Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Περί δηµοσιογραφίας

Ο  πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου 
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Εδώ και δύο δεκαετίες ο γράφων ασκεί οξύτατη κριτική στην ελληνική  δηµοσιογραφία, την πλειοψηφία της οποίας θεωρεί ως θεραπαινίδα του σάπιου  συστήµατος.
Αυτό φυσικά ισχύει για τους «αστέρες» της δηµοσιογραφίας, οι οποίοι «λάµπουν»,  κατά κανόνα, στις «µεγάλες» τηλεοράσεις και εφηµερίδες.
Όµως πίσω από τα φώτα και τους φανταχτερούς τίτλους υπάρχει και ένας κόσµος  της αγνώστου δηµοσιογραφίας.
Της δηµοσιογραφίας της ανάγκης, της ανεργίας και των βοηθηµάτων!
Αυτό το δηµοκρκατικοκτόνο φαινόµενο αναδύεται µέσα από το εµπεριστατωµένο  ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της 9ης Δεκεµβρίου στο «7 µέρες µαζί» (σελ. 8).
Εκεί διαβάζουµε ότι η ανεργία «καλπάζει στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ και οι  άνεργοι -µε τους µετριότερους υπολογισµούς - ξεπερνούν στην Αττική τους 4.500 και  οικογένειες ολόκληρες έρχονται αντιµέτωπες µε το φάσµα της επιβίωσης ... ».
Για την αντιµετώπιση του άθλιου φαινοµένου η ΕΣΗΕΑ «αποφάσισε -όπως κάνει εδώ  και χρόνια- να δώσει και φέτος το βοήθηµα για τις γιορτές στους ανέργους δηµοσιογράφους 400 ευρώ συν 100 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί».
Κατά το ρεπορτάζ «η ανεργία θα αυξηθεί κι' άλλο», εν όψει της δραµατικής µειώσεως  της αστρονοµικής διαφηµιστικής δαπάνης η οποία από: Τρία δις και εκατό εκατοµµύρια ευρώ το 2008, µειώθηκε στο δις 592 ευρώ το 2011.
Είναι εύλογο το ερώτηµα αν µε τέτοιες οικονοµικές δεσµεύσεις από τα διαφηµιστικά  µπλοκ, µπορεί να λειτουργήσει αδέσµευτη δηµοσιογραφία.
Πιο πέρα, διαβάζουµε ότι «τα χρέη των µεγάλων (εκδοτικών) οµίλων ξεπερνούν το 1,2 δις €».
Συµπέρασµα: Η ελληνική δηµοσιογραφία πνέει τα λοίσθια και «λειτουργεί»  γονατισµένη µπροστά στην ανάγκη και τους εργολάβους του Τύπου και των ΜΜΕ.
Άρα: Χωρίς δηµοσιογραφία ΔΕΝ υπάρχει δηµοκρατία, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία  τους. Ένα γεγονός το οποίο ο γράφων ανέδειξε εδώ και 20 χρόνια, µε το κείµενό του:  «Κληρονοµική εξουσία» (στην «Ελευθεροτυπία» της 17/7/1992).
Το κείµενό µου εκείνο κατέληγε: « ... η Ελλάδα διέπεται από οικογενειακή δηµοκρατία  και κληρονοµική εξουσία».
Φυσικά αυτές οι επισηµάνσεις δεν συγκινούσαν κανένα. Οι πάντες, σχεδόν,  έγλειφαν, σιωπούσαν και οικονοµούσαν!
Όσο για την πλειοψηφία του φαύλου λαού, αυτός παριστάνει τον κυρίαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: