Δεν πέρασε εξάμηνο από την επιστροφή του στην Ελλάδα και καλείται σε απολογία εντός τεσσάρων ημερών, με ένα «κατηγορητήριο» χιλίων σελίδων!
Η κατηγορία είναι η... «κακοδιοίκηση» του προξενείου και υπαινιγμοί για ελλιπή δικαιολογητικά σε αιτήσεις για έγκριση θεωρήσεων...
Η ΕΔΕ διενεργήθηκε από την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και διατάχθηκε, όπως γίνεται συνήθως, έπειτα από δυο... ανώνυμες επιστολές και μια καταγγελία από τον αλβανό πρώην οδηγό του προξενείου, ο οποίος μάλλον δεν μπόρεσε να αποδεχθεί την απόλυσή του από τον κ. Καμαρινό.
(Όποιος έχει περάσει έστω και μια ημέρα από την Αλβανία γνωρίζει καλά ποιον ρόλο έχουν οι οδηγοί, μεταφραστές, φύλακες και λοιπό επιτόπιο προσωπικό στο όργιο που έχει συμβεί από το 1990 με τις θεωρήσεις.)
Θα ήταν πιο θαρραλέο, πάντως, για την υπηρεσιακή ηγεσία να καλέσει ευθέως τον κ. Καμαρινό να απολογηθεί για τις θέσεις που εξέφρασε για την Κορυτσά και το Βορειοηπειρωτικό.
Αλλά βλέπετε, όταν διατάχθηκε η ΕΔΕ, δεν ήταν γνωστό ακόμη στο Ισόγειο ότι θα άλλαζε ο «ένοικος» στον πρώτο όροφο. Και αφού οποιαδήποτε καταδίκη των θέσεων Καμαρινού για την Κορυτσά θα σκόνταφτε στη… Συγγρού, επιλέχτηκε η κατηγορία της «κακοδιοίκησης»...
Κι άλλος πλήρωσε
την «ανυπακοή» του... Σε άδεια υποχρεώθηκε και ο πρώην γενικός πρόξενος Κωνσταντινούπολης Βασίλης Μπορνόβας, ο οποίος ενόχλησε το Ισόγειο, επειδή δεν κάθισε στην Κωνσταντινούπολη να πιάνει το στασίδι του στις δοξολογίες και να προσέρχεται σε δεξιώσεις, αλλά ανέλαβε την πρωτοβουλία να δουλέψει για να υπάρξει και πάλι έστω και συμβολική παρουσία στο κέντρο της Πόλης, μετατρέποντας σε ένα ζωντανό κύτταρο ελληνικού πολιτισμού το Σισμανόγλειο Μέγαρο
Η υπηρεσιακή ηγεσία ποτέ δεν του συγχώρησε αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά εδώ δεν αποπειράθηκαν ΕΔΕ και άλλα τέτοια, καθώς δεν υπήρχε τίποτα για να λασπώσουν τον δραστήριο διπλωμάτη.
Έτσι, κατέληξαν στο φύλλο αξιολόγησης από τον πρέσβη στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα, ο οποίος ήταν από την αρχή ο πιο εχθρικός στις πρωτοβουλίες αυτές αναβίωσης της ελληνικής παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη.
— Να ευχηθούμε περαστικά στον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη, που αναρρώνει έπειτα από τη λεπτή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε μετά την απρόβλεπτη και δραματική περιπέτεια που είχε έξω ακριβώς από το σπίτι του, στην πιο φυλασσόμενη γειτονιά της Αθήνας.
— Ένας περιθωριακός, υποτιθέμενος άστεγος, ο οποίος παρέμενε στη γειτονιά της Ρηγίλλης με την ανοχή της Αστυνομίας αλλά και των πολλών αστυνομικών φυλακίων που υπάρχουν στο οικοδομικό τετράγωνο, επιτέθηκε αναίτια στον κ. Σαββαΐδη και στην κόρη του την ώρα του βραδινού περιπάτου τους, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει, αφού σε κατάσταση μανίας ορμούσε εναντίον όποιου έβρισκε μπροστά του.
— Ύστερα από τόσα χρόνια υπηρεσίας και αποστολών σε δύσκολες και συχνά εμπόλεμες περιοχές, η ειρωνεία είναι να κινδυνεύεις έξω ακριβώς από το σπίτι σου… Περαστικά και σιδερένιος…
— Μα τι γίνεται τελικά με τους πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων; Είναι απόλυτα κατανοητή η ευαισθησία της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου να ζητήσει τη μη καταβολή του μισθού που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη θέση. Καθώς η ελληνική γραφειοκρατία βασιλεύει, όμως, και δεν προβλέπει τρόπο διατήρησης του τίτλου του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων άμισθα, ίσως η μόνη λύση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις είναι είτε ο μισθός να πηγαίνει κατευθείαν σε κάποιο συγκεκριμένο ίδρυμα ή οργανισμό είτε ακόμη πιο απλά η παραίτηση από τη συγκεκριμένη θέση.
— Πάντως, έχει ήδη περιορισθεί ο αριθμός των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων, καθώς, όπως σας έχουμε ενημερώσει, έχουν ήδη αποχωρήσει οι πρέσβεις Φίλων, Σκοπελίτης και Καλατζιανός, οι οποίοι όμως, καλώς ή κακώς, είχαν παραμείνει με αυτή την ιδιότητα στην υπηρεσία προσφέροντας συγκεκριμένο έργο. Όπως και οι δυο πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων κ. Νικολαΐδης και Καμπόλης, που και πάλι έχουν αναλάβει συγκεκριμένο έργο.
— Εξάλλου, η ιδέα των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων θεσμοθετήθηκε με στόχο να αξιοποιηθούν ορισμένες προσωπικότητες εκτός διπλωματικής υπηρεσίας ή ακόμη καλύτερα διπλωμάτες οι οποίοι πλέον βρίσκονται εκτός υπηρεσίας (λόγω συνταξιοδότησης) για να αναλάβουν ειδικές αποστολές.
— Όπως συμβαίνει συνήθως, ο θεσμός εκφυλίστηκε και έτσι κάποιοι εξαγόραζαν τη θέση με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες που είχαν προσφέρει στην εκάστοτε εξουσία…
— Πάντως, αν κρίνουμε από την εμπειρία του εξωτερικού, στην Ελλάδα ο θεσμός εκφυλίστηκε και μετατράπηκε σε απονομή τίτλου «τιμής» σε φίλια πρόσωπα.
— Γιατί το τελικό ερώτημα που τίθεται είναι: ποιες είναι αυτές οι προσωπικότητες που μέχρι τώρα έχουν επιλεγεί από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας τα τελευταία είκοσι, ας πούμε, χρόνια που ήταν... αναντικατάστατες για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων; Ο καθηγητής Λιάνης, θείος της Δήμητρας; Ο Άλεξ Ρόντος, ο Δημήτρης Δόλλης, ο Σταύρος Λαμπρινίδης; Ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Αναστασόπουλος; Οι συνταξιούχοι πρέσβεις Κωνσταντίνου, Ραφαήλ, Χριστόπουλος, Λυμπερόπουλος, Κόρακας και αρκετοί ακόμη;
— Ποια εθνική αποστολή εξετελέσθη και ποια εθνικά συμφέροντα υπηρετήθηκαν, επειδή υπήρξαν οι πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων;
— Μπουρλότο έχει βάλει στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος βλέπει ότι απέναντι στον Δ. Χριστόφια, με τον οποίο τον χωρίζει πια σχεδόν ολόκληρη βεντέτα, θα βρεθεί πιθανότατα ως αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ήταν πιο ένθερμος υποστηρικτής του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Αν μπορούσε ο κ. Χρυσόστομος, θα κατέβαινε ο ίδιος υποψήφιος, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του, αλλά γνωρίζει ότι οι εποχές του Μακάριου μάλλον πέρασαν. Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως, δεν τους αφήνει σε ησυχία, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι θα δώσει το χρίσμα έστω και εμμέσως σε κάποιον υποψήφιο.
— Για να «ζεστάνει», όμως, το σκηνικό φρόντισε εγκαίρως ο Αρχιεπίσκοπος. Έτσι, προειδοποίησε ότι, εάν δεν επιτραπεί η επιδιόρθωση του Μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, την οποία μέχρι στιγμής εμποδίζουν οι κατοχικές αρχές, θα υπάρξει κινητοποίηση και θα κλείσουν τα οδοφράγματα μέσω των οποίων γίνεται η διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα.
— Καταλαβαίνετε ότι ο αποκλεισμός των οδοφραγμάτων εκτός από τους Ελληνοκύπριους, που καταφεύγουν στα καζίνο και στα γραφεία «συνοδών» στα Κατεχόμενα, θα πλήξει κυρίως τους χιλιάδες Τουρκοκύπριους (και εποίκους δυστυχώς) που περνάνε και κάνουν μεροκάματα στις ελεύθερες περιοχές... Χάσαμε λίγο-πολύ την «υψηλή πολιτική», αλλά και η χαμηλή πολιτική δεν κάνει κακό…
Πηγή : www.paron.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου