Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

O ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ...

...και ενταφιάζει τη λύση ΅από τους Κύπριους για τους Κύπριους΅, προκαλώντας ενθουσιασμό στον Γιώργο Καρατζαφέρη!


Η ιδιοκτησία είναι το θεμέλιο του «δυτικού πολιτισμού». Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το Βρετανικό Εφετείο, όσο κι αν ενδεχομένως το ήθελε, και παρόλη την προσβλητική για τους ‘Ελληνες συνηγορία της συζύγου του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Μπλερ, δεν μπορούσε παρά να δικαιώσει τον Ελληνοκύπριο Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους ‘Οραμς. Το ζεύγος οικειοποιήθηκε και χρησιμοποίησε την περιουσία ‘Οραμς στα κατεχόμενα.
Η απόφαση του Εφετείου απέδειξε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικαιώματά τους από τις κυβερνήσεις, αλλά και έσπειρε τον πανικό και στην ‘Αγκυρα και στην κατεχόμενη Λευκωσία, που ήλπιζαν, μέχρι τώρα, να οικειοποιηθούν από το παράθυρο, μέσω δγλαδή ρυθμίσεων που θα συμφωνούνταν στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού, μεγάλο μέρος των αρπαγμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στον βορρά. ‘Ηδη, ενθαρρυμένοι από την επιτυχία Αποστολίδη, και άλλοι πρόσφυγες προσανατολίζονται σε δικαστικές προσφυγές εναντίον όσων ξένων υπηκόων έχουν οικειοποιηθεί ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα.Στροφή 180ο μοιρών έναντι της Αθήνας πραγματοποίησε στο μεταξύ ο Κύπριος Πρόεδρος Χριστόφιας, ζητώντας τη συνδρομή Ελλαδιτών νομικών από το Υπουργείο Εξωτερικών στη διαπραγματευτική του ομάδα, αλλά και αναζητώντας στην Αθήνα ευρύτερη στήριξη προς τον ίδιο και τη συνεχιζόμενη διαδικασία διακοινοτικών. (Στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας έχει επικριθεί από τα «συγκυβερνώντα» κόμματα για την απουσία εκπροσώπων τους στη διαπραγματευτική του ομάδα και για την επικράτηση στους κόλπους της οπαδών του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν).
Στήριξη παρείχε απλόχερα στον κ. Χριστόφια, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση (όπως και οι κ.κ. Τσίπρας και Καρατζαφέρης με πολύ θερμές δηλώσεις υποστήριξης προς τον ίδιο και την πολιτική του). Ταυτόχρονα, η Αθήνα τόνισε ότι πρέπει να συνεχισθούν οπωσδήποτε οι διαπραγματεύσεις, έστω κι αν ο Ταλάτ υποβάλει εξωφρενικές προτάσεις.
Ο κ. Χριστόφιας χρειάζεται πολιτική στήριξη και γιατί μοιάζει τώρα παντελώς απομονωμένος στο εσωτερικό της Κύπρου και γιατί οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε περίπου ναυάγιο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μάλιστα ‘Αντρος Κυπριανού, ενθουσιασμένος από την υποστήριξη Καρατζαφέρη, έσπευσε να επαναλάβει τις δηλώσεις του στην Κύπρο, υπό μορφήν μαθήματος προς τα πολιτικά κόμματα της νήσου για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.
Μέχρι τώρα, ο κ. Χριστόφιας εμφανιζόταν πολύ επιφυλακτικός έναντι της ανάμειξης της «μητέρας-πατρίδας» στο κυπριακό και τόνιζε, σε όλους τους τόνους, ότι επιδιώκει λύση «από τους Κύπριους για τους Κύπριους». Ορισμένες μάλιστα από τις τοποθετήσεις του, όπως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2008, ότι η Ελλάδα (υπό δικτατορία επιβληθείσα από τις ΗΠΑ τελούσα) ευθύνεται για το πραξικόπημα του 1974, είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της τότε Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, εκτός των νομικών συμβουλών, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για συντονισμό της επικοινωνιακής παρουσίας των δύο κρατών διεθνώς και κάλεσε επίσης τον Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κύπρο και να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, αποδεχόμενος σχετική πρόταση των Κυπρίων Σοσιαλιστών της ΕΔΕΚ. Την κάθοδο Παπανδρέου στην Κύπρο, που αναμένεται κάποια στιγμή μετά τον δεύτερο γύρο «εντατικών διαπραγματεύσεων», χαιρέτισε ο κυπριακός πολιτικός κόσμος, το ΕΥΡΩΚΟ όμως ζήτησε η σύσκεψη να γίνει στην Αθήνα με συμμετοχή και των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων.Η απόφαση Παπανδρέου να αποδεχθεί την πρόσκληση Χριστόφια φαίνεται να … διέσωσε και την κυπριακή συγκυβέρνηση, αφού οι σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ, εφέροντο, σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, έτοιμοι να την εγκαταλείψουν καταγγέλλοντας τις «επικίνδυνες» θέσεις Χριστόφια στο κυπριακό. Εν όψει όμως επίσκεψης Παπανδρέου, δεν φαίνεται τελικά πιθανή μια αποχώρηση των Κυπρίων Σοσιαλιστών.Ο κ. Χριστόφιας πάντως και το ΑΚΕΛ μοιάζουν τώρα πλήρως απομονωμένοι στην Κύπρο, αφού με τις προτάσεις και τους χειρισμούς τους διαφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συγκυβερνώσες και αντιπολιτευόμενες, πλην του κόμματός του, όπως και η κοινή γνώμη, αν κρίνουμε από επανειλημμένες δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό δεν τον απέτρεψε πάντως από το να επισημοποιήσει περαιτέρω μείζονες παραχωρήσεις προς την ‘Αγκυρα, όπως την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, με επιστολές που έστειλε προς τις κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση τον επέκριναν δριμύτατα για την ενέργειά του αυτή, αλλά και για τις αναφορές στο σχέδιο Ανάν που περιέχει η επιστολή του.
Η επιστολή Χριστόφια είναι μια προσπάθεια να «πεισθεί» η «διεθνής κοινότης» ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι πιο διαλλακτικοί από τους Τουρκοκύπριους. ‘Όπως σημειώνουν όμως διπλωμάτες και πολιτικοί που διαφωνούν με τον Κύπριο Πρόεδρο, τα Υπουργεία Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Κύπρο, δεν περιμένουν επιστολές για να το μάθουν. Αυτό που κάνουν αντίθετα οι επιστολές, υποστηρίζουν διαπρεπείς νομικοί που επικρίνουν τη «γραμμή» Χριστόφια, είναι ότι, προτάσεις όπως η εκ περιτροπής άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, «κατεδαφίζουν» τα σημαντικότερα «διπλωματικά οχυρά» των Ελλήνων της Κύπρου, όπως τις παγκοσμίως παραδεδεγμένες αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας και της πλειοψηφίας, των δικαιωμάτων αυτοκυβέρνησης, αυτοδιάθεσης και αυτοάμυνας, που συνιστούν το θεμέλιο του δικαίου και του πολιτισμού μετά τουλάχιστο τη Γαλλική Επανάσταση.
Σε συνθήκες μεγάλης σύγχυσης πραγματοποιείται τη Δευτέρα ο δεύτερος γύρος των «εντατικών». Σύγχυσης γιατί ο Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει ότι δεν κάνει δεκτό προς συζήτηση το έγγραφο Ταλάτ και χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις «ελεύθερη συζήτηση», ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τον διαψεύδει δηλώνοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις επί του εγγράφου του. ‘Ότι θέλετε πιστεύετε…
 
 
Πηγή : http://konstantakopoulos.blpgspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: