Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Πολίτευμα & ευθύνες


Με τον Λάζαρο Μαύρο

Κ Υ Β Ε Ρ Ν Ω Ν Τ Ε Σ οι οποίοι συστηματικά επιχειρούν να απεκδύονται των πρωταίτιων ευθυνών τους, για όσα σαθρά παρήχθησαν επί της προεδρίας των, κι επινοούν καταφύγιο πως άλλοι είχαν την εξουσία - αρμοδιότητα - ύψιστη ευθύνη, δεν είναι απλώς προπετείς λιποτάκτες απ’ το καθήκον που τους ανέθεσε με την ψήφο του το εκλογικό σώμα, αλλά κι επικίνδυνοι να τους εμπιστευθεί οτιδήποτε πλέον ο λαός. Η καταφυγή στο επιχείρημα ότι για τη χρεοκοπία της κοινωνικο-οικονομικής τους πολιτικής φταίει η σαθρότητα των τραπεζών με την τζογαδόρικη βουλιμία των τραπεζιτών κι ότι γι’ αυτήν τη σαθρότητα ευθύνονται οι «Εποπτικές Αρχές», δηλαδή η προηγούμενη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, δεν συνιστά απλώς απέκδυση των πολιτικών, θεσμικών και προσωπικών ευθυνών του προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του, αλλά, έτι χειρότερο, καταργεί την έννοια του δημοκρατικού πολιτεύματος κι εξοντώνει την ουσία της πολιτικής εξουσίας.

Σ Τ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ 
πολίτευμα, η εκλελεγμένη απ’ τον λαό κυβέρνηση, αποκλειστικά και μόνη στο κράτος Εκτελεστική Εξουσία, φέρει, απ’ το άλφα μέχρι το ωμέγα, την ύπατη αρμοδιότητα και την, έναντι του λαού και του δημοσίου συμφέροντος, διαρκή ευθύνη και καθήκον για τον καθορισμό, την επιβολή και τον έλεγχο των όρων διασφάλισης του οικονομικού συστήματος ΚΑΙ επί των τραπεζών, μέσω της άσκησης Εποπτείας από τις διορισμένες διοικήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.
Ε Κ Δ Η Λ Ο ΕΙΝΑΙ πλέον ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Αλλά, πολύ περισσότερο, πρόβλημα ακρωτηριασμού και παραμόρφωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κι όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην εξουσία μια ανίκανη κυβέρνηση ισχνοτάτης (17,4%) μειοψηφίας, που προκαλεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, την απέχθεια και την οργή της πλειοψηφίας των πολιτών. Αλλά και διότι το σύνολο σχεδόν των ηγεσιών των κομμάτων, αυτοί που ορίζονται ως η Ολιγαρχική Κομματική Ηγετοκρατία τού πελατειακού πολιτικού συστήματος, με την ίδια διαστρέβλωση της δημοκρατίας υπεκφεύγουν απ’ το καθήκον που αναλογικά τους ανέθεσε στη βουλή με την ψήφο του ο λαός και οι κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, έστω και στην αντιπροσωπευτική μορφή της ενθάδε προεδρικής ρεππάπλικ.

Π Α Ι Δ Ε Ι Α ΕΙΝΑΙ 
η απάντηση -θεμελίωση δημοκρατικής ανατροπής- στην κρίση. Αναστοχασμός της ουσίας της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και χαρμόσυνη είναι εκείνη η ταπεινή ανακοίνωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Γεώργιου Ξενή, ότι στο φετινό «σεμινάριο ενηλίκων για τ’ αρχαία ελληνικά», που ξεκινά τη Δευτέρα 24 τρέχοντος, θα καταπιαστούν με τα κείμενα, τον πολιτισμό και τα πολιτικά επιτεύγματα της αρχαίας αθηναϊκής [άμεσης] δημοκρατίας της εποχής του Περικλή. Την αυθεντική πηγή του δημοκρατικού πολιτεύματος απ’ τη γενέτειρά του 462-322 προ Χριστού και νυν επικαιρότατη…

www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: