Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ . Μεγαλεία ήθελε ο κ. βουλευτής…

Μα ποιος βουλευτής, γόνος νέου (μη διπλωματικού) τζακιού και γνώστης του ΥΠΕΞ, προκάλεσε επεισόδιο σε επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας σε γειτονική χώρα, επειδή τόλμησε να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο όχι ο πρέσβης αυτοπροσώπως, αλλά ο τρίτος στην ιεραρχία διπλωμάτης;

Ας ελπίσουμε ότι είχε ενημερωθεί καταλλήλως ο πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον, ώστε στη διάρκεια της επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, στη διάρκεια μάλιστα του κυκλώνα Σάντι, να πήγε ο ίδιος στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί τις Αυτού Εξοχότητες.

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι αρκετά άκαιρο και εξοργιστικό συγχρόνως να πηγαίνουν ένα τσούρμο βουλευτές για μια εβδομάδα στις ΗΠΑ, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, για να ελέγξουν το… αδιάβλητο των αμερικανικών εκλογών;

***

— Οι παλινωδίες των τελευταίων Υπηρεσιακών προσβάλλουν το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών και όχι μόνο την πολιτική ηγεσία. Μιλάμε φυσικά για την καραμπόλα της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ.

Ο πρώτος επιλεγείς για την Άγκυρα Θ. Δεμίρης... φαγώθηκε, καθώς για την κρίσιμη αυτή θέση κρίθηκε εκ των υστέρων ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί διπλωμάτης με την απευθείας έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Κ. Λουκάκης, καθ' όλα επαρκής για την Άγκυρα, είχε εξασφαλίσει καλή επαφή με τον Α. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του ως αρχηγού της ΝΔ στο Ισραήλ, μια συνάντηση η οποία πήγε πολύ καλά. Βεβαίως, η γνωριμία είχε γίνει όταν τον κ. Λουκάκη είχε συστήσει στη Ρηγίλλης ή μάλλον στη Συγγρού η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ά. Ψαρούδα-Μπενάκη.

— Και ακολούθησε η ιστορία του Τελ Αβίβ. Η τοποθέτηση του Γ. Βασιλοκωνσταντάκη αποτέλεσε κατ' αρχάς έκπληξη, καθώς είναι νέος πρέσβης, όλοι όμως την απέδωσαν, εκτός του καλού φακέλου του, και στις καλές δημόσιες σχέσεις του. Πριν στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση του Υπηρεσιακού για τη μετάθεσή του στο Τελ Αβίβ, ενημερώθηκε αρμοδίως ότι η απόφαση ακυρώνεται και ότι θα περιμένει για «αποκατάσταση» σε ένα από τα επόμενα Υπηρεσιακά. Εξάλλου, η «αποζημίωση» του κ. Δεμίρη με τη Ρώμη αποτελεί ένα πειστικό επιχείρημα για να ξεχαστεί η... γκέλα με την ακύρωση της μετάθεσης.

Καθώς πολλοί ενδιαφέρονται για το Ισραήλ, μένει να δούμε εάν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει σε διπλωμάτη της απολύτου (προσωπικής) εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ή θα ληφθούν υπόψη και άλλα αντικειμενικά κριτήρια…

— Για να μην ξεχνιόμαστε: ο κ. Μηλιώνης, που συνελήφθη για το τεράστιο σκάνδαλο των ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι γιος της ιδιοκτήτριας μεταφορικής εταιρείας και ταξιδιωτικού γραφείου τα οποία μονοπωλούσαν επί σειρά ετών τις μεταφορές οικοσκευών και τις μετακινήσεις διπλωματών. Τα ποσά ανέρχονταν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Άραγε έχει σκεφθεί κάποιος να θέσει το ερώτημα πόσα κονδύλια πήραν οι συγκεκριμένες εταιρείες από το ΥΠΕΞ, ποια περίοδος ήταν αυτή που απέσπασαν τα μεγαλύτερα ποσά και τελικά εάν υπήρχε σύνδεση της ιδιοκτήτριας των εταιρειών με συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΞ (π.χ. γενικούς γραμματείς κ.λπ.);

— Ο σέρβος Πρόεδρος Τ. Νίκολιτς, μετά τα ελληνικά διαβήματα, αποφάσισε να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια. Υπήρχε και ένας ακόμη λόγος να συγκρατηθεί, καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχεται για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και οι επαναλήψεις δηλώσεων περί του δίκαιου αγώνα της «Μακεδονίας», που μένει εκτός ΕΕ επειδή της ζητούν να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα εθνικής αξιοπρέπειας, θα καθιστούσαν σχεδόν άνευ αντικειμένου μια τέτοια επίσκεψη. Και ειδικά αυτήν την περίοδο ο κ. Νίκολιτς έχει ανάγκη με κάθε τρόπο, αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή των γειτόνων του...

— Έχουμε επισημάνει ότι άλλο είναι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας, η οποία μάλιστα διαθέτει και τα πλείστα όσα προβλήματα, άλλο η διπλωματία των δήμων, του αθλητισμού, των σεισμών κ.λπ. Τα μηνύματα, δυστυχώς, που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών είναι αντιφατικά.

— Είχαμε αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα κανάκεψε τόσο τον τούρκο υπουργό Α. Νταβούτογλου όσο και τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ε. Παναρίτι. Ακολούθησε μια σωστή κίνηση, το διάβημα για τη δραστηριότητα του τούρκου προξένου Κομοτηνής, το οποίο όμως μάλλον απέβλεπε στο να καλύψει τις ανάγκες της επικαιρότητας, καθώς οι δημόσιες καταγγελίες του ιμάμη Σώστη είχαν γίνει θέμα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ήρθε όμως το περιστατικό με το επεισόδιο που έστησαν ακραίοι εθνικιστές της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας στην Κλεισούρα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου για να προβοκάρουν τις εκδηλώσεις που οργάνωνε η ελληνική πρεσβεία και το Προξενείο Αργυροκάστρου και δημιούργησε προβληματισμό.

Πέτρες εκτοξεύθηκαν εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν προσκεκλημένους στην εκδήλωση, είχαμε ύβρεις και ασχήμιες εις βάρος του έλληνα πρέσβη, ενώ τα πολύ χειρότερα αποφεύχθηκαν καθώς παρενέβη η αλβανική αστυνομία.

— Με αρκετή καθυστέρηση ήρθε η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η οποία μάλλον ήταν απογοητευτική, καθώς έσπευδε να αθωώσει την αλβανική πλευρά, κάνοντας λόγο για «μικρής έκτασης επεισόδια» κ.λπ., τα οποία φυσικά και καταδίκασε, περιλαμβάνοντας στην ανακοίνωση και έναν ύμνο για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

— Ο κ. Παναρίτι, πάντως, εμμένοντας για μια ακόμη φορά σε μια ιδιαίτερη εθνικιστική γραμμή, την οποία πιθανόν να υιοθετεί και για προεκλογικούς λόγους (κάτι που ουδόλως ενδιαφέρει), έσπευσε να απαιτήσει από την Αθήνα να ενημερώνει τα Τίρανα όταν μετακινούνται ομάδες ακραίων στο έδαφός της (εννοώντας την ομάδα της Χρυσής Αυγής, που με επικεφαλής τον βουλευτή Χ. Παπά πήγε στους Βουλιαράτες, λες και το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωρίζει το πρόγραμμα των ανθρώπων της Χρυσής Αυγής).


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: