Ο κ. Νίμιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι εκτός από «παλιές και νέες» ιδέες των δυο πλευρών παρουσίασε και ο ίδιος προτάσεις-σκέψεις προς συζήτηση, οι οποίες θα μελετηθούν στις δυο πρωτεύουσες. Χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή χρόνο εκδήλωσης της επόμενης κίνησης από πλευράς ΟΗΕ, επισήμανε ότι αναμένεται σε κάποιο στάδιο να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις είτε με επίσκεψή του στην περιοχή, είτε ξανά στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναφέρει αν θα είναι πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ επανέλαβε ότι η προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είναι «χωριστές διαδικασίες», σημειώνοντας ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα βοηθήσει τις γενικότερες προσπάθειες για ασφάλεια στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι «συζητήσαμε σήμερα για περίπου δύο ώρες και χθες συναντήθηκα με τον καθένα από τους εκπροσώπους για αρκετές ώρες. Στη σημερινή συνάντησή μας, εξετάσαμε την κατάσταση των συνομιλιών. Συζητήσαμε σε βάθος μερικές από παλιές και νέες ιδέες των δύο κυβερνήσεων, των δύο πρωθυπουργών, των δύο υπουργών Εξωτερικών, όπως και ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για μνημόνια, γενικά διάφορες ιδέες. Και οι δύο εκπρόσωποι ήταν πολύ ανοικτοί και σαφείς και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα».
Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι «και οι δυο πλευρές επιθυμούν να επιτύχουν οι συνομιλίες και να επιταχυνθούν», συμπληρώνοντας ότι «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή αφοσίωσή τους για την επίλυση του θέματος κι αυτό δεν είναι μόνο ρητορική. Η κατάσταση στην περιοχή, η κατάσταση στην κάθε χώρα απαιτεί την επίλυση αυτού του προβλήματος. Έδωσα μερικές προτάσεις στα μέρη σχετικά με τις δυνατότητες για την επίτευξη προόδου».Καταλήγοντας, είπε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του την άποψή του «ώστε να μεταφέρουν αυτές τις ιδέες στις κυβερνήσεις τους και να δουν αν θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για να πάμε μπροστά».
Ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης δήλωσε ότι «είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση, προκειμένου να δούμε που βρισκόμαστε στη διαπραγματευτική διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά. Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία, καθορίζοντας τις παραμέτρους της λύσης».
Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά στον κ. Νιμιτς και στον εκπρόσωπο των Σκοπίων την ελληνική πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά ως προς τις ουσιαστικές παραμέτρους της πρότασής μας. Θεωρώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την ιδανική βάση για την επίτευξη προόδου, εφόσον φυσικά υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων. Θα ενημερώσω την ελληνική κυβέρνηση για τις επαφές που είχα εδώ, προκειμένου να καθορισθούν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρότασής μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη οριστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς όφελος των δύο λαών, της εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας».
Ο αντιπρόσωπος των Σκοπίων Ζόραν Γιόλεφσκι, στη δική του τοποθέτηση υποστήριξε, ότι η χώρα του αναζητεί λύση «που να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του Μακεδονικού λαού», όπως είπε «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς αρχές και να είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».
Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/254800/epafes-nimits-kai-fast-track-sto-xepoylima-tis-makedonias#ixzz2CqyA1AOc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου