Στο πλαίσιο της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης του Προέδρου της ΠΓΔΜ, που δημοσιεύει η ε/φ Nova Makedonija, ο κ. Γκιόργκε Ιβάνοβ, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Η Ελλάδα ποτέ δεν αναγνώρισε τη “μακεδονική” ταυτότητα, αλλά με την ανεξαρτητοποίηση της “Μακεδονίας” κανείς πλέον δεν μπορεί να πει πως δεν υπάρχει αυτή η ταυτότητα. Εμείς έχουμε και διασπορά με “μακεδονική” εθνική ταυτότητα. Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνον αυτού του κράτους. Υπάρχουν άτομα που καθημερινά διαβάζουν, παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα και επικοινωνούν στη “μακεδονική” γλώσσα. Αυτή η χώρα φέρει την ευθύνη της διαφύλαξης αυτής της εθνικής ταυτότητας. Επειδή, όμως, έχουμε εισέλθει σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να εντάξουμε εκ νέου αυτή τη θεματική στο πλαίσιο του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Αποδεχθήκαμε να συνομιλούμε και να αναζητούμε λύση για το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το όνομά μας. Άλλο πρόβλημα δεν υπάρχει. Η προσωρινή ονομασία έχει υιοθετηθεί για τις ανάγκες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όχι και για τις ανάγκες άλλων χωρών. Η Ελλάδα επιχείρησε να επιβάλει ότι η προσωρινή ονομασία είναι όνομα και όχι προσωρινό για χρήση στον ΟΗΕ, στον Οργανισμό που πρέπει με κάποιο τρόπο να μας κατονομάσει στους καταλόγους καταχώρισης των χωρών. Στην Κοπεγχάγη, στη συνάντηση με την κα Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισα ότι έχουν ορθωθεί ενώπιόν μας εμπόδια και ότι εμείς δεν φταίμε που είμαστε “Μακεδόνες” και που πρέπει να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές το Σύνταγμα, στο οποίο εμπεριέχεται και το όνομα του κράτους. Η διαφύλαξη του Συντάγματος αποτελεί διαφύλαξη της ονομασίας του κράτους και γι’ αυτό κατά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας ορκιζόμεθα πως θα διαφυλάξουμε το Σύνταγμα. Εγώ σε κάθε λόγο μου υπογραμμίζω ότι στο Σύνταγμα προσδιορίζεται αυτό που αποτελεί τη νομική ταυτότητα αυτού του κράτους και αυτή διαφέρει από εκείνη της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε ήδη σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις: “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτό μάς αποστασιοποιεί από τη δική τους Μακεδονία. Η Ιρλανδία κατονομάζεται Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ το τμήμα που βρίσκεται στη Βρετανία κατονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπάρχει σύγχυση. Δεν υπάρχει σύγχυση και όσον αφορά στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Συνέβη μήπως κάποια επιστολή προς τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” να φθάσει κατά λάθος σε κάποια περιοχή της Ελλάδας; Εγώ δεν γνωρίζω την ύπαρξη κάποιου εγγράφου, το οποίο μας δεσμεύει να αλλάξουμε το όνομα. Εμείς απλώς πρέπει να εξεύρουμε λύση για τη διαφορά που υπάρχει σχετικά με το όνομά μας, μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας. Γι’ αυτό υπάρχει και η Ενδιάμεση Συμφωνία. Η Ελλάδα, όμως, δεν τηρεί αυτή τη Συμφωνία. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει δείξει με κάποια πρόταση ότι επιθυμεί να υπάρξει λύση, αλλά, αντιθέτως, προσέρχεται από θέση ισχύος, όπως με την τελευταία πρόταση, και με εκβιασμούς».
Ο κ. Ιβάνοβ, κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με το τί αναμένει κατά τους επόμενους έξι μήνες, απαντά ως εξής:
«Αναμένουμε η Ελλάδα να απεμπλακεί σταδιακά από τα ανοικτά ζητήματα που έχει, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να λύσει το κυπριακό ζήτημα. Δεν ξέρω εάν μπορούν να αναλώσουν ενέργεια σε περισσότερα μέτωπα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και πρέπει να εξεύρει τρόπο για την υπέρβασή της».
Πηγή : http://www.anixneuseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου