«Σε αντίθεση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σλοβακίας και της Αυστρίας, οι οποίοι απαίτησαν για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την ένταξή τους στο εγγύς μέλλον, η ελληνική διπλωματία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών".
Η Ελλάδα αντιτίθεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος.
Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά πρότεινε ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν την τελική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων μεταξύ των χωρών.
«Αυτό συμπεριλαμβάνεται στην παράγραφο 11 του νέου ψηφίσματος, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χώρα μας, ούτε στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος που να έχει ένα διμερές πρόβλημα. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια της Ελλάδας να αφαιρέσει την πίεση της ΕΕ από πάνω της, στο ζήτημα της ονομασίας, διότι η πολιτική αυτή που ακολουθεί με το ψήφισμα, εφαρμόζεται, ήδη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το έγγραφο περιέχει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαδικασία της διεύρυνσης αλλά και σε νέους κανόνες της ΕΕ. Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης παραμένουν το κλειδί για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Τα Σκόπια στο έγγραφο αναφέρονται μόνο μία φορά στο πλαίσιο του υψηλού προσβάσιμου διαλόγου που θα οδηγήσει τη χώρα στην Ένωση.
Βρετανός ζήτησε να αφαιρεθεί η αναφορά ‘FYROM’
Σημειώνεται ότι στις τροπολογίες που προτάθηκαν ήταν και η παρέμβαση του Βρετανού ευρωβουλευτή της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Andrew Duff, που ζήτησε ανεπιτυχώς να αντικατασταθεί η αναφορά «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» με την ονομασία «Μακεδονικό Κράτος», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου