Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ Αποχή σημαίνει ανοχή σε όσα έρχονται…

Mην αγνοείστε την κάλπη, ψηφίστε όλοι! Δεν μπορεί τα καραβάνια των εισαγόμενων ψηφοφόρων από την Τουρκία να καθορίσουν την τύχη μας.Επιβάλλεται η συσπείρωση του χριστιανικού στοιχείου για να θωρακίσουμε την Θράκη του αύριο.

Γράφει η Μελαχροινή Μαρτίδου

Η παρουσία μας στις κάλπες θεωρείται επιβεβλημένη, ειδικά στην εκλογική αναμέτρηση αυτή, όπου ζητήματα που αφορούν την τύχη της πόλης μας δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να καθοριστούν από άλλους, παρασυρμένοι από ένα κλίμα αγανάκτησης κι απαξίωσης της πολιτικής που βιώνουμε όλοι μας. Είναι ουσιαστική για να φανεί ότι υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον για την πόλη και τους ανθρώπους της και δεν μπορεί τα καραβάνια των εισαγομένων ψηφοφόρων από την γειτονική χώρα να καθορίσουν την τύχη μας. Άνθρωποι που δεν μένουν στην περιοχή, αλλά έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα ψήφου να έρχονται κατ’ εντολήν γνωστών κέντρων να στηρίξουν συγκεκριμένους υποψηφίους. Η χθεσινή ήταν το κλείσιμο της προεκλογικής αυλαίας των εμφανίσεων των υποψηφίων όπου ο καθένας αξιολογήθηκε στην συνείδηση των πολιτών, έπεισε ή όχι, κέρδισε ή όχι το κοινό του, κατάφερε να διεισδύσει με κάθε τρόπο να διαμορφώσει ψυχολογία, να παρασύρει τον ψηφοφόρο με το μέρος του. Στεκόμαστε στο πρωτόγνωρο και διχαστικό που πρεσβεύει η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό της που εμφανίζεται ως δύναμη «Τούρκων» στην Κομοτηνή, με αφορμή όσα είπε σε δημόσιες εμφανίσεις της, με υπόκρουση οθωμανικούς ύμνους και πύρινες εισαγωγές από ανθρώπους που δεν βρίσκονται τυχαία δίπλα της.
Ο Αλή Χασάν ήταν εκπρόσωπος στην συμβουλευτική επιτροπή, όπου υπήρξε ειδική αναφορά στο καταστατικό για παρουσία ατόμου από τον Ηφαίστο. Είχε πάει στο Λονδίνο με την συμβουλευτική επιτροπή, είχε αγοράσει τουρκικές στολές στα παιδιά του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου του Ηφαίστου που είχαν παρελάσει δημόσια προκαλώντας αντιδράσεις, ήταν ο ίδιος που διαμαρτυρήθηκε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» όταν ο Χαλήλ Χακή τους αποκάλεσε «τσιγγάνους». Πρωτοστάτησε στα εγκαίνια παρουσία του ψευτομουφτή του τεμένους στον Ήφαιστο και φυσικά δεν έλειπε από την πρόσφατη μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία των κατοίκων του συνοικισμού που ζητούσαν την προστασία του Τούρκου προξένου.
Υποδαυλίζει τα πράγματα η Σιμπέλ.Μιλά απαξιωτικά για την Ελλάδα που είναι σε πτώχευση, λέγοντας ότι όλα θα τα περιμένουμε από την Τουρκία, όπως και τις επενδύσεις της στην Θράκη.
Οι ομιλίες της υποψήφιας δημάρχου έγιναν σε τοπικούς τουρκόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στον Ήφαιστο. Η κυρία Σιμπέλ Μουσταφάργλου συνεχίζει την προεκλογική της εκστρατεία με τον συνδυασμό «Πρώτο βήμα προς την ισότητα". Έτσι σήμερα μιλώντας στον τουρκόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό City FM και θέλοντας να δείξει την αδυναμία των κομματικών υποψηφίων είπε: «Εγώ υπήρξα αντινομάρχης και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους βουλευτές μας, ήμουν η πιο κοντινή από την μειονότητα στον Παπανδρέου. Όταν όμως έχεις αυτές τις θέσεις τα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι καθορισμένα…».
… Όταν εμείς διαμορφώναμε τον συνδυασμό είπαμε στους πολιτικούς μας φίλους των άλλων συνδυασμών "ελάτε μαζί μας, ελάτε να συμμετάσχετε στον συνδυασμό μας, ελάτε να δώσουμε μαζί τον αγώνα για τα δικαιώματα". Όμως αυτοί είχαν δώσει τον λόγο τους και δεν μπορούσαν να τον αλλάξουν. Στον Έλληνα είχαν δώσει λόγο. Εμείς ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουμε δώσει πολλούς ψήφους σε τέτοιες έμμισθες θέσεις. Σε ελληνικούς συνδυασμούς δώσαμε πολλούς ψήφους, και τι πήραμε ως αντίκρισμα φίλοι μου; Τι μας έδωσαν που να έχει την έννοια της ισότητας; Γιατί δεν άλλαξε μέχρι σήμερα η διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά χωριά; Γιατί εμείς μείναμε 50 χρόνια πίσω; Αφού μπορούσαν να είναι τόσο επωφελείς γιατί δεν το έκαναν μέχρι σήμερα; Υπήρξα αντινομάρχης, δεν μπόρεσα να σας υπηρετήσω όπως ήθελα. Και αυτοί δεν μπόρεσαν, δεν μπορούνε. Διότι όντας υπό έναν Έλληνα δήμαρχο, δεν μπορούμε να παράσχουμε την επιθυμητή υπηρεσία προς την τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης. Εμείς βγήκαμε σε αυτόν το δρόμο, μόνο για να αποτελέσουμε την φωνή σας. Εμείς δεν θα γίνουμε ούτε αντιδήμαρχοι, ούτε πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχουμε κανένα υλικό συμφέρον. Εμείς δεν πουληθήκαμε όπως λένε κάποιοι κακόβουλοι. Εμείς δεν πουλήσαμε σε κανέναν τους ψήφους μας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε τίποτε με κανέναν υποψήφιο δήμαρχο. Δεν συμφωνήσαμε με κανέναν Πετρίδη και με κανέναν Κοτσάκη. Εμείς μαζί σας κάναμε την συμφωνία. Με όλο το λαό μας κάναμε την συμφωνία. Μας ανέφεραν ως διασπαστές. Λένε για εμάς πως διασπάμε την μειονότητα. Λένε πως αργήσαμε να δημιουργήσουμε τον συνδυασμό. Εμείς αν είχαμε αργήσει να ιδρύσουμε τον συνδυασμό, τώρα ούτε εγώ θα ήμουν επικεφαλής στον συνδυασμό, ούτε 97 άτομα θα βρισκόταν τώρα απέναντι σας. Οι 97 γενναίοι φίλοι μας που απαρτίζουν τον συνδυασμό μας, χωρίς να φοβούνται και με όλο τους το θάρρος, πήραν τη θέση τους δίπλα σας και τώρα ζητάμε την στήριξη σας. Έχουμε ανάγκη της στήριξης όλων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Διότι εμείς κάναμε το πρώτο βήμα, προσέξτε "πρώτο βήμα για την ισότητα" και στα παραπέρα βήματα μας από τώρα και μετά, έχουμε ανάγκη την στήριξη σας, έτσι ώστε αυτά που θα κάνουμε ως υπηρεσία να σας το ανταποδώσουμε.
Δεν σας λέμε Τούρκους πριν από τις εκλογές, και μετά από τις εκλογές Έλληνες μουσουλμάνουs! Είμαστε όλοι μας Τούρκοι. Είμαστε όλοι μας μουσουλμάνοι. Για να αγωνιστούμε όμως πρέπει να αποτελέσουμε μια γροθιά. Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης πρέπει να πάει στις εκλογές ως μια γροθιά. Όταν ανακοινώσαμε την λίστα μας, όλοι οι φορείς και οι σύλλογοί μας, μας στήριξαν. Από την πρώτη στιγμή οι φορείς των Τούρκων της Δυτικής Θράκης μας στήριξαν, πρώτα από όλους ο Σύλλογος Τούρκων Δασκάλων, το Kόμμα DΕΒ, οι μουφτείες μαs, η Συμβουλευτική μας επιτροπή, ο σύλλογος αποφοίτων της ΕΠΑΘ, ο σύλλογος αποφοίτων ιεροσπουδαστηρίου, ο σύλλογος επιστημόνων μειονότητας, η τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, όλοι δηλαδή οι φορείς και σύλλογοι. Όλα τα ΜΜΕ καθημερινά μετείχαν στις προεκλογικές μας προσπάθειες και μετέφεραν σε εσάς τα σχετικά με εμάς νέα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν πιστεύουν τους υποψηφίους δημάρχους των ελληνικών συνδυασμών. Από όποιο κόμμα και αν προέρχονται εμείς ξέρουμε ότι δεν θα έρθει κανένα όφελος. Έτσι από τώρα θα μετέχουμε στις εκλογές με το δικό μας κόμμα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Όλοι μαζί θα δώσουμε και άλλους αγώνες. Θα δώσουμε αυτούς τους αγώνες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Όμως αυτό αποτέλεσε μεγάλο γεγονός για όλη την Ελλάδα. Και αποτέλεσε μεγάλο γεγονός διότι είμαστε ισχυροί. Υπάρχουν και άλλοι ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Με εκείνους δεν ασχολείται κανένας. Γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί τους; Γιατί σε εκείνους δεν ρωτάει κανείς την ταυτότητα τους; Κανείς δεν τους ρωτάει "Τούρκοι είστε; Τι είστε;
Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Διότι εμείς έχουμε ένα δυνητικό ποσοστό 38% των ψήφων πίσω μας. Αν εμείς μπορέσουμε να ενώσουμε αυτές τις ψήφους σ έναν συνδυασμό, μπορούμε να γίνουμε η βασική αντιπολίτευση στον δήμο. Μπορούμε να βγάλουμε 15-16 συμβούλους. Μάλιστα εγώ θα το πάω παραπέρα. Αν εμείς ενώσουμε αυτό το 38% σε έναν συνδυασμό και αυτοί κατεβάζουν 5, τότε εμείς μπορούμε να γίνουμε και δήμαρχοι. Εάν ο δήμαρχος Ιάσμου, ο Έλληνας υποψήφιος δήμαρχος με 27% ελληνικούς ψήφους μπορεί να λέει "εγώ έχω εκλεγεί πλέον, εμείς με το 38% γιατί να μην μπορούμε να το πούμε φίλοι μου;».
Θα άξιζε όμως να αναφερθούμε αποσπασματικά και στην ομιλία της κ. Μουσταφάογλου στον Ήφαιστο που συγκεντρώθηκε όπως αναφέρει στηρίζοντας τον ανεξάρτητο συνδυασμό.
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού των «Τούρκων» "πρώτο βήμα για την ισότητα" και η ομάδα της, επισκέφτηκαν τον συνοικισμό Καλκάντζα της Κομοτηνής. Στην επίσκεψη την συνόδεψαν ο πρόεδρος της «τουρκικής»Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλή Τσαβούς και υποψήφιοι. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην ομιλία της ανέφερε πως είναι ανάγκη ο συνοικισμός να σωθεί από την φτώχεια και γι’ αυτό πρέπει "η ψήφος του Τούρκου να πάει στον τουρκικό συνδυασμό". Ο υποψήφιος από την Καλκάντζα (Ήφαιστο) Αλή Χασάν είπε πως ο Κοτσάκης χωρίς να ντρέπεται ήρθε στην Καλκάντζα και «ζήτησε ψήφους» και πρόσθεσε: «Αν θέλει ψήφους ας πάει στο πάρκο. Από τα λεφτά που έδωσε στο πάρκο δεν μπορούσε να ξεχωρίσει και 10 ευρώ για εμάς;».Ο Αλή Χασάν συνέχισε λέγοντας «Σας ζητώ να ψηφίσετε τον πρωτοπαρουσιαζόμενο συνδυασμό της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης "Πρώτο βήμα προς την ισότητα". Οι χριστιανοί έγιναν πολλοί. Είναι δύσκολο να βγάλουμε σύμβουλο. Όμως δίπλα στην Σιμπέλ με 300-400 ψήφους μπορώ να βγω σύμβουλος. Φίλοι! Ο πρόεδρος της τουρκικής νεολαίας Κομοτηνής, ο πρόεδρος του D.E.B. και οι δάσκαλοι είναι εδώ. Φίλοι μου, όλοι αυτοί εδώ προσπαθούνε για μένα. Να μην διαχωριστούμε από την μειονότητα. Η Σιμπέλ είναι η κόρη του οφθαλμού μας. Εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι και Τούρκοι! Κοιτάξτε τα τζαμιά και τα σχολεία μας! Κανείς δεν μπορεί να μας διαχωρίσει από εσάς. Εμείς είμαστε παιδιά των Οθωμανών" Η πρόεδρος του συνδυασμού "Πρώτο βήμα προς την ισότητα" Σιμπέλ Μουσταφάογλου είπε πως για πρώτη φορά η μειονότητα μετέχει στις εκλογές με έναν τουρκικό συνδυασμό, πως αυτό γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία και πως για να εκλεγεί ο συνδυασμός έχει ανάγκη από όλους. Η Μουσταφάογλου είπε : "Εμείς είμαστε ένα. Η ενότητα γεννά δύναμη. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε μαζί. Μόνο εμείς καταλαβαίνουμε τα προβλήματα σας. Όλοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν αυτόν τον συνδυασμό. Εσείς ξέρετε καλύτερα τι έκαναν και τι δεν έκαναν για εμάς. Εμείς γιατί ιδρύσαμε αυτόν τον συνδυασμό; Διότι είδατε τη διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά και στα τουρκικά χωριά να μεγαλώνει. Είδαμε πως οι τουρκικές συνοικίες έχουν μείνει 50 χρόνια πίσω. Τα παιδιά μας ακόμα παίζουν μέσα στις λάσπες! Σε μερικές συνοικίες μας δεν υπάρχει καν τζαμί! Υπάρχουν τζαμιά χωρίς μιναρέ! Εμείς πλέον πρέπει να πούμε ένα στοπ σε αυτά".
Η Μουσταφάογλου ανέφερε πως όταν τρία χρόνια πριν στις πλημμύρες η συνοικία είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο του πνιγμού, η ίδια όταν είχε έρθει το πρωί που όλα τα σπίτια ήταν μέσα στις λάσπες, κατέγραψε τα προβλήματα τους και τους μετέφερε στο κλειστό γυμναστήριο. Η Μουσταφάογλου συνέχισε την ομιλία της ως εξής : "Την πρώτη δόση χρηματικής βοήθειας σας την έδωσαν, την δεύτερη όμως δεν την έδωσαν, γιατί σας ξέχασαν. Αυτούς λοιπόν που ζούνε στους ελληνικούς συνοικισμούς γιατί δεν τους ξέχασαν; Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν για να τα πάρετε! Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε πτώχευση, πλέον δεν μπορεί να μας προσφέρει όφελος. Μόνο μεταξύ μας μπορεί να υπάρξει όφελος. Αυτό είναι ανάγκη να το αντιληφθούμε. Για να ανοίξουν δουλειές πρέπει να ενώσουμε τα χέρια. Δεν πρέπει να διαιρούμαστε. Εμείς μείναμε 50 χρόνια πίσω. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να σπουδάζουν σε τέτοια σχολεία. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Να το καταλάβουν πλέον αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι μας πρέπει να ψηφίσουμε τον τουρκικό συνδυασμό. Για να ακουστεί η φωνή σας εκεί, έχουμε ανάγκη τους ψήφους σας. Δεν θέλουμε πια αυτούς που προεκλογικά έρχονται και ρίχνουν άσφαλτο. Τόσα χρόνια γιατί δεν το έκαναν ; Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές το σκέφτηκαν. Χτες το βράδυ ήρθε σε εσάς ο Κοτσάκης. Τι είπε; Είπε πως "θα κάνω το σχολείο σας, θα ασφαλτοστρώσω τους δρόμους σας", μέχρι και για αίθουσα γάμων μίλησε.Αυτοί μέχρι να πάρουν τους ψήφους σας, λένε τα πάντα. Μάλιστα ακόμα και περισσότερα θα πούνε. Μια δύο μέρες πριν τις εκλογές θα έρθουν με δώρα! Εσείς όμως ξέρετε την απάντηση που θα τους δώσετε. "τόσα χρόνια τι κάνατε για εμάς;". Ρωτήστε τους.
Για να μην διασκορπίζονται τα παιδιά, και για να μπορέσουν να μάθουν την θρησκεία τους, την γλώσσα τους και τα ήθη και έθιμα τους χρειάζεται εμείς να τα στηρίξουμε. Όλοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σε αυτές της εκλογές θα γίνουν μια γροθιά. Θέλουμε την βοήθεια όλων σας. Θέλουμε ενότητα δυνάμεων. Το σύνθημα μας στις εκλογές είναι ""Η ψήφος των Τούρκων στον τουρκικό συνδυασμό". Όχι στους Τούρκους των άλλων συνδυασμών, στον τουρκικό συνδυασμό!
Στην περίοδο του Βαβατσικλή προεκλογικά δόθηκαν 128 τίτλοι κυριότητας. Ακολούθως πέρασαν 4 χρόνια, χτες το βράδυ ο Κοτσάκης σας είπε πάλι την ίδια ιστορία, "' θα δώσουμε " είπε. Κοιτάξτε την κατάσταση των δρόμων και οι δρόμοι στις συνοικίες Κιρμαχαλέ και Μάστανλη, έτσι είναι. Ποιο είναι άραγε το έγκλημα μας; Όντας Τούρκοι είμαστε και πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Πάτε και δείτε, ποια η κατάσταση στους Ρωσικούς συνοικισμούς; Εσείς κάθε μέρα περνάτε από εκεί. Όλοι κάθονται σε βίλλες, πάρκα για τα παιδιά, σχολεία, όλα τα έχουν. Εσείς από τον καιρό των Οθωμανών βρίσκεστε εδώ. Σε εσάς γιατί δεν έγιναν αυτά; Αυτοί έχει 10 χρόνια που ήρθαν. Ότι και αν σας πουν, σε αυτές τις εκλογές οι Τούρκοι θα ψηφίσουν Τούρκους και όταν μιλάμε για Τούρκους, όχι τους Τούρκους που περιλαμβάνονται στους ελληνικούς συνδυασμούς, θα ψηφίσετε τους υποψηφίους του τουρκικού συνδυασμού. Εμείς είμαστε αδέλφια. Ωφελούμαστε από εσάς κι εσείς από εμάς. Στις 8 Νοεμβρίου, πρώτα ο Θεός, θα ξυπνήσουμε με μια μεγάλη νίκη και μετά θα γιορτάσουμε όλοι μαζί. Πλέον πρέπει να σωθούμε από αυτήν τη φτώχεια, πρέπει να ανοίξουμε δουλειές για τα παιδιά μας, για τους νέους μας. Αυτό το κράτος, αυτή η κυβέρνηση, αυτό το έθνος δεν μπορεί να το κάνει αυτό διότι αυτή η χώρα είναι μια μπατιρισμένη χώρα! Εμείς θα σας φέρουμε βοήθεια από την Τουρκία. Θα ανοίξουν βιομηχανίες εδώ. Θα ανοίξουν δουλειές για όλους τους νέους μας».
Η υποψήφια δήμαρχος Σιμπέλ Μουσταφάογλου θα έπρεπε να ξέρει ότι το 8% της Ευρώπης αποτελείται από περιφερειακές μειονότητες και το 6,5% από μειονότητες μεταναστών, αφού στην Ευρώπη ζουν 300 διαφορετικές γλωσσικές, θρησκευτικές, εθνικές μειονότητες. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 10 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκει σε μία μειονότητα. Όλες οι μειονότητες μιλούν 90 γλώσσες εκ των οποίων μόνο οι 37 θεωρούνται ως επίσημες κρατικές γλώσσες. Στην Ευρώπη της ανάπτυξης δεν ανταμείβονται οι μειονότητες που δημιουργούν την βία, επιδιώκουν την πόλωση και την περιχαράκωση των πληθυσμών τους αφού στο πλαίσιο του Συντάγματος των ευρωπαϊκών χωρών επιβραβεύονται αυτές που επιδιώκουν την ειρήνη και την συνύπαρξη. Η Ελλάδα όχι μόνο σέβεται τις μειονότητες, αλλά τις στηρίζει στο να διατηρήσουν την γλώσσα, την θρησκεία, τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά. Οι μειονότητες όμως θα πρέπει να γνωρίζουν την επίσημη γλώσσα της χώρας, την γλώσσα της πλειοψηφίας όχι μόνο σαν γλώσσα επικοινωνίας, αλλά και σε συνεννόηση με την πλειοψηφία, γιατί έτσι αποφεύγεται η γκετοποίηση. Είναι υποχρέωσή τους για να λειτουργήσου στα όρια της επικράτειας όπου ζουν. Οι μόνοι που δεν θα πρέπει να θεωρούνται ριγμένοι είναι οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία κανενός άλλου γλωσσικού ιδιώματος από τα οκτώ που υπάρχουν, εκτός από την τουρκική στον χώρο της Θράκης. Στις υπόλοιπες επτά γλώσσες, αθιγγανικά ρομανί, αρβανίτικα, αρμένικα, πομακικά, ισπανικοεβραικά, κουτσοβλάχικα αρουμανικά και σκοπιανοσλαβικά η Ελλάδα εναρμονίζεται με το διεθνές νομικοπολιτικό περιβάλλον όσον αφορά στον σεβασμό της ετερότητας.
Τα Βαλκάνια που στενάζουν από τις σφαγές, τραγωδίες, βομβαρδισμούς, συρράξεις διαμελισμούς ενώ προσπαθούν αυτή την περίοδο να τα ξεχάσουν όλα αυτά για να πάνε ένα βήμα μπροστά, γνωρίζουν νέο τουρκικό ενδιαφέρον. Με επίφαση την ισότητα και το ενδιαφέρον τους για θρησκευτικές ελευθερίες στο γνωστό ισλαμικό τόξο ξαναμπαίνουν στον χάρτη των Βαλκανίων, υποστηρίζοντας εξτρεμιστές μουσουλμάνους σε Σερβία, Βοσνία Αλβανία. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά όπως και η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσσοβο, η αλίευση επιχειρηματικών στόχων στα βήματα του δόγματος Νταβούτογλου. Η Ελλάδα όμως δεν είναι όπως τα Βαλκάνια. Είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στην Ευρώπη ο ρόλος της είναι προκαθορισμένος και η κ. υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην προηγούμενη θητεία, όφειλε και να τα γνωρίζει όλα αυτά και να μην βρίσκεται σε τόσο μεγάλη ανακολουθία λόγων κι έργων.
Γνωρίζουμε πάντως ότι η ιστορία τιμωρεί τους αχάριστους, τους καιροσκόπους και τους αγνώμονες. Τα λάθη όταν γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές είναι μη αναστρέψιμα. Όσοι ανέβασαν τα εθνικά θέματα στα κόμματα μετά καταβαραθρώθηκαν και κάτι τέτοιο θα συμβεί και με την κυρία υποψήφια δήμαρχο που απλά θα προσθέσει στο βαρύ βιογραφικό της, κοντά στους άλλους τίτλους της αντινομάρχου, προέδρου ΟΚΑΝΑ, υποψήφιας ευρωβουλευτίνας, και της «υποψήφιας δημάρχου Κομοτηνής». Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου θα πρέπει να μιλήσει στην γλώσσα της πλειοψηφίας σε περιόδους μνημονίου, όχι με παραπλανητικό λόγο που επιδέχεται μεγάλης κριτικής γιατί όλοι είμαστε θύματα ανισότητας με οικονομικά προβλήματα, δεν είναι μόνο οι μειονότητες και κυρίως δεν είναι καταπιεσμένοι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, αφού έχουν προνομιακή μεταχείριση στην εκπαίδευση. Ακόμη οφείλει μια απάντηση σε αυτούς που συναίνεσαν να της δώσουν τόσες ιδιότητες, για να την δουν να αποσχίζεται, αλλά και να αποκόπτεται από το υγιές κομμάτι της πόλης χριστιανών και τους μουσουλμάνων. Η παρότρυνσή της να μην ψηφιστούν ούτε οι «Τούρκοι» από τους άλλους συνδυασμούς άνοιξε ήδη νέα μέτωπα με ανθρώπους που εξέφρασαν την υποψηφιότητά τους, συμβάλλοντας στην δημιουργική συνύπαρξη που είναι κεκτημένο στην περιοχή. Οι διαχωριστικές γραμμές της κ. Μουσταφάογλου μάλλον δεν θα περάσουν. Τα πιο αισιόδοξα σενάρια την κατατάσσουν μεταξύ του 10%-12%, εκτός κι αν υπάρχει κάποια έκπληξη.
Ισότητα δεν σημαίνει αυθαιρεσία, το ίδιο που ίσχυσε για την κ. Δραγώνα με την αποπομπή της, όχι από τις εθνικιστικές κορώνες κάποιων, αλλά γιατί οι τίτλοι των σπουδών της δεν μπορούσαν να νομιμοποιήσουν την παρουσία της στο υπουργείο Παιδείας, ίσχυσε και για την Σιμπέλ Μουσταφάογλου που δεν μπορούσε να κρατηθεί στην διοίκηση του νοσοκομείου, αφού επίσης το πτυχίο της δεν μπορούσε να την στηρίζει σ’ αυτή τη θέση.
Το ράδιο Χρόνος 87,5fm απηύθυνε πρόσκληση να απαντήσει σε ερωτήματα η κ. Μουσταφάογλου και κατά παρέκκλιση κάτι που δεν το έκανε για κανένα απολύτως υποψήφιο, έδωσε τις ερωτήσεις. Η κ. υποψήφια δήμαρχος αρνήθηκε να απαντήσει γιατί δεν της άρεσαν. Έτσι το αναγνωστικό μας κοινό και οι ακροατές μας δεν θα μάθουν ποτέ την αλήθεια. Εμείς σε σικέ συνεντεύξεις δεν ενδώσαμε.

Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: