-Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πρεμετή πριν από λίγες εβδομάδες μας θύμισαν σκηνές θρησκευτικών διώξεων, πρέπει να μπει ένα τέρμα στα ζητήματα περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων.
-Πρέπει να συντάξουμε ολοκληρωμένο νόμο με όλα τα δικαιώματα, αλλά και διατάξεις με το πως θα εφαρμοστούν αυτά στην πράξη.
-Είναι η στιγμή να δώσουμε άλλο νόημα και άλλη διάσταση στην αποκαλούμενη επιτροπή των μειονοτήτων.
Σε όλα του σημεία του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά ιδιαίτερα σε όσα έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, αναφέρθηκε κατά την εικοσάλεπτη παρέμβασή του στην αλβανική βουλή ο βουλευτής περιφέρειας Αυλώνας και πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ εκφράζοντας την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, δεν ξέχασε να θέσει ενώπιον της βουλής τα σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά του πολίτη και ειδικά των μειονοτήτων.
«Για μας σημαντικό θέμα, ανέφερε ο κ. Ντούλες, και όχι μόνο στα πλαίσια της διαδικασίας ένταξης, αλλά απαραίτητη ανάγκη ζωής, είναι το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ως κράτος έχουμε το αρνητικό ιστορικό προηγούμενο του περασμένου αιώνα όταν το 1967 συνταγματικά το κράτος απαγόρευσε τη θρησκεία στην Αλβανία. Αλλά και σήμερα που κάτι τέτοιο είναι συνταγματικά εγγυημένο, οι θρησκευτικές κοινότητες δεν έχουν πάρει ακόμα αυτά που βίαια τους πήρε το κράτος το 1967, δεν έχουν πάρει τις περιουσίες τους, δεν τους έχουν επιστραφεί τα αντικείμενα λατρείας.
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πρεμετή πριν από λίγες εβδομάδες μας θύμισαν σκηνές θρησκευτικών διώξεων. Πρέπει να μπει ένα τέρμα στα ζητήματα περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων, φυσικά και η περιουσία του απλού πολίτη είναι ιερή, άλλο τόσο των θρησκευτικών κοινοτήτων που ανήκουν σε πολλούς, σε ένα ιερό σκοπό που έχει να κάνει με κοινωνικές πολιτικές, με την πνευματική ανάπτυξη. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας, συνεπείς με την ιστορία»
Επίσης αναλυτικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ στα θέματα των μειονοτήτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η στην πράξη εφαρμογή των μέχρι τώρα ψηφισμένων νόμων, χωρίς να ξεχάσει να στιγματίσει τον ανύπαρκτο ρόλο της αποκαλούμενης επιτροπής μειονοτήτων.
«Στα πλαίσια αυτά θα επεκταθώ κάπως στα θέματα δικαιωμάτων των μειονοτήτων γιατί δυστυχώς δεν άκουσα κανένα συνάδελφο από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να αναφερθεί σ΄αυτά.
Η νομοθεσία έχει κανει θετικά βήματα στην κύρωση των στάνταρς που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις, υπάρχει όμως μεγάλο χάσμα μεταξύ της νομοθεσίας και της εφαρμογής στην πράξη. Λείπει η πολιτική βούληση, όπως και οι αντίστοιχοι κρατικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή στην πράξη αυτών των δικαιωμάτων.
Παράλληλα με τη νομοθεσία που πρέπει να βελτιωθεί, συνέχισε ο Ντούλες, αλλά και με την τεχνική στήριξη της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να συντάξουμε ολοκληρωμένο νόμο με όλα τα δικαιώματα, αλλά και διατάξεις με το πως θα εφαρμοστούν αυτά στην πράξη.
Πρέπει να επισημάνω ακόμα την έλλειψη μηχανισμών. Έχουμε μια κρατική επιτροπή μειονοτήτων που έχει γίνει στόχος συστηματικών κριτικών της ΕΕ και του ΣΕ. Είναι η στιγμή να δώσουμε άλλο νόημα και άλλη διασταση στην επιτροπή αυτή. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως κατά την κυβέρνηση Μέτα είχαμε και υπουργό παρά των πρωθυπουργώ για τις μειονότητες. Σήμερα δεν έχουμε κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχουμε ούτε κοινοβουλευτική επιτροπή όπως είχαμε. Έχουμε μόνο έναν τυπικό και μη λειτουργικό μηχανισμό. Δεν έχουμε λόγο να είμαστε φοβικοί και πρέπει μόνοι μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση στην πράξη των πολιτικών που θα εγγυηθούν τα δικαιώματα παιδείας και χρήσης της μητρικής γλώσσας, τα δικαιώματα αναλογικής εκπροσώπησης στη δημόσια διοίκηση κλπ.
Και κλείνοντας αυτά τα θέματα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ είπε πως κάτι τέτοιο είναι μια πρόκληση, είναι κάτι που με κάνει σκεπτικό για το πρόγραμμα της κυβέρνησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου