Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Μπροστά στις εκλογές του Νοέμβρη

του Νίκου Κοτζιά

Ο ένας υπουργός δήλωσε στο «Μεγάλο Κανάλι» ότι το γεγονός της μη πτώσης της κυβέρνησης από λαϊκές αντιδράσεις αποτελεί δείγμα ότι αυτή έχει «τη λαϊκή συναίνεση στο δύσκολο έργο της». Δηλαδή, ο υπουργός μας είναι σαν εκείνον που υποστήριζε ότι, αφού χιλιάδες γυναίκες δεν έχουν ακόμα παντρευτεί, τούτο αποτελεί την πλέον σαφή απόδειξη του πόσο βαθιά ερωτευμένες είναι με εκείνον… Η υποκατάσταση της πολιτικής με σχηματάκια επικοινωνίας δείχνει, στην ουσία, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει σε βάθος ανάλυση των πραγματικών εξελίξεων. Ότι δεν αντιλαμβάνεται πως αυτό που δεν δείχνουν (ακόμα) οι δημοσκοπήσεις έρχεται. Ότι αυτό που έρχεται θα καθορίσει τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Βέβαια, όταν αυτές διαβαστούν, θα είναι πλέον αργά.
Ένας άλλος υπουργός πήγε στο εξωτερικό και σε συνέντευξή του μας μάλωσε ότι, ενώ περίμενε μεγαλύτερες αντιδράσεις στην οικονομική πολιτική, αυτές δεν υπήρξαν. Δείγμα, υποστήριξε, του πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση. Η δήλωσή του θυμίζει την ιστορία με το βάτραχο, που τον έβαλαν μέσα σε μια χύτρα πάνω στη φωτιά, που όμως είχε αρχικά κρύο νερό και ο οποίος φοβήθηκε ότι θα πάγωνε. Όταν το νερό άρχιζε να ζεσταίνει, ο βάτραχος έχασε τις αισθήσεις του. Εντέλει τον έβρασαν και τον έφαγαν. Το ότι αρχικά η κυβέρνηση «πάγωσε» με τα μέτρα της τους πολίτες φαίνεται δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση ότι θα τους καταπιούν δανειστές και διαπλεκόμενοι ζωντανούς και μάλιστα με τη συναίνεσή τους.
Οι δηλώσεις αυτές, όπως και άλλες παρόμοιες πολλών κυβερνητικών παραγόντων, δείχνουν ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι τα πολύ καλά λόγια που ακούει τελευταία η Ελλάδα στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητα λόγια φίλων. Συχνά, πρόκειται για δηλώσεις ανακουφισμένων δανειστών και τραπεζιτών που με μεγάλη τους χαρά –λογική, λογικότατη– διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα επέλεξε να καταστρέψει τον κοινωνικό της ιστό με τα χέρια κάτω, αντί να διαπραγματευτεί σκληρά. Ότι δεν ήταν μόνο λόγια όταν υπουργοί βεβαίωναν στη Βουλή πως δεν υπάρχει πρόθεση αντίστασης και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Είναι λογικό να μας εκθειάζουν εκείνοι οι τοκογλύφοι που όχι μόνο λεηλατούν την οικονομία της χώρας, αλλά, επιπλέον, κάποιοι, ως ραγιάδες, τους υποκλίνονται, θεωρώντας ότι μας έσωσαν.
Είναι φανερό ότι ακόμα κι αν έχει κανείς θετική διάθεση έναντι των κυβερνόντων, ακόμα κι αν έχει ανοχές σε αυτά που κάνουν, θα πρέπει να βρει τρόπο να τους συνεφέρνει. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να τιμωρηθεί η κυβέρνηση στην επερχόμενη εκλογική αριθμητική. Ακόμα και οι καλοπροαίρετοι έναντι της κυβέρνησης θα πρέπει να συνταχθούν με τους πιο αυστηρούς κριτές της, προκειμένου να συμβάλουν κι εκείνοι στο να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση πίστευε πριν από το καλοκαίρι, και έτσι της έλεγαν οι δημοσκόποι, ότι θα κέρδιζε 10-11 περιφέρειες από τις 14. Αντίθετα, θεωρούν σήμερα ως πολύ δύσκολη υπόθεση το να κερδίσει παραπάνω από 1 περιφέρεια στον πρώτο γύρο, ενώ μετρά ως σίγουρες για το δεύτερο γύρο άλλες 3. Η ΝΔ, πάλι, υπολογίζει ως σίγουρες για εκείνη περιφέρειες για το δεύτερο τις 3. Κατά συνέπεια, θα μείνουν ακόμα 6 προς κατανομή. Ανάμεσά τους και η σημαντικότερη: η Περιφέρεια Αττικής. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές και κομματικές επιλογές του καθένα, είναι σίγουρο ότι η εκλογή στις περιφέρειες, και ιδιαίτερα στην Αττική, ανεξάρτητων αριστερών και κεντροαριστερών υποψηφίων θα κάνει καλό στην Ελλάδα, ακόμα και στην ίδια την κυβέρνηση. Πριν από όλα θα καταστήσει την τελευταία προσεκτική και θα ισχυροποιήσει –εφόσον επιτέλους το θελήσει– τη διαπραγματευτική της θέση ενόψει των νέων απαιτήσεων της τρόικας. Δηλαδή, η εκλογή αντιπολιτευτικών ψηφοδελτίων θα κάνει καλό στη χώρα, αλλά παραδόξως και στην κυβέρνηση.

Πηγή : http://www.m-epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: