Αναστατωμένη η επιστημονική κοινότητα από σκέψεις για αλλαγή προσανατολισμού
ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Είναι το μοναδικό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας με δράση στο εξωτερικό. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο επιστημονικό έργο και δραστηριότητα στην αξιοποίηση και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στα 52 χρόνια που λειτουργεί. Ενας μεγάλος αριθμός από τους βυζαντινολόγους και τους ιστορικούς που σήμερα διδάσκουν στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρξαν υπότροφοι του Ινστιτούτου για το ερευνητικό τους έργο. Επιβαρύνει ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδά του προέρχονται, σύμφωνα με το καταστατικό του, από τα ακίνητα της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας. Κι όμως, το τελευταίο διάστημα, οι άνθρωποι που ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στο Ινστιτούτο, καθώς και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας είναι ανάστατοι, αφού διαρκώς επανέρχονται οι προτάσεις ώστε ν’ αλλάξουν οι σκοποί του Ινστιτούτου και να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως, τα 12 τελευταία χρόνια, όσο δηλαδή το διευθύνει η βυζαντινολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρύσα Μαλτέζου, τα έσοδά του έχουν αυξηθεί κατά 200%.
Στο διάστημα αυτό έχουν ανακαινιστεί πολλά μνημεία και κτίρια που εντάσσονται στην Ελληνική Κοινότητα Βενετίας (καμπαναριά, ναοί, μουσεία, εικονοφυλάκιο, εικονοστάσιο, αρχείο). Ολα έγιναν με δωρεές μεγάλων κοινωφελών ιδρυμάτων (Ιδρυμα Νιάρχου, Ιδρυμα Ωνάση, Ιδρυμα Κωστοπούλου, Ιδρυμα Λεβέντη, κ.ά.), χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο.Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διοικείται από μία τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχουν ο εκάστοτε διευθυντής του Ινστιτούτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία. Και ελέγχεται από μία επίσης τριμελή Εποπτική Επιτροπή, με πρόεδρο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (σήμερα είναι ο ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος), που έργο της είναι να συντονίζει και να ελέγχει το έργο και τις δράσεις του Ινστιτούτου.
Για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Εποπτικής Επιτροπής φέτος, όταν κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού –όπου εμφανίζεται αποθεματικό 700 χιλ. ευρώ, καθώς και προτάσεις για τη δράση του Ινστιτούτου– δεν κλήθηκε η διευθύντρια του Ινστιτούτου, όπως συνέβαινε πάντα. Αντ’ αυτού διέρρευσε το σκεπτικό του προϋπολογισμού σε αθηναϊκή εφημερίδα.Η Χρύσα Μαλτέζου έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει δεκτό το αίτημά της. Να θυμίσουμε ότι η Χρύσα Μαλτέζου είναι μια προσωπικότητα που έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει λάβει το Βραβείο Ωνάση και τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, «για τη συντήρηση και καλή διαχείριση πολιτιστικών αγαθών». Το ίδιο αίτημα έχει κατατεθεί και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας, κ. Δημ. Ζαφειρόπουλο, αλλά ούτε εκείνος έχει καταφέρει να συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών.Την ερχόμενη Κυριακή, στο Ινστιτούτο θα δεχθεί επιθεωρητή για έλεγχο των δράσεών του. «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στον έλεγχο», λένε από το Ινστιτούτο, αφού τίποτα δεν έχουν να κρύψουν, αναρωτιούνται όμως γιατί μέχρι τώρα δεν τους έχει δεχτεί το υπουργείο Εξωτερικών και αντιμετωπίζει τη δράση τους με καχυποψία.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας διαθέτει πλουσιότατη βιβλιοθήκη, που υπερβαίνει τους 25 χιλ. τόμους, με πυρήνα την παλιά βιβλιοθήκη της ιστορικής Φλαγγινείου Σχολής, με πολλά παλαίτυπα βιβλία που τυπώθηκαν στη Βενετία από τον 16ο ώς τον 18ο αιώνα. Στην ίδια βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα από τον 13ο αι. Οσο για το αρχείο του Ινστιτούτου, διαθέτει τεκμήρια που χρονολογούνται από το 1498 ώς το 1954 και αφορούν την ιστορία του Ελληνισμού της Βενετίας.
Από το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει το θέμα, πήραμε την απάντηση ότι μελετάει την παρουσία όλων των φορέων ώστε να είναι όσο πιο αποδοτικοί γίνεται και με τις μικρότερες δυνατές δαπάνες, αλλά δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής της φυσιογνωμίας του Ινστιτούτου.
Πηγή : http://www.kathimerini.gr/
***Σχόλιο: Η ανθελληνική πολιτική συνεχίζεται με ταχύς ρυθμούς στο ΥΠΕΞ. Αντί να επικροτούν και να ενισχύουν τέτοιες προσπάθειες σε τέτοιους δύσκολους, οικονομικά , καιρούς προσπαθούν ,τάχα, να κάνουν έλεγχο και άλλες αηδίες. Την ίδια ώρα ,ξεδιάντροπα , επιχορηγούν το ιδρυμα του Γ.Παπανδρέου προκαλώντας με την στάση τους το λαό που του ζητούν να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι
1 σχόλιο:
Οι αποδομιστές της Ιστορίας κ.λ.π,που από την δεκαετία του 1980 , έχουν διεισδύσει σε θέσεις-κλειδιά , εξαφανίζουν ιστορικά αρχεία,ντοκουμέντα και διαλύουν ,με προσωπεία και προσχήματα,Ιστορικά Ιδρύματα,Εταιρείες Υπηρεσίες... Αλλά και οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν ανάγκη διαφανών κριτηρίων και δημόσιου Απολογισμού. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Δημοσίευση σχολίου