Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η «νέα εποχή» ξεκινά με επιστροφή στο σχέδιο Ανάν!


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο Ν. Αναστασιάδης εξήγγειλε προεκλογικά πως, αν ο λαός τον εμπιστευόταν, θα σχημάτιζε κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» (τι σημαίνει, «εθνικής»; Η Κύπρος δεν είναι έθνος). Με τις δεσμεύσεις του ανέβασε πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των ελπίδων των πολιτών. Το ποσοστό που πήρε στον δεύτερο γύρο αντικατόπτριζε εν πολλοίς την οργή και την απόγνωση του λαού έναντι της καταστροφικής διακυβέρνησης Χριστόφια.
Πριν από έξι μήνες, Αναστασιάδης και Μ. Καρογιάν συνομολόγησαν ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. Σε ανύποπτο χρόνο αυτή η εφημερίδα και ο γράφων είχαμε υποβάλει προς τον Ν. Αναστασιάδη: Πρώτον, να πείσει ότι έχει απεγκλωβιστεί από το ασήκωτο βαρίδι του σχεδίου Ανάν. Δεύτερον, να σχηματίσει κυβέρνηση με όσο το δυνατόν περισσότερους τεχνοκράτες, αφού διάτορα υποστήριζε ότι εκείνο που προέχει είναι η διάσωση της Κύπρου. Τρίτον, να μεριμνήσει για την υστεροφημία του, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του και διαψεύδοντας όλους όσοι τον κατηγορούσαν για πολλά. 
Ακόμα και κατά την ομιλία του, την περ. Κυριακή στο στάδιο «Ελευθερία», ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ξανά ότι θα αναλώσει εαυτόν στην εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της πατρίδας μας. Θα ανέμενε, λοιπόν, κάθε σκεπτόμενος πολίτης ότι με βάση τις συναποφάσεις του με το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, θα είχε έγκαιρα αποκρυσταλλώσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά την άποψή μας, ο νέος Πρόεδρος έπρεπε να ανακοινώσει το νέο Υπουργικό το πρωί της περ. Δευτέρας. Για δύο λόγους.
Πρώτον, για να αποδείξει ότι ήταν πανέτοιμος από καιρό. Δεύτερον, για να δημιουργήσει αμέσως θετικές εντυπώσεις εντός και εκτός Κύπρου, αφού διασάλπιζε ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Τέτοια κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με παυσίπονα αλλά με έκτατους ανθρώπους, δηλ. ικανούς, λαμπρούς και άξιους να δώσουν τάχιστα λύσεις και να περάσουν το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση είναι η αποτύπωση της ζείδωρης αλλαγής και της απαλλαγής από την προηγούμενη. Αντ’ αυτών, διόρισε κομματόσκυλα! Κοιτάξτε το νέο Υπουργικό και θα σας καταλάβει απελπισία.
Ο Πρόεδρος, έξι Υπουργοί και η Επίτροπος Προεδρίας είναι γνωστοί θιασώτες του απορριφθέντος τερατώδους σχεδίου Ανάν. Αυτοί οι ορκισμένοι «ναινέκοι» θα φέρουν την… αλλαγή; Από την άλλη, τέσσερις από τους νέους Υπουργούς είναι πρώην. Διερωτώμεθα: Ο Ν. Αναστασιάδης ευαγγελίστηκε ανανέωση ή ανακύκλωση; Οι πολίτες ανέμεναν ότι, πιστός στις δεσμεύσεις του, θα έκανε την τολμηρή υπέρβαση. Δυστυχώς, ηττήθηκε και αυτός κατά κράτος από την κομματοκρατία. Οι τριήμερες συναλλαγές, δοσοληψίες, συμβιβασμοί και απίστευτα παιγνίδια κομματικών συμφερόντων και προσωπικών φιλοδοξιών επιβεβαίωσαν τους φόβους όλων όσοι υποστήριζαν ότι, τελικά, και ο Αναστασιάδης θα υπέκυπτε σε αυτήν την άθλια πρακτική.
Η νέα κυβέρνηση είναι προϊόν, πρώτον, συμβιβασμών εντός του ΔΗΣΥ, για να διασφαλιστεί η εκλογή Αβ. Νεοφύτου στην προεδρία. Δεύτερον, της ικανοποίησης στενών συνεργατών του Μ. Καρογιάν, που τον βοήθησαν στην αναμέτρησή του με τους αντιφρονούντες του κόμματος. Τρίτον, της διατήρησης ηρεμίας στα συνεργαζόμενα κόμματα για ένα ικανό διάστημα, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να λειτουργήσει.
Σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος», 23/2/2013), ο Ν. Αναστασιάδης είχε διακηρύξει ότι θα υπερέβαινε κομματικές προκαταλήψεις και θα εγκατέλειπε συμπεριφορές του παρελθόντος, που βασίζονταν στον διαμοιρασμό της εξουσίας. Απέτυχε! Η σύνθεση της κυβέρνησής του αποτυπώνει ακριβώς το αντίθετο: Είναι η αποθέωση κομματικών δοσοληψιών και συναλλαγών. Δυστυχώς, εξέπληξε πάρα πολύ δυσάρεστα όσους τον εμπιστεύτηκαν και επιβεβαίωσε τους φόβους όσων τον κατηγορούσαν.

www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: