Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νέα Πρόκληση Μπερίσα Απειλή προς Όλα τα Βαλκάνια


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Στα «απτά σύνορα» μεταξύ των Αλβανών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε συνέδριο στα Τίρανα για την 100η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας, τονίζοντας ότι «η ιδέα της ενιαίας εθνικής Αλβανίας γεννήθηκε στο Κόσσοβο».
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, αποσπάσματα του οποίου αναπαράγουν οι εφημερίδες, Novosti, Blic, Kurir και το πρακτορείο Beta, ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτινάξουμε τα φυσικά σύνορα μεταξύ των Αλβανών. Η θέση των Αλβανών δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την ένωση τους σε μια χώρα. Από την εποχή της Λέσχης της Πριζρένης, μοναδικός στόχος των Αλβανών είναι η ενοποίηση του αλβανικού έθνους».
Ο κ. Μπερίσα υποστήριξε ότι το αλβανικό έθνος υπήρξε το πιο εκτεταμένο έθνος στα Βαλκάνια, αλλά και το μόνο, μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που δεν διέθετε δικό του κράτος. «Τα γεγονότα στο Κόσσοβο συνιστούν την καλύτερη απάντηση σε αντιαλβανικές θέσεις» ανέφερε ο κ. Μπερίσα.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο με θέμα το ρόλο του Κοσσόβου στην ανεξαρτησία της Αλβανίας διοργανώθηκε από την πρεσβεία του Κοσσόβου στα Τίρανα.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας και ο πιο αδαής ακόμη, ότι το περιβάλλον στα Βαλκάνια, παρά την ρητορική περί ειρηνικής συνύπαρξης, στην πραγματικότητα κρύβει μεγάλο ανταγωνισμό και μάλιστα αναθεωρητικής μορφής. Το καζάνι βράζει και όταν σκάσει κανείς δεν πρέπει να παριστάνει ότι αιφνιδιάστηκε.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: