Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ο Φούχτελ δηλώνει και ο Γερμανός πρόξενος πληρώνει

Του Γιώργου Δέλαστικ


Ανάστατες οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών της Γερμανίας από τα χθεσινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη. «Ελληνες διαδηλωτές επιτίθενται κατά του Γερμανού προξένου. Αστυνομικοί χρειάστηκε να τον προστατεύσουν από μαινόμενους διαδηλωτές. Ο απεσταλμένος της Μέρκελ εξόργισε τους Ελληνες» ήταν οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Σπίγκελ». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τίτλοι της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Ντι Βελτ», η οποία είναι σκληρής δεξιάς κατεύθυνσης: «Ελληνες λούζουν με καφέ Γερμανό πρόξενο. Η οργή στην Ελλάδα για τα καθήκοντα εξυγίανσης που έχει επιβάλει μεταξύ άλλων και η Γερμανία κλιμακώνεται σε βίαιες επιθέσεις». Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» τιτλοφορεί το δικό της ρεπορτάζ με παρόμοιο τίτλο: «Οργισμένοι Ελληνες επιτίθενται κατά Γερμανού προξένου». Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» προσπαθεί να διασκεδάσει κάπως την υπόθεση: «Επίθεση με καφέ κατά Γερμανού διπλωμάτη - Ελληνες διαδηλωτές εισβάλλουν σε διάσκεψη».
Ολα τα ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ως αιτία του προπηλακισμού του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ - Ομπερμαγερ και του εκσφενδονισμού πλαστικών ποτηριών με καφέ και πλαστικών μπουκαλιών νερού εναντίον του τις δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη μέρα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και ειδικός απεσταλμένος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. «Σύμφωνα με έρευνες 1.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στη Γερμανία κάνουν τόση δουλειά όση 3.000 στην Ελλάδα. Οι χώρες - εταίροι της Ελλάδας που χρηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια ανόρθωσης θέλουν να ακούσουν απαντήσεις για το πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα», είχε πει ο Φούχτελ, προκαλώντας την οργή των απασχολουμένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ βρισκόταν από προχθές στη Θεσσαλονίκη, όπου Ελληνες και Γερμανοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπαιρναν μέρος στην τρίτη συνάντηση της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».
Προειδοποίηση ότι «θα υποδεχτούμε τους Γερμανούς ως σύγχρονους κατακτητές, όπως τους αξίζει» είχε απευθύνει ήδη από προχθές η διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, γι' αυτό και χθες υπήρχαν στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης όπου έγινε η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ανγκελα Μέρκελ και οι ντόπιοι υποτακτικοί της, μέσω του Χανς Φούχτελ, θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν βασικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είχε δηλώσει προχθές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) Θέμης Μπαλασόπουλος. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν εδώ για να μας βοηθήσουν, αλλά για να ανακοινώσουν την καταδίκη μας σε θάνατο», δήλωσε χθες, μια δήλωση που αναπαρήγαγαν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Επιπροσθέτως, όλες ανεξαιρέτως οι ανταποκρίσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης που έπεσαν στα χέρια μας υπογράμμιζαν τα συνθήματα των διαδηλωτών της ΠΟΕ - ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη τύπου «Εξω οι ναζί», «Ολοι μαζί να πετάξουμε έξω τους ναζί» και τα παρόμοια.
Αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές έπαιζαν από τα μεγάφωνα πραγματικούς ύμνους των ναζί και ραδιοφωνικές εκπομπές από την εποχή της Κατοχής. «Η αντίθεση ανάμεσα στη φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και το κλίμα έξαψης που επικρατούσε έξω από την πόρτα δύσκολα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Καθώς μέσα στην αίθουσα μια θεατρική ομάδα έπαιζε ένα έργο για τη συνεργασία και την κατανόηση, έξω οι διαδηλωτές έπαιζαν ύμνους των ναζί και πολλοί φώναζαν ''Εξω οι Γερμανοί'' και ''Δεν θα αγοράσετε την Ελλάδα''» έγραφε χαρακτηριστικά το περιοδικό «Σπίγκελ» στην ανταπόκρισή του από τη Θεσσαλονίκη. Ο Φούχτελ προσπάθησε εκ των υστέρων να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ισχυριζόμενος ότι «παρερμηνεύθηκαν», αλλά τη ζημιά την είχε ήδη κάνει...

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: