγαίο, προσθέτοντας ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις της Αθήνας με τη Συμμαχία.
Για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια η Άγκυρα περιέλαβε στον σχεδιασμό της άσκησης τύπου Αegean CΟΜΑΟ νυχτερινό σκέλος στις αποστολές των μαχητικών αεροσκαφών της, που σε ορισμένες περιπτώσεις εισέρχονται τρία μίλια στον εθνικό εναέριο χώρο, κοντά στη Λέσβο. Η σχεδιαζόμενη νυχτερινή δραστηριότητα των Τούρκων, σε συνδυασμό με την τάση τους να εισέρχονται αυθαίρετα σε δεσμευμένες περιοχές ασκήσεων και βολών, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Ελληνικό Πεντάγωνο καθώς δημιουργούνται ορατοί κίνδυνοι ασφαλείας ακόμα και για πολιτικά αεροσκάφη. Πέραν αυτού η Τουρκία δεν υπέβαλε σχέδια πτήσεων για τις προβλεπόμενες αποστολές, παραβιάζοντας όχι μόνο τους διεθνείς κανονισμούς αλλά και τη ΝΑΤΟϊκή πρακτική. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, συμμαχικές οδηγίες επιβάλλουν σε αυτές τις περιπτώσεις την ενημέρωση της χώρας εντός του εθνικού χώρου ή του FΙR της οποίας γίνεται η άσκηση τύπου CΟΜΑΟ. Η ελληνική πλευρά έχει εικόνα για την άσκηση μόνο μέσω ΝΑΤΟϊκών δομών στις οποίες έγινε ενημέρωση από το ΝΑΤΟϊκό κέντρο του Εσκί Σεχίρ.
Η επικινδυνότητα της τρέχουσας άσκησης, λόγω και του νυχτερινού σκέλους, εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη υψηλού επιπέδου στο υπουργείο Άμυνας. Η κατεύθυνση που σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε από την πολιτική ηγεσία είναι να τηρηθούν πλήρως οι κανονισμοί και τα τουρκικά αεροσκάφη- που θα χαρακτηρίζονται «άγνωστα» και εν συνεχεία «εχθρικά»- θα αναγνωρίζονται και θα αναχαιτίζονται. Παράλληλα αποφασίστηκε, σε συνέχεια της αρχικής ενημέρωσης που έγινε τις προάλλες στον νέο διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη Αμερικανό αντιπτέραρχο Ralph Jodice, να γίνει διάβημα στην ηγεσία του ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις των Τούρκων μέσω των συμμαχικών δραστηριοτήτων. Ο προηγούμενος διοικητής πτέραρχος Μακ Φαν σε ανάλογες περιπτώσεις τηρούσε, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, σταθερά φιλοτουρκική θέση.



Πηγή : http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: