Ο κυβερνήτης περιοχής Βαρδαρίου το 12ο αιώνα
Θεοτόκε Βοήθει Κωνσταντίν ω Σεβαστώ τω Δουκί
Αυτά γράφει το μετάλλιο του Σεβαστού Δούκα των Σκοπίων του Κυβερνήτου του θέματος Βαρδαρίου το 1105.
Με την ευκαιρία των μεσαιωνικών χειρογράφων που οι Σλάβοι των Σκοπίων προσπάθησαν … ανεπιτυχώς να τα παρουσιάσουν ως ‘μακεδονικά’ στην
έκθεση των Βρυξελλών , φίλος της ιστοσελίδας μας προτρέπει να πείσουμε τους Σλάβους γείτονές μας, αφού τόσο πολύ κόπτονται για τους μακεδονικούς μεσαιωνικούς αιώνες, ας παρουσιάσουν και αυτό το μακεδονικό μνημείο που έχουν κάπου αναρτημένο στο Μουσείο των Σκοπίων, - Музеј на Град Скопје, από την εποχή που στο προσκήνιο δεν βρισκόταν ο …μεγάλος πατριώτης Νίκολα Γκρούεφσκι για να το …περιποιηθεί καταλλήλως.
--
(Ελπίζουμε με τη δημοσιοποίηση αυτή να μην το χαντακώσουν σε κανένα υπόγειο)
Σκόπια: Τελική «κατάρρευση» του χαρακτηρισμού των χειρογράφων ως ‘μακεδονικά’
Σε κατάρρευση περιήλθε, τελικά, ο επιθετικός προσδιορισμός των μεσαιωνικών χειρογράφων ως ‘μακεδονικά’, γράφει χαρακτηριστικά η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Ούτρινσκι.
Η αντίδραση των Βουλγάρων που υποστήριξαν ότι τα χειρόγραφα αυτά ανήκουν στον βουλγαρικό πολιτισμό και είναι γραμμένα στην πρωτοσλαβική-βουλγαρική γλώσσα, ώθησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν την υπόθεση.
Αμέσως διαπιστώθηκε ότι οι Βούλγαροι ακαδημαϊκοί είχαν δίκαιο και το Βασικό Μουσείο των Βρυξελλών, άλλαξε τον τίτλο της έκθεσης, όπως εμφαίνεται και από την αναγγελία της έκθεσης στην σχετική ιστοσελίδα των Βρυξελλών.
Έτσι, τα λεγόμενα «μακεδονικά» μεσαιωνικά χειρόγραφα, έγιναν απλά ‘χειρόγραφα’ που γράφηκαν στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας στην παλαιοβουλγαρική γλώσσα.
Στο μεταξύ αντιδράσεις παρουσιάστηκαν από Σλάβους μακεδονιστές που ισχυρίζονται ότι ονομάζονται «μακεδονικά» τα χειρόγραφα αυτά εδώ και μισό αιώνα, άσχετα σε ποια γλώσσα είναι γραμμένα…
ΥΠΕΞ Σκοπίων: Δεν θα παραλάβουμε την έκθεση από την ΕΕ αν δεν αναφέρεται η λέξη «μακεδονική»
Ο Σλάβος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, έστειλε, σήμερα, ένα πολιτικό μήνυμα στις Βρυξέλλες, ότι αν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας, το παρόν έτος, δεν αναφέρεται η λέξη «μακεδονική», θα μπορούσε να είναι «δυναμίτης στο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αν, πράγματι, συμβαίνει αυτό.
Η ΕΕ έχει, ήδη, χρησιμοποιήσει το επίθετο αυτό μία φορά, κατόπιν σύστασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την παρούσα παρέμβαση του Πόποσκι, πριν την αναχώρησή του στις Βρυξέλλες, επιδιώκει να προλάβει τις (ενδεχόμενες) ελληνικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παράλειψη του επιθέτου αυτού από την έκθεση της ΕΕ.
« Η επιστροφή του επιθέτου ‘μακεδονικός’ έχει νόημα σε σχέση με τις αξίες που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αν θα συμβεί ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς που εκπονούν την έκθεση. Αν αυτό συμβεί θα ήταν κάτι το οποίο θα συνεχιστεί προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι θέμα δικής τους απόφασης η διαγραφή ή όχι του επιθέτου ‘μακεδονικός’, άσχετα αν η Ελλάδα επικεντρωθεί στην άρση του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό», είπε ο Πόποσκι.
Σκόπια: Το επίθετο «μακεδονικός» επιστρέφει στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σκόπια.
Το επίθετο «μακεδονικός» (τα εισαγωγικά στο σλαβικό κείμενο) επιστρέφει στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα.
Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Νόβα Μακεντόνια η οποία επικαλείται διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η έκθεση, η οποία γνωστοποιείται συνήθως τον Οκτώβριο αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί τα κριτήρια τα οποία απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έπειτα από υψηλό διάλογο μεταξύ των Σκοπίων και των Βρυξελλών έχουν συνταχθεί έξι συμπεράσματα σε έναν ειδικό κατάλογο αρμοδιοτήτων σε πέντε βασικούς τομείς: το κράτος δικαίου, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η ελευθερία των μέσω ενημέρωσης, η μεταρρύθμιση του εκλογικού κώδικα και μια λειτουργική ικανότητα στην οικονομία της αγοράς.
Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων και την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ, πρέπει να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας της χώρας καθώς και οι διμερείς διαφωνίες με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τη δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης θα υπάρξει υποστήριξη των βασικών συντελεστών της ΕΕ- Γερμανίας και Γαλλίας, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου