Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Σκόπια: Αλβανοί, μέλη της κυβέρνησης πηγαίνουν στα Τίρανα


Η αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τέουτα Αρίφι και ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι πηγαίνουν σήμερα στα Τίρανα, όπου σηματοδοτείται η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της γειτονικής Αλβανίας, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.
Η Αρίφι θα παρακολουθήσει τον εορτασμό μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Μητέρας Αλβανίας» και θα παρακολουθήσει την τελετή του εορτασμού που θα λάβει χώρα  στην  πλατεία «Μητέρα Τερέζα».
Ο Μπεσίμι είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας, η οποία αντιπροσωπεία,  θα λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, μετά από πρόσκληση του υπουργού Άμυνας της Αλβανίας, Άμπρεν Ιμάμι. Μάλιστα, τρεις αξιωματικοί του στρατού των Σκοπίων θα συμμετάσχουν στην παρέλαση που θα γίνει στα Τίρανα.
Οι Σκοπιανοί αξιωματικοί θα συμμετάσχουν μαζί με τους στρατιώτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και η απόφαση συμμετοχής τους έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα








Божидар Димитров: «Απειλή για τα Σκόπια δεν είναι η Βουλγαρία- ούτε βέβαια η Ελλάδα- αλλά οι Αλβανοί»



Σόφια.
Τα Σκόπια μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δέκα χρόνια, αλλά δεν θα είναι κράτος των Σλάβων της Μακεδονίας αλλά των Αλβανών, δήλωσε  ο Βούλγαρος ιστορικός Μπότζινταρ Ντιμίτροφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας.
«Το Καλοκαίρι του τρέχοντος έτους στη Σωζόπολη συναντήθηκα με έναν νομικό των Σκοπίων, ο οποίος υπηρετεί ως δικαστής στο Δικαστήριο του κράτους των Σκοπίων, μου παραπονέθηκε ότι φέτος θα αρχίσουν νωρίτερα  τις εργασίες τους- στα τέλη Αυγούστου- λόγω ότι στα Σκόπια γίνονται μαθήματα της αλβανικής γλώσσας και ρυθμίσεις που γίνονται για το θέμα αυτό.
Λόγω των Αλβανών, ο δικαστής οφείλει να γνωρίζει την αλβανική για να διεκπεραιώσει το έργο του με τους Αλβανούς πολίτες του κράτους.
Μου είπε τσατισμένος: Αφού δεν μαθαίνουμε βουλγαρικά θα μάθουμε αλβανικά.
Του είπα ότι ήξερε ήδη τη βουλγαρική γλώσσα και τη διάλεκτο, ωστόσο επέμεινε ότι δεν μιλά βουλγαρικά αλλά μόνο τη σλαβική-(το ιδίωμα μακεντόνσκι).
Σε όλα αυτά φαινόταν η τραγωδία του κράτους των Σκοπίων.
Ο κύριος εχθρός, τώρα, δεν θεωρείται στα Σκόπια ότι είναι η Βουλγαρία, ούτε βέβαια η Ελλάδα που τους εμποδίζει να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθ’ όν χρόνο θεωρούν ότι έχουν ‘πόλεμο’ με τη Βουλγαρία, σιγά- σιγά, οι Αλβανοί έχουν καταλάβει το μισό κράτος των Σκοπίων, δήλωσε ο Ντιμίτροφ.
Σύμφωνα με τις απόψεις του, αυτό αποδείχθηκε στη διαδικασία της ημέρας του εορτασμού της 100ης επετείου του αλβανικού κράτους, που ήρθε ως αποτέλεσμα των Βαλκανικών Πολέμων.
«Είναι σωστό να κάνουν συλλαλητήριο στα Τίρανα και να συγκεντρωθούν όλοι οι Αλβανοί από τις διάφορες χώρες που ζουν. Αλλά, αυτοί συγκεντρώθηκαν στα Σκόπια- Αλβανοί από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα δυτικά και βόρεια Σκόπια. Χιλιάδες Αλβανοί κυμάτιζαν την αλβανική σημαία στο κυρίαρχο κράτος των Σκοπίων.
Επιπρόσθετα, παρά τα «ευρωπαϊκά λόγια» των ομιλητών, ότι θα ενωθούν όλοι οι Αλβανοί όλων των χωρών με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ νωρίτερα.
Δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή μοίρα των Σκοπίων, είπε ο Ντιμίτροφ, όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό Фокус.

Σκόπια: Γιατί αρνήθηκε ο πρόεδρος Ίβανοφ να επισκεφθεί τα Τίρανα;


Σκόπια.
 Ο Πρόεδρος του κράτους των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ αρνήθηκε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί με την ευκαιρία της κεντρικής διοργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 100η επέτειο  της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Σύμφωνα με το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI), το οποίο είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού, η άρνηση του Προέδρου, σχετίζεται με την απελευθέρωση των Αλβανών που συνελήφθησαν να πετούν αυγά και πλαστικά μπουκάλια στην αυτοκινητοπομπή του Πρωθυπουργού των Σκοπίων- Νίκολα Γκρούεφσκι-.
Σύμφωνα με το γραφείο του Ίβανοφ- ο λόγος της αναβολής είναι το πρόσφατο περιστατικό στα Τίρανα πριν από πέντε ημέρες, όταν πέταξαν αυγά στο αυτοκίνητο του Γκρούεφσκι και έκαψαν τις σημαίες των Σκοπίων στο κέντρο των Τιράνων.
Από τα γεγονότα αυτά, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην ταξιδεύσει στα Τίρανα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.
Ενώ η δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί με τους Σλαβογενείς κατοίκους της περιοχής Μάλα Πρέσπα.
Εκπρόσωπος του DUI εξέφρασε τη λύπη του για την αναβολή της επίσκεψης, που οι Αλβανοί των Σκοπίων την είχαν χαρακτηρίσει ως μια καλή χειρονομία.
Εξάλλου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Σκοπίων δήλωσε ότι δύο επισκέψεις στην Αλβανία μέσα σε μία εβδομάδα – του πρωθυπουργού και του προέδρου- δεν είναι μία  διπλωματική συνηθισμένη εκδήλωση.
Ωστόσο, στις εορταστικές εκδηλώσεις των Αλβανών που έλαβαν χώρα στα Σκόπια για την εκατονταετηρίδα του αλβανικού κράτους και στις οποίες παρέστη και έλαβε μέρος,  ο Αλβανός πρωθυπουργός, δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τις επίσημες αρχές των Σκοπίων, αλλά και ούτε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου που παραβρέθηκε σε αυτές, δήλωσε ο Γιάνι Μακραντούλι από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα των Σκοπίων, σημειώνει το δημοσίευμα του Kanal 5.

Φούλε για Σκόπια: Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου των μεταρρυθμίσεων


Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την FYROM θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει ευθέως θέματα όπως είναι το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα στο Ζάγκρεμπ, ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, στην παρουσίασή του στο 4οΦόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Φούλε επεσήμανε την τέταρτη συνεχόμενη σύσταση της Επιτροπής,  να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις  με την FYROMκαι την ανάγκη να παρουσιασθεί ότι η  ευρωπαϊκή προοπτική είναι πραγματική.
«Η Επιτροπή  για τέταρτη φορά συνιστά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα πρέπει να είναι ανοικτές. 
Είναι ανάγκη να δείξουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι πραγματική. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κίνηση της διαδικασίας ένταξης στο επόμενο στάδιο θα διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων.
»Η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ώστε να δοθεί η δυνατότητα ελέγχου  θεμάτων, όπως είναι,  το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Η μετάβαση  στο επόμενο στάδιο θα βοηθήσει να αναπτυχθούν με δυναμική η διαδικασία μεταρρύθμισης και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων.
Επίσης, είναι σαφές ότι όλες οι ομάδες συμφώνησαν στην ανάγκη να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να διατηρήσει η χώρα καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Φούλε στο Φόρουμ στο Ζάγκρεμπ, όπως σημειώνει το σκοπιανό Μακφάξ.

Μπερίσα στα Σκόπια: «Εργαζόμαστε κάθε λεπτό για την ένωση»



«Τα Σκόπια επί αιώνες δεν είναι μόνο το επίκεντρο της Δαρδανίας, αλλά και το επίκεντρο του αλβανικού έθνους»

«Με μια συγκινητική, ενθουσιώδη, αισιόδοξη και συμβουλευτική ομιλία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, απευθύνθηκε, χθες, στους πάνω από 25 χιλιάδες Αλβανούς στα Σκόπια, με την ευκαιρία της 100ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανίας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι μπροστά στους πολίτες αυτής της πόλης που ακτινοβολούν φως για το έθνος σε όλες τις εθνοτικές περιοχές.
»Τα Σκόπια επί αιώνες δεν είναι μόνο το επίκεντρο της Δαρδανίας, αλλά και το επίκεντρο του έθνους και των κινήσεων του, των σημερινών Αλβανών, τους οποίους εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη τόσο στους ίδιους όσο και στους προγόνους τους.
» Σε αυτήν την επέτειο των 100 ετών, η τιμή ανήκει στη σημαία του Σκερντέμπεη (Skënderbeut), στην εθνική σημαία, τη σημαία που ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια της εθνικής σημαίας, μια σημαίας που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο, κρατώντας την ψυχή και καρδιά κάθε μάρτυρα του έθνους μας»
Στη συνέχεια ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώπιον του συνόλου των αρχηγών των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, αλλά των Αλβανών πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου,  τόνισε ότι «Οι Αλβανοί δεν συμφωνούν με την αδικία που μας επιβάλλουν, οι Αλβανοί ποτέ δεν συμφώνησαν με τη μέτρηση της ελευθερίας των άλλων και την καταπίεση των άλλων» και εκθείασε την «θρυλική αντίσταση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» και τον «Εθνικό Στρατό των Σκοπίων» που είχαν σκοπό την απελευθέρωση του αλβανικού έθνους.
«Δόξα για πάντα στους μαχητές και στους πολιτικούς τους ηγέτες», κατέληξε.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: