Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση Μιλόσοσκι - Δρούτσα για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Α. Μιλόσοσκι, που έγινε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.Στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος του ονόματος.Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρόταση του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφήs συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.Ο Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ καθώς και έλευσης του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.Ο κ. Δρούτσας επισήμανε, ωστόσο, ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δεν συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.
Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και την βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
«Η επίσκεψη του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου (σ.σ. σε Αθήνα και Σκόπια ) θα αποτελούσε μία καλή ευκαιρία για την Μακεδονία και την Ελλάδα να παρουσιάσουν γι΄ ακόμη μία φορά τις θέσεις τους και ταυτοχρόνως να δοθεί ώθηση και δυναμική στις προσπάθειες του κ. Νίμιτς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα.Ο κ. Μιλόσοσκι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», συμπλήρωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Δρούτσα έγινε σε κατάλληλο χρόνο και ότι σε αυτήν, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας.Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε «επιφυλακτική» σχετικά με την πρόταση της ΠΓΔΜ για ανύψωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβειών, από Γραφεία Συνδέσμου που είναι σήμερα.Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση εξετάσθηκε η πρόταση για την προώθηση συμφωνίας σχετικά με την αποφυγή διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μιλόσοσκι είπε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει αυτό το θέμα, ενώ η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για την εφαρμογή της και περιμένει την σχετική απόφαση της Ελλάδας. Στη συνάντηση δεν εξετάσθηκε η πρόταση για διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στην περιοχή των Πρεσπών.


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: