Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

«Με γεια το κούρεμα - Καλώς το δούλεμα»

Του Νίκου Κοτζιά


Τα νέα δάνεια ελήφθησαν για να ενισχυθούν οι τράπεζες, οι μεγαλοδανειστές και μεγαλοομολογιούχοι. Χαμένοι είναι εκείνοι που «κουρεύονται» χωρίς να λαμβάνουν στήριξη, κυρίως οι συνταξιούχοι και τα ταμεία τους. Το πρόσφατο «κούρεμα» γέννησε πολλά «παράδοξα»:

Ένα πρώτο «παράδοξο» είναι το γεγονός ότι, ενώ θα υπάρξει «κούρεμα» μεγαλύτερο των 95 δις του χρέους, ταυτόχρονα το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί. Ο λόγος είναι ότι δεν έγινε μόνο «κούρεμα», αλλά υπήρξε και νέα δανειο δότηση. Δεν έχει κανείς παρά να μελετήσει με προσοχή το «κούρεμα» και τα νέα δάνεια, για να κατανοήσει ποια είναι η λύση του αρχικού «παράδοξου». «Κούρεμα» έχουν υποστεί οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μικροί ομολογιούχοι. Αντίθετα, τα νέα δάνεια ελήφθησαν για να ενισχυθούν οι τράπεζες, οι μεγαλοδανειστές και μεγαλοομολογιούχοι. Με άλλα λόγια, αν εξετάσει κανείς τρεις κατηγορίες διάδρασης θα διαπιστώσει ότι χαμένοι είναι εκείνοι που «κουρεύονται» χωρίς να λαμβάνουν στήριξη, κυρίως οι συνταξιούχοι και τα ταμεία τους. Κερδισμένοι είναι εκείνοι τα ομόλογα των οποίων «κουρεύονται», αλλά λαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια νέου και, μάλιστα, φτηνού δανεισμού, δηλαδή οι τράπεζες – ορθότερα, οι τραπεζίτες. Τέλος, μεγάλοι κερδισμένοι είναι εκείνοι που δεν «κουρεύονται» τα ομόλογά τους, όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες, τρίτα ευρωπαϊκά κράτη που κατέχουν πλέον ελληνικά ομόλογα, καθώς –πιθανόν– ορισμένοι από τους ξένους ιδιώτες κατέχουν ομόλογα του 2009 με λήξη το 2013 που δεν υπόκεινται στον ελληνικό νόμο.
Ένα δεύτερο «παράδοξο» είναιτο γεγονός ότι, ενώ τα ελληνικά ομόλογα «κουρεύονται» στο 50% της αξίας τους, υπάρχουν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που αποκομίζουν υψηλά κέρδη. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι όσοι αγόρασαν τους τελευταίους μήνες από μικροομολογιούχους, οι οποίοι μέσα στον πανικό των προηγούμενων μηνών πούλησαν φτηνά τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές τους έφτασαν στη δευτερογενή αγορά στο 27% με 28%. Όσοι πούλησαν σε τέτοιες τιμές είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Ποιοι ήταν οι αγοραστές τους; Κεντρικές τράπεζες και άλλοι θεσμικοί επενδυτές. Οι πρώτες διασφάλισαν υπερκέρδη, αφού, αν δεν χρεοκοπήσει ατάκτως η Ελλάδα, θα πληρωθούν το σύνολο του ποσού. Ιδιαίτερα κερδισμένοι είναι και όσοι ιδιώτες αγόρασαν ελληνικά ομόλογα... στη φτήνια. Διότι έλαβαν ως αντάλλαγμα καινούρια ομόλογα, διασφαλισμένα με εμπράγματες εγγυήσεις, που υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο. Η αξία τους είναι στο 35% των προηγούμενων, ενώ θα λάβουν επιπλέον 15% της αξίας των ομολόγων σε ρευστό. Ρευστό που θα προέλθει από το νέο δανεισμό της χώρας!
Τρίτο «παράδοξο» με βάση τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης είναι οι πανηγυρισμοί των ξένων! Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε πετύχει νίκη εις βάρος τους δεν θα είχαν λόγο να εμφανίζονται αυτοί οι τρίτοι ικανοποιημένοι, διασφαλισμένοι, σίγουροι. Αντίθετα, θα είχαν πρόβλημα. Όμως το γεγονός είναι ότι πήραν από την Ελλάδα ό,τι ήθελαν, γι’ αυτό και είναι ευχαριστημένοι. Πήραν, επί παραδείγματι, εμπράγματες εγγυήσεις τη δημόσια περιουσία, μετέφεραν και διασφάλισαν το ιδιωτικό τους χρέος σε δημόσιο και ό,τι έμεινε ιδιωτικό υπάχθηκε στο αγγλικό Δίκαιο. Εξασφάλισαν επιτροπεία επί των ελληνικών αγορών, των τραπεζών και του δημόσιου τομέα. Χρηματοδοτούν το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και απευ θείας τα ΜΜΕ. Οι άνθρωποι απέκτησαν μία από τις είκοσι πέντε πλουσιότερες χώρες του κόσμου κοψοχρονιά. Επιπλέον, η Ελλάδα, ακόμη κι αν χρεοκοπήσει, το χρέος δεσμεύτηκε να το αποπληρώσει σε ευρώ! Ουσιαστικά, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, θα μας έχουν τελειώσει.
Τέταρτο και τελευταίο «παράδοξο» που θέλω να αναφέρω εδώ είναι ότι, ενώ υποτίθεται πως όλα λυθήκαν, όπως έγινε και το Μάρτιο του 2011, καθώς και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όλοι οι ξένοι αναλυτές προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια νέο Μνημόνιο και νέο δανεισμό τουλάχιστον 50 έως 60 δις ευρώ. Ουσιαστικά, όλα τα «παράδοξα» είναι μορφές άγριας και άδικης ανακατανομής βαρών μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους! 

Πηγή : www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: