Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ελληνική χρεωκοπία - Επεισόδιο 522: «Ο Κλούβιος και η Σουβλίτσα»

Αλέξανδρος Μερκούριος

Όσοι είναι άνω των 40 και μικροί έβλεπαν στο κουκλοθέατρο τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα, αντιλαμβάνονται ότι η διαρκής επιθεώρηση που διαδραματίζεται με φόντο τη διάσωση του ελληνικού κράτους, αλλά την πτώχευση των πολιτών του, δεν διαφέρει πολύ από τους ήρωες του παιδικού εκείνου κουκλοθέατρου. Και όσοι δεν τους γνωρίζουν, μπορούν να το αντιληφθούν από τα ονόματα…
 
Εκεί λοιπόν που όλα βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού, να σου μια αισιόδοξη Μέρκελ: «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα των δόσεων προς την Ελλάδα τη Δευτέρα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι συνομιλίες έχουν δείξει ότι υπάρχει το δυναμικό για την επίτευξη συμφωνίας, άρα θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να έχουμε μια συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Νομίζω ότι όλοι στο Eurogroup έχουν κατανοήσει τον επείγοντα χαρακτήρα και θα εργαστούν πιεστικά για μια λύση», αν και τόνισε ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος.


Στο χορό της αισιοδοξίας και ο Ολάντ που δήλωσε ότι η Ευρωζώνη σημειώνει πρόοδο στην εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος: «Υπάρχει η συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει τότε μια συμφωνία».
Θέλοντας να τονίσει πως μια συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα χάσει χρήματα, δεν μπόρεσε να μην του ξεφύγει και μια αλήθεια: «Θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα αυτά που κερδίσαμε από ένα συγκεκριμένο αριθμό χρεογράφων που έχουμε στην κατοχή μας. Αυτό είναι λογικό». Έτσι, είναι όμως οι αγορές.. .

Τρίτος στο χορό ο Μαριάνο Ραχόι: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η τρόικα το έχει πει, οι πολίτες έχουν υποφέρει πολύ και η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι απαραίτητο», δήλωσε συμπληρώνοντας πως η ακεραιότητα της Ευρωζώνης πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε κόστος και πως στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία. Ακόμη και ο Σόιμπλε δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup.
 
Από πού πηγάζει η αισιοδοξία;
 
Κατά μία πλευρά από την καταγραφή του νέου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, που όπως αποκαλύπτει το οποίο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» (η φωνή της καγκελαρίας, όπως θα λέγαμε παλαιότερα) προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, με πράσινο φως από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το άρθρο που «βγαίνει» σήμερα, αναφέρει πως «στην μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%». Συμπληρώνει πως «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση».
Η προσοχή που δόθηκε στο άρθρο είναι τέτοια ώστε να επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Σόιμπλε, με εντολή Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου. 

Από κοντά και οι υπόλοιποι: Η Die Welt, σημειώνει πως η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο, μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή πηγή μετέδωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν το Σάββατο «σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ», στην προοπτική μείωσης του ελληνικού χρέους. Οι 17 υπουργοί συμφώνησαν,  να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου "μνημονίου", χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο.
 
Επίσης συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα, όπως είπε και ο Ολάντ.
 
Πίσω απ’ όλα αυτά βέβαια, δεν βρίσκεται τίποτα άλλο από την επιτροπεία τις χώρας. Με τον πλούτο της δεσμευμένο η Αθήνα, έχει ήδη δεχθεί  την ξένη επίβλεψη στο πωλητήριο των εταιρειών και ακινήτων του ελληνικού δημοσίου έναντι 50 δις. ευρώ, τον ειδικό λογαριασμό που θα ελέγχει την εκταμίευση της δόσης και θα τροφοδοτείται από έσοδα ΦΠΑ, αλλά και την αυτόματη περικοπή δαπανών από τον προϋπολογισμό με σε περίπτωση που το έλλειμμα αποκλίνει. 
Επομένως, γιατί να μη δηλώνουν αισιόδοξοι οι δανειστές;


www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: