Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η απρόσμενη υποστήριξη που παρέχουν στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο πρόεδρος της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μουράτ Μπαρντάκογλου και ο αντιπρόεδρος δρ Μεχμέτ Γκιορμέζ. Σε δηλώσεις τους προς την εφημερίδα Taraf επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, μία θρησκευτική μειονότητα να έρχεται αντιμέτωπη, με οποιαδήποτε δυσκολία στο θέμα της εκπαίδευσης των δικών της θρησκευτικών λειτουργών και της θρησκευτικής παιδείας που θέλει να παρέχει στα δικά της παιδιά». Τονίζουν επίσης ότι ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο θέμα της επαναλειτουργίας ή όχι της Σχολής, ως Υπηρεσία επιβάλλεται να το αντιμετωπίσει από την άποψη της θρησκευτικής ελευθερίας.
Δήλωση Μπαρντάκογλου
Ο κ. Μπαρντάκογλου τόνισε ότι οι χριστιανοί στην Τουρκία έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι πολίτες. «Σε έναν τόπο όπου υπάρχει χριστιανικός πληθυσμός και θέλει να κτίσει μια εκκλησία θα πρέπει εμείς να τον βοηθάμε... Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί λύση στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών» σημείωσε. Ο κ. Γκιορμέζ προσθέτει ότι το ζήτημα δεν είναι σωστό να αξιολογείται πολιτικά, ούτε στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων ούτε και στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. «Το θέμα είναι υπόθεση ελευθερίας της πίστης» είπε χαρακτηριστικά και υποστηρίζει πως αν μετά αιώνες συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών στα ίδια χώματα κάποια θρησκευτική μειονότητα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα εκπαίδευσης στελεχών της, «τότε εμείς θα πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσουμε».Πηγή : http://www.kathimerini.gr/
***Σχόλιο: Η δήλωση Μπαρντάκογλου δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής.Φαντάζει όμως στα μάτια της Ευρώπης ότι γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την νέα πολιτική Νταβούτογλου. Οι τούρκοι όταν θέλουν να κερδίσουν στην εικόνα ,μια και αυτό μένει, κάνουν δηλώσεις με ισοδύναμα τετελεσμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου