Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα Θρησκευτικά και τα Φυλακισμένα Μνήματα.Ο κυπριακός Ελληνισμός στηρίζεται στην ελληνική και χριστιανική παιδεία του, και δεν πρόκειται να τις διαγράψει


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Από αιώνων, οι Έλληνες της Κύπρου θρησκεύουν και βαθύτατα πιστεύουν. Είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Η παιδεία μας είναι ελληνική και χριστιανική, με βάση και το Σύνταγμα. Οι ελεύθερες θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια παρέχουν και θρησκευτική αγωγή. Σε αυτήν υπόκεινται όλοι οι μαθητές, στη βάση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια… μόδα, ιδιαίτερα από άθεους ή ξένους ή γονείς που πιστεύουν σε άλλα δόγματα. Έτσι, απαιτούν απαλλαγή των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτουν τους κανονισμούς της ελληνορθόδοξης παιδείας μας. Κάποιοι γονείς προσέφυγαν στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τους δικαίωσε. Αυτή η απόφαση προκάλεσε την εύλογη και αιτιολογημένη αντίδραση της διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης δρος Ζήνας Πουλλή, η οποία, ορθά, επισήμανε ότι ένας μαθητής που απαλλάσσεται από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν παύει να είναι μαθητής. Η Επίτροπος για το Παιδί Λήδα Κουρσουμπά, όπως και η Επίτροπος Διοικήσεως παρενέβησαν για να υπερασπίσουν το δικαίωμα κάποιων παιδιών να απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά.
Μερικές καίριες παρατηρήσεις: Πρώτον, στην Κύπρο, η παιδεία μας είναι ελληνική και η θρησκεία μας ορθόδοξη. Αν σε κάποιους γονείς, δικούς μας ή ξένους, δεν αρέσουν αυτά τα δεδομένα, να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία. Δεύτερον, οι δύο Επίτροποι επικαλούνται την προστασία των δικαιωμάτων ελάχιστων παιδιών να έχουν το δικαίωμα να μην πιστεύουν και να μη θέλουν να παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών. Και το δικαίωμα των δεκάδων χιλιάδων Ελληνόπουλων; Τρίτον, η Λ. Κουρσουμπά εκ τρίτου χτυπά. Πρώτα, αποφάσισε και κάκιστα το Υπουργείο Παιδείας αποδέχτηκε τη διαγραφή του πατρώνυμου από τα ονόματα στο απολυτήριο των μαθητών. Μήπως ρώτησε τις δεκάδες χιλιάδες άλλους γονιούς και μαθητές, αν ήθελαν διαγραφή του πατρωνύμου; Ύστερα, η Λ. Κουρσουμπά ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των επισκέψεων μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα, για να μην προκαλούνται… ψυχολογικά τραύματα (!!!) από τη θέαση της αγχόνης και των μνημάτων των εκεί θαμμένων ηρώων της ΕΟΚΑ. Μάνα μου, ρε..! 
Δεν ξέρουμε κανένα μαθητή που να έπαθε… ψυχολογικά, μετά την επίσκεψή του στα Φυλακισμένα Μνήματα. Τα δικά μας παιδιά επισκέφθηκαν αυτό το μέγιστο θυσιαστήριο ελευθερίας και αυτήν την Άγια Τράπεζα του αγώνα της ΕΟΚΑ και όχι μόνο δεν υποφέρουν από… ψυχολογικά τραύματα, αλλ’ απεναντίας είναι υπερήφανα που είναι Έλληνες και απόγονοι ευκλεών ηρώων. Πρόσφατα, με αφορμή παράπονο γονέων ιεχωβάδων, η Επίτροπος για το Παιδί εκστρατεύει κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τι επιδιώκει; Αποδόμηση και των Θρησκευτικών; Δεν θα της περάσει! Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, πέρα από νομικίστικες σκοπιμότητες και με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών: Όσοι γονείς δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών και την ελληνική παιδεία, να αλλάξουν σχολείο! Η ελληνική και ορθόδοξη παιδεία δεν προσφέρεται a la carte. Και για να τελειώνουμε με τα δικαιώματα, να θυμίσουμε τι είπε η Αυστραλή Πρωθυπουργός:
«Οι περισσότεροι Αυστραλοί πιστεύουν στον Θεό. Αυτό δεν είναι κάποια χριστιανική, δεξιά, πολιτική προπαγάνδα, αλλά ένα γεγονός, επειδή χριστιανοί άνδρες και γυναίκες, βασισμένοι στα χριστιανικά ιδεώδη, ίδρυσαν αυτό το έθνος και αυτό είναι πλήρως εξακριβωμένο. Εάν ο Θεός μας σας ενοχλεί, τότε σας προτείνω να σκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη σαν τη νέα σας πατρίδα, γιατί ο Θεός είναι μέρος της κουλτούρας μας. Θα αποδεχθούμε τις πεποιθήσεις σας και δεν θα τις αμφισβητήσουμε. Αυτό που επιθυμούμε εκ μέρους σας είναι να αποδεχθείτε τις δικές μας πεποιθήσεις και να ζήσετε σε αρμονία και χαρούμενη ειρήνη μαζί μας. Αυτή είναι η πατρίδα μας, η χώρα μας και ο τρόπος ζωής μας, και θα σας επιτρέψουμε κάθε ευκαιρία να τα απολαύσετε όλα. Αλλά, αφού τελειώσετε με τις διαμαρτυρίες σας και τις γκρίνιες σας για τη σημαία μας, τα χριστιανικά μας πιστεύω ή τον τρόπο ζωής μας, σας συνιστώ ολόθερμα να εκμεταλλευτείτε μιαν άλλη, μεγάλη αυστραλιανή ελευθερία: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ! Αν δεν είστε ευτυχείς εδώ, τότε ΦΥΓΕΤΕ. Δεν σας υποχρεώσαμε να έλθετε. Εσείς επιλέξατε να έλθετε εδώ. Επομένως ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ τη χώρα που ΕΣΕΙΣ επιλέξατε».
Κατ’ αντιδιαστολήν, εάν κάποιοι γονείς δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να αποκτήσουν την ελληνική και ορθόδοξη παιδεία, επέλεξαν λάθος σχολείο. Δεν δικαιούται, όμως, κανείς να παραβιάζει τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των παιδιών μας, στο όνομα του σεβασμού των δικαιωμάτων δυο-τριών άλλων παιδιών που, δημοκρατικά, δεν επιθυμούν να παρακολουθούν Θρησκευτικά. Να γίνει, επιτέλους, κατανοητό και οριστικά: Ο κυπριακός Ελληνισμός στηρίζεται στην ελληνική και χριστιανική παιδεία του, και δεν πρόκειται να τις διαγράψει χάριν πολυπολιτισμικών κωμικοτήτων, θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων ή ιδεολογικών αστειοτήτων μερικών.

www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: