Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Τελικά, τι έγινε με την υπόθεση της κυρίας η οποία επέστρεψε άρον άρον από τη Νέα Υόρκη και περιμένει στην Αθήνα να τοποθετηθεί, ως να μην τρέχει τίποτα, σε θέση στην Κεντρική Υπηρεσία; Είναι η περίπτωση της κυρίας που βρέθηκε σε γνωστό πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης με ένα κόσμημα στο χέρι το οποίο είχε... ξεχάσει να πληρώσει.
Η Αστυνομία της πόλης δεν χαρίζεται σε κανέναν και έτσι με τη γνωστή διαδικασία ζητήθηκε από την ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία να επιστρέψει εντός 48 ωρών στην Αθήνα ή, σε διαφορετική περίπτωση, να μείνει εκεί παραιτούμενη από τη διπλωματική ασυλία και να αποδείξει την αθωότητά της, εφόσον δήλωνε ότι έγινε λάθος.

Θέλουμε απλώς να ρωτήσουμε εάν πράγματι ισχύει η πληροφορία ότι είχε συμβεί και πάλι ανάλογο επεισόδιο, όταν η ασφάλεια γνωστού πολυκαταστήματος είχε βρει στην κατοχή της αντικείμενο το οποίο δεν είχε πληρώσει, αλλά τότε δεν έγινε σύλληψη, καθώς ακόμη δεν είχε βγει εκτός του καταστήματος. Όπως κι αν είχε καμιά περιπέτεια στη Ρωσία και στο Λονδίνο...

Δεν ξέρουμε εάν είναι τα γραμμάτια που ξεπληρώνουν κάποιοι σε παλιούς ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να προσπαθούν να διαγράψουν τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που εκθέτει όχι μόνο τη Διπλωματική Υπηρεσία, αλλά και την ίδια τη χώρα μας...

Το ερώτημα είναι τώρα εάν θα υπάρξει άνωθεν παρέμβαση, ώστε παρά τα όσα έχουν συμβεί να δοθεί κάλυψη για να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, έστω και για να μαζέψει την οικοσκευή της. Ο κίνδυνος δεν είναι άλλος από τη NYPD, που, ως γνωστόν, δεν μασάει ούτε κολλάει από «ρουσφέτια».

— Στην Ανδριανούπολη θα πραγματοποιηθεί φέτος από 28 έως 29 Δεκεμβρίου η ετήσια συνάντηση των τούρκων πρέσβεων και διπλωματών, που τείνει να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Πάντως, φέτος οι τούρκοι διπλωμάτες δεν θα έχουν τη χαρά να ακούσουν τον Γ. Παπανδρέου, τη συμμετοχή του οποίου στην περσινή συνάντηση στο Ερζερούμ είχε εξασφαλίσει ο κ. Ερντογάν. Εκτός εάν βρει ευκαιρία να προσκληθεί ως πρόεδρος της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

— Βλέποντας στη «Διαύγεια» ότι εγκρίθηκε ποσό για τη μετακόμιση σε νέα κατοικία του γενικού προξένου Βανκούβερ Γ. Αϋφαντή ακούστηκαν οι πρώτες γκρίνιες. Λίγο αργότερα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο μόνος που θα δυσανασχετήσει θα είναι ο διάδοχός του, καθώς ο κ. Αϋφαντής επέλεξε να εγκαταλείψει τη μονοκατοικία και να μετακομίσει σε διαμέρισμα, εξοικονομώντας έτσι μερικές χιλιάδες δολάρια τον χρόνο για τον ήδη πενιχρό προϋπολογισμό του γενικού προξενείου.

— Ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο φαίνεται να έγινε πριν από λίγες ημέρες εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε πολυτελές εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης.

Μητροπολίτες και κληρικοί είχαν οργανώσει γιορτή για τα είκοσι χρόνια της ποιμαντορίας του σε ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια της Πόλης στην περιοχή Φλόρια, το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα σπίτια του Κεμάλ Ατατούρκ. Κάποιοι από τους θαμώνες δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την παρουσία τόσων ιερωμένων, αλλά, σύμφωνα με τις περιγραφές τουρκικών ΜΜΕ, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν έψαλλαν το Πολυχρόνιο προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου.

— Παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αλλά πάντως ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν όσοι περιβάλλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη τέτοιες συμπεριφορές αλλά και την παρουσία σε τέτοιους πολυτελείς χώρους, καθώς μόνο ζημιά προκαλούν στην εικόνα του Πατριαρχείου αλλά και στο πρόσωπο του ίδιου του κ. Βαρθολομαίου.

— Στον ΟΗΕ δεν βάζουν μυαλό. Έτσι, επιμένουν σε επικοινωνιακά παιχνιδάκια, νομίζοντας ότι θα ξεπεράσουν τα σοβαρά εμπόδια που έχουν προκύψει λόγω της στάσης του κ. Έρογλου στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Έτσι κανόνισαν, λέει, οι δυο ηγέτες να καλέσουν για δείπνο τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και την ομάδα του στο μεικτό χωριό Πύλα και τον λογαριασμό να τον πληρώσουν οι κ. Χριστόφιας και Έρογλου.

• Για την ιστορία, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες υπήρχαν αποκαλύψεις για τη μετατροπή του χωριού, υποτιθέμενου υποδείγματος της συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε άντρο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ.

— Αύριο είναι κρίσιμη ημέρα, καθώς εκδίδεται η απόφαση για την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά η αγωνία ορισμένων στην Αθήνα είναι ακόμη μεγαλύτερη και έχει και «προσωπικό» χαρακτήρα. Στο νεοκλασικό υπήρξε μεγάλη σύγκρουση θέσεων και απόψεων για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την προσφυγή των Σκοπίων, η οποία έγινε επί υπουργίας Ντ. Μπακογιάννη.

— Αντιδράσεις είχαν υπάρξει για τον διορισμό του Γ. Σαββαΐδη ως αντικλήτου της Ελλάδας αλλά και με τη λογική της ελληνικής επιχειρηματολογίας όπως καταγράφηκε στα μακροσκελή και ογκώδη υπομνήματα που κατατέθηκαν στη Χάγη.

— Κάποιοι με μεγάλη ικανοποίηση θα άκουγαν μια αρνητική απόφαση, επειδή απλώς και μόνον αυτό θα σήμαινε ότι μια μακρά και σημαντική καριέρα ενός διπλωμάτη, που υπηρέτησε σχεδόν σε όλες τις σημαντικές θέσεις, θα τέλειωνε άδοξα με μια αποτυχία.

— Δεν είναι μόνο οι κακεντρεχείς όμως, αλλά και εκείνοι που είχαν πραγματικά διαφορετικές αντιλήψεις στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο Αλέξανδρος Μαλιάς έχει διατυπώσει δημόσια τις διαφωνίες του, ενώ ποτέ δεν διαψεύστηκε η διαφωνία του πρέσβη κ. Βασιλόπουλου με τη Μ. Τελαλιάν σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του ελληνικού υπομνήματος και τη διαμόρφωση της ελληνικής υπερασπιστικής γραμμής.

— Το θέμα είναι εάν μετά την απόφαση της Χάγης η Ελλάδα θα μπορεί να διαπραγματεύεται από καλύτερη θέση και να πιέσει αποτελεσματικά τα Σκόπια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Έτσι θα κριθεί το αποτέλεσμα κι αν πέτυχε ή όχι η υπερασπιστική γραμμή που επελέγη.

— Πετυχημένη η πρώτη «δοκιμασία» για τον Σταύρο Δήμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, καθώς στην Ευρώπη είναι θετική η εικόνα που είχε δημιουργήσει ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, κι αυτό ανοίγει πολλές «πόρτες».
Εκεί που άρχισαν να συνηθίζουν τους φον, είδαν ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπείται και από κανονικούς ανθρώπους...

• Απλώς, ο κ. Δήμας θα πρέπει, όσο κι αν δεν ταιριάζει στο προφίλ του, να ρίξει μια ματιά και στο εσωτερικό του υπουργείου. Και μια καλή αρχή θα ήταν να ξεκινήσει από το... ισόγειο και μετά να προχωρήσει στο παρακείμενο –του δικού του– γραφείο.

— Για να μην έχετε αγωνία, η σύζυγος του νυν ευρωβουλευτή Δημητρίου Δρούτσα, δημοσιογράφος του ΑΠΕ, μετατίθεται τελικά ως ανταποκρίτρια στο Βερολίνο. Πράγματι, πολύ σκληρή η απόφαση του ΑΠΕ, καθώς ο σύζυγος, εργαζόμενος στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, είναι προφανές ότι υποχρεώνεται να εγκαταλείψει οριστικά την Αθήνα…

— Μα, είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες ημέρες πρέσβεις οι οποίοι υποβάλλουν αιτήματα για αλλαγή τραπεζαρίας; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εγκριθούν τέτοιου είδους δαπάνες, την ώρα που σε άλλα πόστα δεν υπάρχει ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

• Τη στιγμή που οι απόρρητες δαπάνες συνεχίζουν να κινούνται (σχεδόν) ανεξέλεγκτα, δεν βρέθηκε κάποιος στο ΥΠΕΞ να δώσει εντολή, ώστε να βρεθούν τα μερικές χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς των μειονοτικών μαθητών από τα χωριά στα σχολεία τους.

— Εκατοντάδες νέα παιδιά, το μέλλον της μειονότητας, υφίστανται ένα σημαντικό αρνητικό σοκ, για τη «μητέρα πατρίδα», επειδή κανείς στην Αθήνα δεν σκέφτηκε ότι μερικές χιλιάδες ευρώ μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστική «απόδοση» εθνικής σημασίας.


Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: