Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Οι στρατηγοί, το Αιγαίο και ο Ερντογάν

Σχέδιο για πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, ακόμη και με την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού, με στόχο τον πρωθυπουργό


Του Αθανασιου Eλλις
 
 
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τις ένοπλες δυνάμεις, που παραμένουν η αιχμή του δόρατος του βαθέος κράτους, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με σημείο αναφοράς το Αιγαίο και σχέδια των στρατηγών για πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα που αποσκοπούσαν στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Η εδραίωση του τελευταίου στην εξουσία, η διεύρυνση της επιρροής των ισλαμιστών στη διακυβέρνηση της χώρας και η άσκηση μιας ιδιότυπης εξωτερικής πολιτικής που συχνά διαφοροποιείται από τις θέσεις της Δύσης, προκαλούν δυσφορία στη στρατιωτική ηγεσία η οποία ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα της αναρρίχησης στην ηγεσία της χώρας ενός ισλαμιστή, έστω και αν αυτός εμφανίζεται ως μετριοπαθής.
Οπως αποδεικνύει το σχέδιο που αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», τα αντανακλαστικά του κεμαλικού κατεστημένου λειτούργησαν άμεσα, από το 2003, εβδομάδες πριν αναλάβει ο κ. Ερντογάν την πρωθυπουργία.Το Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου το οποίο περιέγραψε ως σχεδιασμό στρατιωτικών σεμιναρίων και ασκήσεων για την περίοδο 2003 - 2006 που αφορούσαν τη διασφάλιση της εκπαίδευσης του προσωπικού σε περίοδο συνεχώς αυξανόμενης έντασης, ενώ υποστήριξε ότι ουδεμία σχέση είχε με προσπάθεια ανατροπής του κ. Ερντογάν.
Το σχέδιο εκπονήθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Φεβρουάριο του 2003, τρεις μήνες μετά τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και εβδομάδες πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ταγίπ Ερντογάν. Προέβλεπε κλιμάκωση των πτήσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, με σκοπό να καταρριφθεί ένα εξ αυτών από ελληνικά ή ακόμη και από τουρκικά πυρά και να κατηγορηθεί στη συνέχεια η Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξανόταν η στρατιωτική κινητικότητα στη Θράκη με περισσότερες περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε κλίμα επιστράτευσης.
Στρατιωτικός νόμος
Σύμφωνα με την «Ταράφ», η οποία στα τρία χρόνια της ύπαρξής της έχει επανειλημμένα προβεί σε αποκαλύψεις που εκθέτουν τις ένοπλες δυνάμεις, το άκρως απόρρητο σχέδιο ανέφερε ότι «με σκοπό την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο σύνολο της Τουρκίας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, θα προκαλέσει τους υποστηρικτές της ισλαμικής οπισθοδρόμησης και τη δραστηριότητα αυτών εναντίον των ενόπλων δυνάμεων».Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι αποκαλύψεις είναι διαφωτιστικές των προθέσεων των στρατηγών και των άκρων στα οποία είναι διατεθειμένοι να φθάσουν, αποκαλύπτοντας μια επικίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ: «Κατά τις πτήσεις στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται τα αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και θα διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης. Εάν είναι δυνατόν, θα προκληθεί πτώση αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Αν δεν γίνει αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο, από πιλότο του ειδικού σμήνους το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί. Στη συνέχεια θα διοχετευθούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης του ΑΚΡ στο θέμα αυτό». Επισημαίνεται επίσης ότι «θα αυξηθεί με τρόπο ελεγχόμενο η εχθρότητα και η ένταση εναντίον της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ώστε οι πιλότοι να είναι πιο επιθετικοί κατά τις πτήσεις. Θα ανακοινωθεί ανεπισήμως στους πιλότους ότι σε παρόμοια περιστατικά θα μπορούν να ανοίγουν ακόμη και πυρ στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας».
Η αποκάλυψη έρχεται λίγο πριν από τις πιθανές συναντήσεις του Δημήτρη Δρούτσα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της συνόδου για το Αφγανιστάν, την ερχόμενη Πέμπτη στο Λονδίνο, και τη Χίλαρι Κλίντον, τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον. Η Αθήνα επανειλημμένα διαμαρτύρεται για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά οι ενστάσεις της δεν βρίσκουν ευήκοον ους στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που τις θεωρούν υπερβολικές και συχνά αβάσιμες. Η αποκάλυψη σχεδίου της τουρκικής αεροπορίας για προβοκάτσια, με την κατάρριψη συμμαχικού αεροσκάφους, ίσως προβληματίσει τους ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
 
 
 
Πηγή : http://www.kathimerini.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: