Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Περίοδος νέας κινητικότητας με την Τουρκία

Την έναρξη περιόδου κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη. Στη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησης, ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να του παραδοθεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, συνοδευόμενη από πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας έθεσε με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της χώρας για τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αμέσως μετά, αναφέρθηκε στα ζητήματα που παγίως θέτει η Αγκυρα. Ετσι, για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διαδικασία με ειλικρίνεια. Για το Αιγαίο, όπως αναφέρουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, αναφέρθηκε σε ανάγκη πλήρους εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου σε βάση αμοιβαιότητας την επίλυση προβλημάτων των Ελλήνων που ζουν στην Τουρκία με τους «περίπου 130.000 συγγενείς μας στη δυτική Θράκη», όπως είπε.
Ο κ. Ερντογάν διεμήνυσε ότι, παρά τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας ότι μοναδική διμερής διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα, ο ίδιος θα συνεχίσει να θέτει στο σύνολό της την ατζέντα που προσπαθεί να επιβάλει η Αγκυρα. Ετσι, δήλωσε ότι όλα τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητήσει σε βάθος με τον κ. Παπανδρέου στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.



Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: