Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Κύπρο η ταυτότητα της Παιδείας μας είναι: Ελληνική.

 Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Είμαστε Έλληνες της Κύπρου! Αυτήν την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορεί να αναιρέσει καμία ιδεολογία και καμία… «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Δεν μπορεί να την παραγράψει καμία αριστερή κυβέρνηση ούτε να την ξεγράψει κανένας στρατευμένος σκοταδιστής. Τα τελευταία χρόνια, με ενθάρρυνση της κυβέρνησης Χριστόφια, επιχειρήθηκε να προωθηθεί η κυπριακή διάλεκτος ως… γλώσσα.
Μερικοί δήθεν προοδευτικοί αριστεριστές και νεόκοποι γλωσσοκτόνοι αρέσκονται να εκφράζονται μόνο στην Κυπριακή. Τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλουν ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η κυπριακή διάλεκτος. Και τηλεοπτικές σειρές κακοποιούν την κυπριακή ντοπιολαλιά με γλωσσικά ανοσιουργήματα. Μόνο που όλοι αυτοί εσκεμμένα παραγνωρίζουν το γεγονός: Είμαστε Έλληνες και ομιλούμε την Ελληνική από χιλιετηρίδων. Και η κυπριακή διάλεκτος, που θέλουν να προβάλουν ως δήθεν νέα γλώσσα, είναι έμφορτη και πλούσια σε ομηρικές λέξεις και αρχαιότατες εκφράσεις. Μόνον όσοι έμαθαν Αρχαία Ελληνικά κατανοούν την αξία της.
Επικροτούμε, συνεπώς, την εγκύκλιο που η Εκκλησία της Κύπρου εξέδωσε και αναγνώστηκε στους ιερούς ναούς για την ελληνική παιδεία της Κύπρου. Όχι μόνο συνταγματικά αλλά πρώτιστα ιστορικά, πολιτιστικά, εθνικά, η ελληνική γλώσσα μας είναι το πανίσχυρο και αμάχητο αγκυροβόλιό μας «στις αμμουδιές του Ομήρου», κατά πως χρησμοδοτεί ο Σεφέρης. Μπορεί να είμαστε ολίγοι, μα αρκεί που μιλάμε Ελληνικά, επαυξάνει ο Κ. Μόντης.
Η Εκκλησία, τροφός και αιμοδότης της ελληνικής παιδείας ανέκαθεν, ιδιαίτερα σε καιρούς δουλείας, καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσουν ελληνική, χριστιανική και δημοκρατική παιδεία για τους Έλληνες της Κύπρου. «Σκοπός της παιδείας μας», υπογραμμίζει, «είναι να διαμορφώσει ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και να δώσει πορεία ζωής στους Έλληνες της Κύπρου, που είναι ταυτόχρονα ορθόδοξοι χριστιανοί, χωρίς να αποκλείει, βεβαίως, αυτής της παιδείας και οποιονδήποτε άλλον το επιθυμεί».
Για τα αναλυτικά προγράμματα, η Εκκλησία υποδεικνύει πως χρειάζονται εμπλουτισμό και αναθεώρηση: «Δεν αρκεί να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελληνική και την ορθόδοξη». Ταυτότητα και παιδεία δεν μπορεί να επιβιώσουν χωρίς το ισχυρό εργαλείο της ελληνικής γλώσσας. Η διδασκαλία της υποβαθμίστηκε επί σκοπώ από την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση Χριστόφια, σε μια ενσυνείδητη προσπάθεια κυπριοποίησης της παιδείας.
Η Κίνηση Καθηγητών «Αλλαγή» τεκμηριώνει τη θανατηφόρα απορρύθμιση της παιδείας μας, δίκην Μαρί, από την προηγούμενη κυβέρνηση: Υποβαθμίστηκε η διδασκαλία της κοινής Νεοελληνικής. Στο Δημοτικό Σχολείο περιορίστηκαν σημαντικές ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Επιχειρήθηκε να αναχθεί η κυπριακή διάλεκτος σε γλωσσικό κώδικα, που θα χρησιμοποιείτο στην Εκπαίδευση.
Το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το μάθημα της «Λογοτεχνίας». Εκπαραθυρώθηκαν βιβλία, τα οποία αποστέλλονταν από την Ελλάδα (πχ. της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Βιολογίας κλπ.). Σχεδιάστηκε η κατάργηση της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας από την Α΄ Λυκείου. Εξέδωσαν για την Α΄ Γυμνασίου ένα απαράδεκτο «διδακτικό» εγχειρίδιο για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο υποχρεώθηκε ακόμη και ο τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού να το αποσύρει. Λοιπόν, αυτό το εκπαιδευτικό Μαρί, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατά τις προχθεσινές διαβεβαιώσεις του, καλείται να ξανακτίσει. Ελληνικά, χριστιανικά και δημοκρατικά.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: