Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη της ενότητας όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ήδη από τον περασμένο χρόνο είχε διατυπωθεί η άποψη της δημιουργίας ενός Βορειοηπειρωτικού συμβουλίου στην Αθήνα.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκφραστούν πολλοί Βορειοηπειρώτες που διαμένουν πλέον μόνιμα στην Αθήνα και παρότι μπορεί να το επιθυμούν δεν μπορούν να ταξιδεύουν συχνά στην Βόρειο Ήπειρο ώστε να συμμετέχουν στα κοινά.
Το φρονιμότερο φαίνεται πως είναι να δημιουργηθεί στον Ελλαδικό χώρο ένα παράρτημα της «Ομόνοιας» με έδρα την Αθήνα και τοπικές οργανώσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου κατοικούν πολλοί Βορειοηπειρώτες. Με πλατφόρμα την «Ομόνοια» λοιπόν, την Δημοκρατική Ένωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες καλείται όλος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός να έχει τον μοναδικό χώρο πολιτικής του έκφρασης. Θα πρέπει να συνυπάρξουν άτομα με διαφορετικές τοποθετήσεις και με διαφορετική ιδεολογία. Αυτό δεν είναι αδύνατο, είναι δύσκολο, είναι όμως και επιτακτική ανάγκη. Σε κάθε συμβούλιο συμβαίνει το ίδιο, σε κάθε κοινοβούλιο ακόμα. Ποιο πχ το κοινό της Αλέκας Παπαρήγα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως για να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι θεσμοί θα πρέπει να είναι ανεκτή η συμβίωση με ομάδες με διαφορετική άποψη. Σε αυτήν την πλατφόρμα λοιπόν θα υπάρχει χώρος να εκφραστούν άτομα με διαφορετικές ιδέες και ιδεολογικές τοποθετήσεις αρκεί όλους να τους ενώνει η θέληση για προσφορά στα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και όχι αυτό που γινόταν συχνά ως τώρα που η διαφωνία οδηγούσε σε αποχώρηση και σε προσχώρηση σε ένα αλβανικό κόμμα.
Οι διαφαινόμενες γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις στα δυτικά Βαλκάνια, η διεκδικητική ρητορική πολιτικών των Τιράνων, ακόμα και του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος μίλησε για Αλβανία που αρχίζει από την Πρέβεζα, οι συνεχείς προσπάθειες των Τσάμηδων να εμφανιστούν σαν θύματα αντί για θύτες που είναι στην πραγματικότητα και η άνοδος του ακραίου κόμματος της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας είναι μερικά στοιχεία μόνο μιας αλλαγής της Αλβανικής συμπεριφοράς.
Επίσης η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Αλβανικής απογραφής με τις κραυγαλέες ανακρίβειες που περιέχει δείχνει πως η Αλβανία δεν έχει σκοπό να αποδώσει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα όσα απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις περί μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με δυνατότητα κάθε μορφής έκφρασης στην γλώσσα της μειονότητας, με άψογη μειονοτική παιδεία, με τοπικά κοινοβούλια, με απαγόρευση αγοράς γης και δημιουργίας επιχείρησης από αλλοεθνείς ώστε να μην μπορεί να αλλοιωθεί δημογραφικά ο πληθυσμός της μειονότητας. Με την μειονοτική γλώσσα κατοχυρωμένη ως επίσημη γλώσσα της χώρας και με πολλά ακόμα, ζουν οι υπόλοιπες μειονότητες στην Ευρώπη.
Η προσπάθεια της Αλβανίας ήταν πάντα και είναι η ίδια, να αλβανοποιήσει την Βόρειο Ήπειρο, να υφαρπάξει με διάφορες μεθόδους τις περιουσίες. Να υποβαθμίσει στο έπακρο την Ελληνική Παιδεία. Να μην αναγνωρίσει την ύπαρξη Ελληνισμού πέραν των μειονοτικών ζωνών, ούτε και αυτού του βλαχόφωνου. Να μην αποδώσει τα δικαιώματα της αυτονομίας κ.α.π.
Ταυτόχρονα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός εμφανίζεται διαιρεμένος και ανίσχυρος. Προσωπικές φιλοδοξίες και πάθη και οι όποιες ανεπάρκειες από την Ελληνική πλευρά δημιούργησαν τέτοιες συνθήκες που οι Αλβανοί παίζανε τα παιχνίδια τους. Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, οι αποστασίες στελεχών της μειονότητας που έπαιρναν θέσεις κυβερνητικές αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση εφόσον εδέχοντο να εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης των Τιράνων.
Ακόμα η στοχοποίηση και συκοφάντηση στελεχών της ΕΕΜ και η προσπάθεια να περάσει η αντίληψη ακόμα και σε πολιτικούς κύκλους της Αθήνας πως οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να ψηφίζουν τα αλβανικά κόμματα και πως η Αλβανία φροντίζει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ήταν στοιχεία της πολιτικής των Τιράνων.
Ελπίζω τώρα, πριν είναι πολύ αργά, ότι θα μπορέσουν να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός να μπορέσει με βοήθεια και σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία να δημιουργήσει ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο που θα του δώσει την απαραίτητη ισχύ ώστε να διεκδικήσει ένα καλλίτερο και δικαιότερο μέλλον για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Δημήτρης Περδίκης
http://borioipirotika.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου